Asıl devrim ÖTV bir puan inerse olur
Sihirbazlık bir sanat... İşin içinde şov var, sanat var, illüzyon var. İllüzyon, fransızca kökenli bir kelime, türkçe anlamı "yanılsama.Ben, illüzyon ustalarına saygı duyuyorum. Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ı da rakamların sihirbazı olarak ilan ediyorum. Niye mi? Bir şapkadan alıyor, diğer şapkaya aktarıyor, OECD listesinde Türkiye'ye sınıf atlatıyor, Maliye, vergi kaybına uğramıyor. İmaj, "devrim" sloganıyla yenileniyor. Devrim, kurumlar vergisinde 10 puanlık indirim diye geliyor. Peki, değişen bir şey yok ise, bu devrim niye yapılıyor? Öncelikle gelin hassas bir noktaya dikkat çekelim.
Şampiyon, Türk Telekom Türkiye, 2004 yılında 97 katrilyon lira vergi topladı. Bunun 9.5 katrilyon lirası kurumlar vergisi. Yani bizim vergi gelirlerimizin yüzde 9.5'u Kurumlar Vergisi'nden oluşuyor. Kurumlar Vergisi'nin 3.4 katrilyonunu 26 kamu kuruluşu, 3.1 katrilyonunu 44 büyük şirket, geri kalan yüzde 3 katrilyonunu da 15 bin kurumlar vergisi mükellefi olan şirketler ödedi. Diyeceksiniz ki, "Ne var bunda? Biz zaten bunların tümünü biliyoruz." Çok haklısınız. Ama, 2004 yılında en fazla vergi ödeyen kamu kuruluşları listesine bir bakarsak, Türk Telekom, 1 katrilyon 148 trilyon, Ziraat Bankası 843 trilyon, Vakıflar Bankası, 248 trilyon, Tüpraş, 244 trilyon lira, Halk Bankası, 241 trilyon lira. Açıkçası 3.4 katrilyon liralık verginin 2,7 katrilyon lirasını 5 kamu kuruluşu ödemiş. Türk Telekom da kurumlar vergisi şampiyonu olmuş.
Oger Telekom rahatlayacak Ancak gün oldu devran döndü. Türk Telekom'un yüzde 55'i özelleştirildi. Tüpraş'ın yüzde 51'i Koç Grubu'na satıldı. Özelleştirme yolculuğu, paraları tahsil eden Maliye Bakanlığı'nın yolculuğunu da etkiliyor. Dolayısıyla kurumlar vergisindeki 10 puanlık indirim herkese değil, yatırım indirimi bağlantısı kalmayan her şirkete yarıyor. 2002 yılından bu yana yatırım indirimi bağlantısı olmayan Türk Telekom, 2007 itibariyle bu işten 150 ile 300 trilyon arasında nakit sağlayacak. Oger Telekom da biraz nefes alacak.
Stopaj vergisi artırılır mı? Bize göre kurumlar vergisi indiriminde üzerinde durulması gereken iki kritik nokta var. Biri geçen yıl 2.7 katrilyonluk vergi kaybına neden olan yatırım indirimi, diğeri kar dağıtan şirketlerden kesilen yüzde 15'lik stopaj. 10 puanlık kurumlar vergisi indirimden kaybedilen tutar 2.9 katrilyon lira. Aradaki fark sadece 200 trilyon. Vergi Konseyi'de, İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası'da (İSMMO) konu üzerinde çalışıyorlar. İSMMO Başkanı Yahya Arıkan, vergi indirimini önemsiyor. Ama ince balans ayarına takılmış. "Halen gelir vergisinde yüzde 40 yatırım indirimi uygulanıyor. Eğer yatırım indirimi 2007'den itibaren kalkacaksa bu işin cazibesi ne? Eğer açığı kapatalım diye kar payı dağıtan şirketlerden alınan stpopaj yüzde 20'ye çıkarsa işin anlamı kalır mı" diyor. Galiba 10 puanlık kurumlar vergisi indirimi yerine, 1 puanlık ÖTV indirimi gerçek devrim oluyor.
|