kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Teknoloji
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
  » Cumartesi
    Pazar Sabah
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Sunay Akin @ SABAH
 

Uyanır uyanmaz gelin!..

Ünlü anatomi hocası Zeki Zeren, bir sınavda, öğrencilerine tibeya kemiğinde kaç delik olduğunu sorar. İnsan ayağında bulunan bu kemikte bir delik vardır. Gel gör ki, o gün hocanın öğrencilere uzattığı kemik iki deliklidir!.. Bir öğrenci "hocam şu delik 'foremen nutrikum' ama ötekinin bilemiyorum" yanıtını verince kuvvetli bir azar işiterek dışarı çıkar. İçeri giren tüm öğrenciler kemiğin üstündeki bir delik için aynı yanıtı verir ve ikinci deliğin adını bilemezler Sınavın sonunda hoca tüm öğrencileri toplar ve şu konuşmayı yapar: "Çocuklar, yarın doktor olacaksınız. Çok dar zamanlarda insan hayatını etkileyecek kararlar vereceksiniz. Ben size tibeya kemiğinde bir delik olduğunu öğrettim ama sizler, ikinci deliğin adını sorduğumda ciddi ciddi düşündünüz! Hiç biriniz, hocam o ikinci delik uydurma bir deliktir, demediniz. Evet, ikinci deliği kemiğe ben açtım. İlle de bir adı olsun istiyorsanız, o deliğin adı 'foremen zeki zeren'dir!.."

GEMİDEKİ MİNİK KARYOLA
Ben, tıp tarihimizin bu renkli hocası Zeki Zeren'le ilgili pek çok öykü duymuştum; ama, yukarıdaki öyküyü geçtiğimiz hafta İstanbul Oyuncak Müzesi'ni ziyaret eden diş doktoru bir Lions'dan ilk kez dinledim. Ziyaret sonrasında bir kez daha teşekkür ettim Ayten Ergüven'e... Çünkü, değişik şubelerden pek çok üyenin müzeye yaptığı gezinin mimarı O'ydu. Anatomi hocasının öyküsü beni çok yakından ilgilendiriyor, çünkü İstanbul Oyuncak Müzesi Göztepe semtinde, Dr. Zeki Zeren Sokağı'nda bulunuyor! Yıllardır oturduğum ve müzeye dönüştürdüğüm tarihi konağın bulunduğu sokağa adını veren Zeki Zeren'le ilgili her öykü, antika bir oyuncak bulmuş kadar sevindiriyor beni. 1956 yılında, İngilizler'den satın aldığımız bir mayın dökücü gemi donanmamıza "Bartın" adıyla katılır. Geminin kaptan köşkünde Selahattin Ergüven'i görürüz. Kaptan Ergüven geminin ambarlarını temizlettirirken, bir köşeye yığılmış eşyalar arasında oyuncak bir karyola görür. Oynaması için iki yaşındaki kızı Berke'ye getirmeye karar verir. Bir savaş gemisinde oyuncak karyolanın ne işi var, diyeceksiniz!. İşte, öykünün burasını bir sır perdesi örtüyor. Oyuncağı bir İngiliz denizci kızı için almış ama gemide unutmuş olabilir mi? Hayır! Bu inandırıcı gelmiyor bana. Gemide bir kız çocuğunun yaşamış olabileceğini de düşünemeyiz. Bir gemide başlayan oyuncak öyküleri beni en çok heyecanlandıranlar olmuştur. Onlardan biriyle karşı karşıyayım! Kaptan Ergüven'in kızı Berke yıllarca oynar oyuncak karyolayla. Berke'den sonra ailenin ikinci kızı İdil girer sıraya. O da, çocukluğunun sınırlarında başkent yapar, oyuncak karyolayı! Ergüven ailesi yıllarca sakladıkları oyuncak karyolayı İstanbul Oyuncak Müzesi'ne verdiler. Karyola, oyuncak mutfak eşyalarının da sergilendiği müzenin kafeterya katında ziyaretçilerle buluşuyor. Oyuncak Müzesi'nin ziyaretçi defteri de günden güne zenginleşiyor. Gelin, o sayfaları karıştıralım ve Prof. Dr. Nalan Özhan Elbaş'ın duygularını okuyalım: "İyi ki 50'li, 60'lı yıllarda çocukmuşum! Anılarım yinelendi, gözlerim dolu dolu gezdim. Daha önce sahip olup, yitirdiğim benzer oyuncakları görmek beni yeniden çocuk yaptı. Aklınıza, yüreğinize sağlık, ülkemiz için ne güzel bir girişim!"

EĞLENCELİ VE ŞAŞIRTICI
Bunlar da Seda Tüfekçi'nin yazdıkları: "Gezdiğim ve belki de gezebileceğim en güzel müze. Hem eğlenceli, hem şaşırtıcı, hem öğretici. İyi ki gelmişim" Sena Akfındık ve Merve Yıldız ise "Hayatımızın en eğlenceli müzesini gezdik. Tabi ki sadece eğlenmedik, aynı zamanda şaşırdık, tarihi bir kez daha hatırladık. Çocukluğun, hayalin, sanatın, yaşamın barındığı çok güzel bir yer burası" diyor. İnsanlara bu güzellikleri sunan sahne tasarım sanatçısı Ayhan Doğan'a ne kadar teşekkür etsem azdır. Üstadıma yardım eden sevgili Emra ve Hülya'ya da çok şey borçlu olduğumu biliyorum. Bir de İstanbul Oyuncak Müzesi'ni kültür hayatımıza kazandıran Faber Castell, Novartis, Siemens, Benetton, Vega Taşımacılık, Honda ve Isuzu'nun yüzünü güneşe dönen yöneticileri müzenin ayakta durması ve düzenlenecek etkinliklerde de yardımlarını hiç esirgemediler. Ziyaretçi defterine dönelim yeniden ve Şebnem Burnaz'ı okuyalım: "Nasıl da geç kalmışım burayı keşfetmekte. Sanki her katta, her bir odada ruhum yeniden aydınlandı, çocukluğum benimleydi." Aksu kardeşler de duygularını yazmadan çıkmamışlar müzeden: "Uykudan uyanır uyanmaz buraya geldik. Her şey fevkaladeydi. Çok beğendik. Her şey dört dörtlüktü. Ülkemizin böyle insanlar yetiştirmiş olması çok büyük kazanç." Yaşamı bir dama oyunu yerine satranç olarak gören ve hamleler üreten insanlar yetiştirmeliyiz. Bu da ancak ve ancak özel müzelerin çoğalmasıyla gerçekleşir. O hamleleri yapacak olan aslında ben değil, "uykudan kalkar kalkmaz" müzeye gelen Aksu kardeşler gibi duyarlı insanlardır. Ve de onların değerli anneleri, babaları! Siz de gelmeyi düşünürsünüz diye Oyuncak Müzesi'nin adresini bir kez daha yazıyorum: Ömerpaşa Cad. Dr. Zeki Zeren Sok. Göztepe / İstanbul Tel:(0216) 359 45 50-51(www.istanbuloyuncakmuzesi. com)

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Denizdeki o tuhaf hikaye   / 10-12-2005
 Dan Dan Dans!   / 26-11-2005
 Prag'da olup İstanbul'da olmayan   / 12-11-2005
 Titanic'i anımsamak   / 05-11-2005
 İnsanlara mı inanacağız, yoksa!?   / 29-10-2005
 Tavuskuşumu istiyorum   / 22-10-2005
 Attila İlhan ve Turist Ömer   / 15-10-2005
 Adımızdan da önce   / 08-10-2005
 Su'daki us   / 01-10-2005
 Uyanır uyanmaz gelin!..   / 24-09-2005
    Cumartesi Yazarlar
    Güncel
  » Yaşama Dair
    Sinema
    Gurme
FİLİZ AKIN
Kaderinizi siz yönlendirin!
Güzel başlık. Ama şartlar...
PROF. DR. ERDEM YEŞİLADA
Sık sık hastalanıyor musunuz?
Havalar soğuyor. Bir...
PROF. DR. BENGİ SEMERCİ
Kardeşler kıskanırsa
Kardeş kavgaları,...
Güzelliğe yenik düşen bir canavarın öyküsü
Güzelliğe yenik düşen bir canavarın öyküsü
Karşımızda çok daha parlak, zengin, gösterişli ve inandırıcı bir King...
Rakının yanına giden en güzel mezeler
Birbirinden leziz mezelerle masalarınızı renklendirmek hiç zor değil.
Datça'nın nadir çiçekleri tehlikede
Doğal Hayatı Koruma Derneği Datça'nın nadir bitki türlerinin yok olması...
Modern sanat müzesi rekabeti kızışıyor
Son zamanlarda Türkiye'nin zengin ve köklü aileleri açtıkları müzelerle modern...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.