| |
|
|
Genç hekimler kime niye yalvarıyor?
Hafta sonları tenha. Servisleri rahat gezip, nöbetçi hekimlerle rahat sohbet ediyorum. Geçtiğimiz cumartesi günü öğleden sonra Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi Bölümü'ne konuk oldum. Fakültenin bütün binaları gibi bu servisin de bir bölümü şantiye halinde. Depreme dayanıklı duruma getirmek için "takviye" çalışması yapılıyor her yanda. Çocuk odaları Faal bölümde ise tüm yataklar dolu. Operasyon geçirmiş ya da gün bekleyen çocuklar yatıyor odalarda. Anneleri, teyzeleri hemen yanı başlarında. Bir ara genç nöbetçi doktorlar davet ediyor "Gel abi hem çayımızı iç hem anlatacaklarımızı dinle" diyorlar.
Bir damlası mahvediyor Konu hayati bir konu. Hekim genç anlatıyor: - Hindistan'la yarışıyoruz. Bir onlarda bir de bizde var bu kadarı. - Olan ne? - Odaları gezip gördün Savaş Abi. Çocukların çoğu çamaşır suyu ya da lavabo açıcı, mermer temizleyici maddeden içmiş. - Evet çok kötü. - Bunlar çarşı pazarda denetimsiz satılan şeyler. Halk ucuz diye oralardan alıyor. Kola şişelerine, pet şişelere doldurup satıyorlar bunları. - Çocuk da su, kola, gazoz sanıp içiyor ha? - Aynen öyle oluyor. Sonra yemek borusu kavruluyor. Bir damla içenin iflahı yok. - Kezzap kadar güçlü sanki. - Evet. Çünkü bununla klozet, hela taşı temizliyorlar. - Korkunç. Ölüme de yol açar mı? - Bakın yaz günleri trafik kazaları yoğundur. Çok çocuk gelir. Çoğu ayakta tedavi. Yatanlar 1 haftada, 10 günde, hadi hadi 1-2 ayda çıkar. Çok azı ölümlüdür. - Ne alakası var konumuzla? - Bu maddeleri içen çocukların ölüm oranı trafik kazasında ölenlerden çok çok fazla.
Merdiven altı mı? - Korsan olarak, merdiven altı sektörü mü üretiyor? - Öylesi var ama esasen legal üretiliyor. Adam kimya fabrikasını kurmuş, sanayi sektörü için hazırlıyor bu maddeleri. Ama ana dağıtıcılar, büyük firmalara verirken, bir kısmını da koca varillerle, el altından çarşı pazara satıyor. - İşe bak! - Esnaf bu yüzden; kullanılmış pet şişe ya da gazoz şişelerine bölüştürüp, perakende halde pazarlıyor halka. Öksürük şurubu şişesinde satılanlarını biliyoruz inan ki. - Neden bunları alıyor ki halk? Denetimli olanları her yerde mevcut. - 2000 krizinden sonra patladı bu Savaş Abi. Yoksul vatandaş ucuz diye alıyor.
Ne yapılmalı? - Ne olacak bu çocuklar? - Bu maddeden 2-3 damla içen dahi ömür boyu bizimle yaşamak zorunda. Bağırsaktan bile yemek borusu yapıyoruz ama ne çare? Hiçbir zaman yaşam kalitesi yüksek olamaz hastanın. - Uyarmıyor musunuz? - İnanmayacaksınız ama anne babalara yalvardığımız oluyor. "Almayın bunları. Evinize sokmayın. Çocuklarınızın hayatını mahvetmeyin" diye. - Ne yapılabilir peki? - Siz de yazın bunu ne olur. Herkes yazsın, uyarsın vatandaşı. Yetkililer de denetim yapsın.
|