Erdoğan: Yeni kadrolara ihtiyaç var
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'de her alanda büyük iddia sahiplerine ve idealist yeni kadrolara ihtiyaç olduğunu belirterek, ''Dogmatik, demode tartışmaları artık geride bırakarak şu soruya içtenlikte cevap aramalıyız; Türkiye, ikinci el fikirlerin değil, özgün, orijinal fikirlerin, projelerin üretildiği bir ülke olmak zorunda değil midir?'' dedi.
Erdoğan, TÜBİTAK MAM'da yaptığı konuşmada, TÜBİTAK Gebze Yerleşkesi'nin Türkiye'nin en büyük teknoloji üssü olduğunu belirtti.
''Bu özelliğiyle Türkiye'nin gözbebeği gibidir.
Bilim ve teknolojide ne kadar üretici olabileceğimizi gösteren bir gurur kaynağıdır'' diyen Erdoğan, TÜBİTAK'ı farklı kılan şeyin; bilgiyi, araştırmayı laboratuvar duvarlarının ötesine geçerek hayata taşıması olduğunu dile getirdi. Erdoğan, burada üretime, günlük hayata ve ülkenin stratejik ihtiyaçlarına önemli katkılar yapıldığını vurguladı.
TÜBİTAK Gebze'nin, sektörlerin çözüm noktası olduğunu, bugün artık dünyaya AR-GE ihraç eden ülke konumuna gelindiğini anlatan Erdoğan, merkezin bu başarılarıyla özel ve anlamlı bir yerinin bulunduğunu söyledi.
Bütün bu araştırmalar yapılırken bütçe kaynaklarının kullanılmadığını, merkezde yürütülen projelerden sağlanan gelirlerin bulunduğunu ifade eden Erdoğan, ''Bu çok önemli. Gerek bütçe, gerek gelen projeler itibariyle... Bulunduğu yerde kalan bir TÜBİTAK yok, tam aksine 'Günü gününe eşit olan zarardadır' mantığını aşmış olan bir TÜBİTAK var'' diye konuştu.
''TÜRKİYE'NİN GELECEĞİNİN AYNASI''
TÜBİTAK Gebze'nin, Türkiye'nin geleceğinin aynası olduğunu dile getiren Erdoğan, şöyle devam etti:
''Ancak geleceğimiz, sadece buradaki veya başka üniversite araştırma merkezlerindeki binalar ve makineler değildir. Asıl geleceğimiz bu bina ve makinelere, laboratuvarlara anlam veren bilim insanlarımız, hocalarımızdır, akademisyenlerimiz, araştırmacılarımız, yöneticilerimizdir. Buradaki araştırmacılara olduğu kadar, Türkiye'nin her yerindeki üniversite araştırma merkezlerinde görev yapan tüm araştırmacılara güçlü ve sürekli destek vermeye devam edeceğiz.
Türkiye'de her alanda gelişmeler var. Her alanda büyük iddia sahiplerine, idealist yeni kadrolara ihtiyacımız var. Dogmatik, demode tartışmaları artık geride bırakarak şu soruya içtenlikte cevap aramalıyız; Neden dünyanın en iyi, en iddialı bir hatta birkaç üniversitesine sahip değiliz? Türkiye, ikinci el fikirlerin değil, özgün, orijinal fikirlerin, projelerin üretildiği bir ülke olmak zorunda değil midir? Buna sadece bilim ve teknoloji alanında değil, düşüncede, felsefede, sanatta, siyasette ihtiyacımız yok mu? Unutmayalım ki kalkınma tek bir boyutlu alana yüklenmekle sağlanamaz. Teknolojide, bilimde, sanatta, düşünce üretiminde bağımlı bir ülke olmaktan hızla uzaklaşıp, kendi kaynaklarımızı harekete geçirmek zorundayız.''
(AA)
|