Krediderecelendirme kuruluşu Moody's Türkiye'nin kredi notunu B1'den Ba3'e yükseltti. Kuruluş, notumuzu 1997'den bu yana değiştirmiyordu. Dünya Bankası Türkiye Temsilcisi Andrew Vorking geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada "Türkiye not artırımını hak ediyor" diyerek sinyali vermişti.
Sıfırcı hoca Moody's ilk kez not artırdı
İlk kez 1992'de Türkiye'ye Baa3 veren Moody's notumuzu 1997 yılında B1'e indirdi. Dün akşam gelen açıklamada kuruluş Türkiye'nin notunu tarihinde ilk kez yükselterek Ba3'e çıkardığını açıkladı.
Muhafazakârlığı ile tanınan ünlü reyting kuruluşu Moody's Türkiye'nin genel kredi reytingini tarihinde ilk kez yükseltti. B1 olan genel kredi notu Ba3'e çıkartıldı. Böylece yatırım yapılabilir not olan Baa3'e 3 kademe not artışı kaldı. Ayrıca Türkiye'nin mevduatlar için tavan notu da B2'den B1'e yükseltildi.
1992'DEN BERİ BEKLİYORUZ Türkiye'ye ilk notunu 1992'de veren Moody's Baa3 ile Türkiye'ye yatırım yapılabilir ülke notu vermişti. 1994 yılında notu Ba1'e düşüren rating kuruluşu, 97 yılına kadar iki kez daha not düşürerek notu B1'e getirdi. O yıldan geçtiğimiz yıla kadar sadece görünümlerle oynayan şirket herhangi bir not değişikliğine gitmemişti. Geçtiğimiz yıl yerli para cinsinden notu bir kademe arttıran Moody's AB sürecinin izleneceğini bildirmiş ve genel görünümde değişikliğe gitmemişti.
YABANCI SERMAYEYE SİNYAL Bu not artırımı Türkiye için büyük önem taşıyor. 2001 krizinden sonra dibe vuran ekonominin yaşadığı toparlanma yabancı rating kuruluşları tarafından da teyid edilmiş oluyor. Ayrıca not artışının Telsim ihalesine en yüksek teklifi 4 milyar 550 milyon dolara dünyanın en büyük GSM operatörü Vodafone'un
vermesinden sonra gelmesi dikkat çekti. Bu not artışı ile zaten hız kazanmış olan yabancı yatırım girişinin patlayabileceği yorumu yapılıyor. Moody's yaptığı açıklamada şu noktalara dikkat çekiyor: "Özellikle son 4 yılda yaşanan ekonomik, siyasi ve sosyal değişim neticesinde not artırımında bulunuldu. Borç yükünün çevrimi ve yükün azaltılması konularında 2000 öncesi seviyelere gelindi." Açıklamada AB sürecinin piyasalardaki güveni arttıracağı ve reform sürecini hızlandıracağı üzerinde duruldu. Ayrıca yüksek dış ve cari açığın hala kırılganlık kaynağı olabileceği anlatıldı ve özel sektördeki dış borç oranının artışına dikkat çekildi. Moody's reyting kuruluşları arasındaki en muhafazakâr şirket olarak biliniyor. Bir ülkenin ekonomik durumundaki kötüleşmenin ilk işaretleriyle kuruluşun not indirime gittiği kaydediliyor. İndirim yaparkan hızlı davrananan Moody's artırımlarında ise cimri oluyor. S&P not artırırken hızlı davranıp Moody's'in önüne geçiyor. Türkiye ilk kez 1990 yılında ABD piyasalarında tahvil ihracı yapmak için kredi notu almıştı. S&P'nin verdiği not o tarihte BBB+ olmuştu. Bu not yatırım yapılabilir not sınıfındaydı. Türkiye'nin S&P nezdindeki notu BB- seviyesinde bulunuyor.