|
 |
 |
 |
'Füze kalkanına' ortak arayışı
ABD, uzun menzilli füzelere karşı Avrupa kıtasını korumak amacıyla kalkan oluşturma projesi için aralarında Polonya'nın da bulunduğu birçok ülkeyle görüşmelerini sürdürüyor.
Üst düzey bir Amerikalı yetkili, bu yöndeki görüşmelerin 2002'de başladığını ve Amerikan hükümetinin yakında karar verme aşamasına geleceğini belirtirken, Polonya'nın dışında hangi ülkelerle müzakere edildiğini açıklamadı.
Bu alandaki görüşmelerde Polonya ile en ileri safhada olduklarını,çünkü Varşova'nın bu konuya yakın ilgisi bulunduğunu söyleyen Amerikalı
yetkili, ''Avrupa'da füze kalkanı projesiyle ilgilenen başkaülkeler de var'' diye konuştu.
Amerikalı yetkili, Avrupa'ya kurulacak füze imha tesisinin, Kuzey Kore'den fırlatılacak uzun menzilli bir füzeyi havada imha etme kapasitesine sahip altı kadar füzenin yerleştirildiği Alaska'daki üssün bir benzerinin olacağını belirtti.
ABD ile Polonya arasındaki görüşmeleri ilk kez kamuoyuna duyuran Polonya'nın Wyborcza gazetesi, projede Çek Cumhuriyeti ve Macaristan'ın da adının geçtiğini yazmıştı.
Polonya hükümeti, kısa bir süre önce ABD'nin ''Yıldız Savaşları'' adını verdiği füze kalkanı projesinde Washington ile işbirliği yapmak istediğini açıklamış, projenin Avrupa ayağının Polonya'da konuşlandırılması için Washington ile görüşmelere başladığını bildirmişti.
Bu konuda çıkan haberlerde, ABD Savunma Bakanlığı Pentagon'dan yetkililerin, Polonya'nın güneyindeki dağlık bölgeyi, füze kalkanlarının yerleştirilmesine uygun olup olmadığını belirlemek üzereincelediği belirtilmişti. Varşova'nın bu planlarının, Washington'ın ''Yıldız Savaşları'' projesinden rahatsız olduğunu gizlemeyen Rusya'nın tepkisini çekmesi bekleniyor.
Polonyalı ve Amerikalı yetkililerse, Polonya'ya yerleştirilecek füzelerin hedefinin Rusya değil, Ortadoğu'dan gelecek olası saldırılarolduğunu belirtiyorlar.
|
|
|
|
|
 |
|
 |
|