|
|
|
|
'Kaçak cep uygulaması kanunsuzdur'
Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Turhan Çakar, yurda kaçak olarak sokulan cep telefonlarının kayıt altına alınması konusunda, yapılan işlemlerin kanunsuz olduğunu savunarak, ''Kanunsuzluğa göz yumanların ya da kanunsuzluk yapanların cezalandırılması gerekirken tüketiciler cezalandırılmaktadır'' dedi.
Çakar, tüketicilerin bu konudaki haklarının neler olduğu ve haklarını nasıl arayacaklarına ilişkin olarak dernek genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında, ister ithal edilsin ister Türkiye'de üretilsin, tüketici tarafından tüketilen
her malın Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun kapsamında olduğunu, tüketicinin de bu kanunun koruması altında bulunduğunu söyledi.
Turhan Çakar, bu korumaya rağmen tüketicinin mağdur edildiğini, bunun yetkililerin Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun'a aykırı davrandıklarını gösterdiğini savundu.
''Yıllardan beri kaçak ve kayıtdışı cep telefonlarının GSM operatörleri tarafından bile bile abone yapılmasına Telekomünikasyon Kurumu neden göz yummuştur? önlem almamıştır'' diyen Çakar, şöyle devam etti:
''SİVRİSİNEK DEĞİL, TOPLUİĞNE DEĞİL''
''Tüketiciler bilgisiz ya da eksik bilgiyle donatılmış olabilirler ama kamu önlem almak zorundadır. Bu, sivrisinek değil, topluiğne değil... 15-20 milyon telefon nasıl oluyor da sınırlardan içeri giriyor. Niçin bugüne kadar suskun kalındı? Devlet kurumları uyuyor mu? Ülkeye milyonlarca kayıtdışı ve kaçak telefon sokan, bunları tüketicilere satan firmalar ve ithalatçılar cezalandırılmayacak mı? Telekomünikasyon Kurumu'nun bu konuda net bir açıklama yapmasını, faturası ve garanti belgesi olan tüketicilerin sorumluluklarının olmadığını, mağduriyetlerinin giderileceğini açıklamasını bekliyoruz. Bu ülke zarara uğratılıyor, bedeli tüketicinin sırtına yükleniyor.''
TÜKETİCİLER HAKLARINI NASIL ARAYACAKLAR
Çakar, tüketicilerin haklarını ne şekilde arayacakları konusunda da bilgi verdi. Kaçak ve kayıtdışı telefonları ithal eden ve satan firmaların bu durumu hileyle gizlediklerini savunan Çakar, bu nedenle zincirleme sorumlu olduklarını, faturasını ve garanti belgesini almış tüketicilerin hem satıcı hem de ithalatçıya birer ihtarname çekerek telefonlarının kaçak ve kayıtdışı olmayan başka bir telefonla değiştirilmesini ya da telefonu iade ederek ödedikleri bedeli isteyebileceklerini söyledi.
Turhan Çakar, tüketicilerin, olumsuz cevap almaları ya da cevap alamamaları halinde ise telefonun bedeli 670 YTL'nin üstündeyse tüketici sorunları hakem heyetlerine ya da tüketici mahkemelerine başvurarak, telefonlarının kaçak ya da kayıtdışı olmayan bir telefonladeğiştirilmesini veya ödedikleri bedelin iadesini isteyebileceklerini anlattı.
Fatura ve garanti belgesi olduğu halde kaçak ve kayıtdışı olduğu belirtilen cep telefonlarının kayıt işlemi nedeniyle istenilen 5 YTL için de hem satıcı ve ithalatçı firma hem de GSM operatörlerinin zincirleme olarak tüketicilere karşı sorumlu bulunduklarını dile getiren Çakar, kayıt işlemi için 5 YTL ödeyen tüketicilerin bu bedeli geri almak için satıcı ve ithalatçı firma ile GSM operatörlerini zincirleme sorumlu tutarak ilgili tüketici sorunları hakem heyetine başvuruda bulunabileceklerini kaydetti.
Çakar, tüketicileri ayrıca, hem satıcı hem de ithalatçılar hakkında ''kaçakçılık ve sahtecilik'' suçundan Cumhuriyet Savcılıklarına suç duyurusunda bulunmaya çağırdı.
SORULAR
Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Çakar, kayıt altına alma işlemi için 13 Aralık'ın son gün olduğunu, o tarihe kadar bu işlemler tamamlanamazsa tüketicinin mağdur edilmemesi ve ek süre verilmesi gerektiğini söyledi.
Çakar, bir başka soru üzerine de ortada kanunlar, yönetmelikler olduğunu, ancak gereğinin yerine getirilmediğini belirterek, ''Gümrüklerde neden yeterince kontrol yapılmıyor? O zaman bunda bir iş var... göz yumuluyor demek ki...15 milyon telefon kaç kamyon eder? Bunların yurda girişine nasıl izin veriliyor. Hala sokaklarda faturasız cep telefonu satılıyor ve buna göz yumuluyor sonra da fatura tüketiciye kesiliyor'' diye konuştu.
Faturası ve garanti belgesi olmayan vatandaşların ne yapacakları konusundaki bir soruya karşılık da Çakar, bu durumda olan vatandaşların haklarını aramalarının biraz zor olduğunu, insanların ekonomik sıkıntılar nedeniyle ucuzu tercih edebileceğini, bilgisiz olabileceğini ama bunu önleyecek olanın kamu kuruluşları olduğunu söyledi.
|
|
|
|
|
|
|
|
|