|
|
|
|
İsmail Acar'dan resim dersleri
47 ülkede müze, galeri ve koleksiyonlarda çeşitli eserleri bulunan ünlü ressam İsmail Acar, Aralık Derneği'nin Teşvikiye'deki binasında resim dersleri veriyor. hafta süren kurslar 15 kişilik gruplarla yapılıyor
Adını yurtdışına duyurmayı başaran ressamlarımızdan biri olan İsmail Acar, yeteneği, bilgi birikimi ve tecrübelerini resim meraklılarıyla paylaşıyor. Aralık Derneği'ndeki 8 haftalık resim dersleri veren Acar, ilk kez kurs verdiğini ve bunu sosyal bir proje olarak değerlendirdiğini söylüyor. 1993 yılından beri profesyonel olarak resimle uğraşan Acar'ın, bugüne kadar açtığı 55 kişisel serginin yanı sıra 47 ülkede müze, koleksiyon ve galerilerde eserleri bulunuyor. Hakkında yurtiçi ve yurtdışında bin 500'den fazla makale, yazı ve röportaj yayınlanan sanatçı, 2000 yılından bu yana sergi gelirlerinin bir kısmını sosyal yardım amaçlı çalışan vakıf ve kuruluşlara bırakıyor. İsmail Acar, Aralık Derneği'nde resim derslerini de sosyal proje olarak değerlendiriyor. Geçen yıl kurulan ve farklı dallarda kurslar düzenleyen Aralık Derneği'nde İsmail Acar'ın verdiği "Bir Desen Atölyesi" adlı resim kursunun şu anda ikincisi yapılıyor. 8 hafta sürecek olan kurta 15 öğrenci bulunuyor. Tamamı kadın olan öğrencilerin arasında üniversitelerin grafik ve güzel sanatlar bölümlerinden mezun olanlar da var.
DERSLER ÇOK KEYİFLİ Kurslar Salı günleri 11.00-13.00 saatleri arasında derneğin Teşvikiye'deki binasında yapılıyor. Çok keyifli bir ortamda yapılan kursta, öğrenciler bir taraftan İsmail Acar'ın bilgi birikimi ve tecrübelerinden faydalanırken bir taraftan da çaylarını, kahvelerini yudumluyor. Acar, 8 haftada her bireyin kendi mevcut yetenek ve becerisini öne çıkartmaya yönelik farklı metot ve yöntemleri öğretmeye çalışıyor. Kursiyerler, tuval üzeri yağlıboya, akrilik, pistole, duvar boyama teknikleri, malzeme kullanımı gibi çeşitli konularda Acar'dan tüyolar öğreniyorlar. Kurs, ev ödevleri ve onlar üzerine yapılan yorum ve kritiklerle de daha keyifli bir hale geliyor. Acar, ayrıca dersler sürecinde kursiyerlere sözlü tartışma ortamları yaratıp onlara bugünkü sanat ve sanat tarihi hakkında bilgiler de veriyor. Üniversitede okurken de ders verdiğini ama profesyonel olarak ilk kez kurs verdiğini belirten İsmail Acar, yaptığı işin keyifli ama bir o kadar da zor olduğunu söylüyor; "Ben buraya gelen insanların resmi hobi olarak değil biraz ötesine götürmelerini istiyorum. O yüzden de onları heyecanlandırmaya çalışıyorum. Onlarda eksik olanları kazandırmayı amaçlıyorum. Bu yüzden de kursu kolay ve basit birşey olarak göremiyorum."
YETENEK YETERLİ DEĞİL Kursta, resmin ne olduğunu anlatmaya çalıştığını vurgulayan Acar, neler öğrettiğini de şöyle özetliyor: "Kendi tecrübelerimle resmin nasıl olması, nasıl yapılması gerektiğini anlatıyorum. Bir figür çizerken haftalarca, aylarca zorlandıktan sonra keşfettiğim çok basit kuralı onlara öğretiyorum. Ya da renk konusunda bize kimsenin öğretmediği ama çok kolay yollarının olduğunu onlara gösteriyorum. Bunun gibi onlarca birikmiş tecrübemi aktarıyorum. Günde 18 saat çalışan bir insan olarak bugüne kadar ne tecrübem, ne bilgi birikimin varsa hepsini komplekssiz bir şekilde onların kullanımına açıyorum. Ama ne kadar aktarabiliyorum, bilmiyorum." Kursiyerlerin çoğunun kendisi için geldiğini ve bunun da çok hoşuna gittiğini söyleyen sanatçı, resmin sadece yetenekle yapılamayacağını savunuyor. "Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'ne yedek listeden girdim, sekizinci yedektim. Ama fakülteyi birincilikle bitirdim, masterı birincilikle bitirdim. Yetenekliydim de sınavda puan mı alamadım? Hayır. Metodunu bilmiyordum. Çünkü ben bir model çizmiştim, kaşını gözünü çizdim, altını bıraktım. Sandalye de önemliymiş, ayakkabıları da önemliymiş. Bunlara dikkat etmemiştim. Yetenek doğru yönlendirilir, bilgiyle desteklenirse o zaman yetenek ortaya çıkıyor. Yani sadece yetenek yetmiyor. Yeteneği olan insanları bulup çıkartmak gerek. İşte biz burada bunu yapmaya çalışıyoruz. Acar, Aralık Derneği'ndeki 8 haftalık kursu iyi takip edenlerin, ressam olma yolunda yürüyebileceğini söylüyor ama "Bu kurs sanatçı yetiştirmeyi değil de her bireyin kendi içindeki mevcut sanat enerjisini ve becerisini açığa çıkarmayı amaçlıyor" uyarısını da bulunuyor.
ÖĞRENCİLERE İNDİRİM VAR Hiçbir beklentisi olmadan bilgi ve tecrübesini paylaşan İsmail Acar, "Sosyal sorumluluk anlamında bu projeyi çok önemsiyorum. Bildiklerimizi ülkemizin insanlarıyla paylaşmalıyız, onlara öğretmeliyiz. Londra'da 500 bin kayıtlı kişi resim yapıyormuş, bu rakam ülkemizde 20 bin kişi. Demek ki, birşeyler yapmamız gerekiyor" diyor. Aralık Derneği'nin başkanı Elif Germiyanlıgil, kursun aylık ücretinin 200 YTL olduğunu ancak burslu ve indirimli öğrenci de kabul ettiklerini söylüyor. "Kursiyerlerin üçte biri burslu. Meraklı, istekli ve maddi durumu uygun olmayanlardan ücret almıyoruz. Ayrıca öğrenci ve emeklilere de yüzde 50 indirim yapıyoruz" diyen Germiyanlıgil, İsmail Acar'ın resim kurslarının devam edeceği müjdesini de veriyor. Aralık Derneği Tel: (0212) 258 69 65
Şerif ERCAN
|
|
|
|
|
|
|
|
|