Dağıtımda özelleştirme 6 büyük bölge ile başlıyor. Ancak ÖİB'nin yeterlilik için 'tecrübe' araması nedeniyle yerliler adeta yabancılarla ortaklığa zorlanıyor. EPDK Başkanı Yusuf Günay, "İhalelerde herkes için şartlar eşit olmalı" diyor.
Türkiye'de yakın zamanda gündem enerji alanındaki özelleştirmeler olacak. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Yusuf Günay dağıtım bölgelerinin özelleştirilmesinin ulusal ve uluslararası alanda büyük bir ilgi ile izlendiğini belirterek, "Rusya, İtalya, İspanya, Avusturya gibi çok sayıda ülkeden gelen güçlü ve önemli yabancı şirketler ile ABD'li ve Fransız kredi kuruluşları, danışmalık şirketleri bizimle görüşmeler yapıyorlar" dedi. ÖİB tarafından ihale şartnamesinde yapılan ve yerlileri yabancılarla ortaklığa zorlayan ön koşul ile ilgili olarak da Günay, "İhaleler yerliye de yabancıya da açık olmalı. Bir tarafı kollamak ya da engellemek gibi bir şey olamaz" değerlendirmesinde bulundu. Ekonomi Muhabirleri Derneği (EMD) İstanbul Şubesi tarafından düzenlenen bilgilendirme toplantısında konuşan Günay, özelleştirme ilanlarının yayımlanabilmesi için bazı teknik çalışmaların tamamlanması, bunun için de Elektrik Piyasası Kanunu'nda bazı değişiklikler yapılması gerektiğini dile getirdi. Günay, değişikliklerin ilk paketinin Meclis'e gönderildiğini anımsatarak, bütçe maratonu biter bitmez aralık ayı içinde bu değişikliğin de yasallaşmasının planlandığını kaydetti. Günay yasa çıktığında 21 bölgede 5 yıl boyunca uygulanacak tarifeleri onaylayacaklarını ve aynı zamanda özelleştirilecek dağıtım bölgelerine 49 yıllık süre için lisanslarını vereceklerini bildirdi.
5 PUANA 2 MİLYAR YTL Kayıp ve kaçak oranının ortalama yüzde 18 civarında olduğunu ifade eden Günay, "İhaleleri kazanacak özel şirketler 5 yıllık sürede Türkiye çapında kayıp-kaçak oranlarını 5 puan düşürerek yüzde 11-12 düzeylerine çektiğinde, sistemden fazladan 22 milyar kilovatsaatlik bir enerji ortaya çıkacak. Bu elektriğin bugünkü fiyatlarla ekonomik büyüklüğü 2 milyar YTL'dir'' diye konuştu. Türkiye'de üretilen elektriğin her yıl 20 milyar kilovatsaatlik bölümünün kayıp ve kaçak olduğunu belirten Günay, "Enerji havuzunda büyük delikler var. Hâl böyle iken siz ne kadar (ülkenin elektriğe ihtiyacı var) diye üretmeye çalışırsanız çalışın, çabanız boşa gidecek, havuz suyla dolmayacaktır'' dedi.
DEVLER SIRAYA GİRDİ Dağıtım bölgelerinin özelleştirilmesi için Türkiye ve dünyanın çok büyük şirketlerinin sırada olduğunu vurgulayan Günay, şöyle devam etti: ''Bu şirketler, büyük enerji üretimi yatırımları da yapmak istiyor. Yatırım iklimi geliştirilmez (ben devlet olarak bu işi yapacağım) denilirse, hiçbir şirket devletle rekabet etmeye kalkışamaz, bu sektörde yatırım yapmaz. '' Dağıtımdaki özelleştirmenin tüketici cephesinde nasıl bir etki yaratacağı sorusuna EPDK Başkanı Yusuf Günay, "Bizde sanayici dünya ortalamasının üzerinde 9.4 centten elektriği kullanıyor. Bir şekilde konutların elektriği sanayici üzerinden finanse ediliyor. Dağıtımda özelleştirmenin ardından büyük oranda elektrik kullananlar elektriği daha ucuza kullanma imkânına sahip olacaklar" dedi.