|
|
Virüs banyo ve tuvaletten de bulaşabiliyor
Bu virüsün başka bulaşma yolları nelerdir? HPV, yüzde 99 cinsel ilişki sırasında bulaşır. Son derece dayanıklı bir virüstür. Jakuzi gibi banyolardan, umumi tuvaletlerden de kolaylıkla bulaşır, çok çok dikkatli olmak gerekiyor.
PENİS KANSERİ YAPIYOR Erkek çocuklarına da uygulanacak mı? Erkeklerde ne işe yarayacak? Aşı, hem kız hem de erkek çocuklarına yapılacak. Eğer erkek sünnetliyse ve bu virüsle karşılaşmışsa, bir soruna yol açmıyor ama hayatı boyunca bu virüsü bulaştırıyor. Penisinde siğiller oluşuyor, bir süre sonra da 'penis kanseri' görülüyor. Türkiye'de erkeklerin sünnetli olması nedeniyle çok nadiren rastlanan penis kanseri, Hindistan'da büyük bir sorundur. Sünnet bu noktada erkekler için kurtarıcı oluyor.
HPV virüsü almış birine de aşı uygulanabilecek mi? Bu aşıyla en azından bulaşıcı olması önlenebilir mi? Uygulanabilecek. 9 ve 11 yaşındakiler ilk aşamada hedef seçilecek, ancak aşı her yaşta yapılabilecek. Kanser öncesi oluşan hasarlar, aşıyla tedavi edilebilecek.
SİMİR TESTİ YAKALIYOR Tedavisi kolay mı? Kadın rahim ağzı kanseri olmadan simir testi yaparsak, bu sırada virüsü yakalayabiliyoruz. Küçük bir test, virüs ilk etkilerini gösterdiği anda hastalığın teşhisini sağlıyor. Ondan sonra lazerle ya da 'elektrot' dediğimiz cihazlarla kesip alıyoruz. Hastanın iyileşme şansı çok yüksek. Ama kadın sigara içiyorsa, bu virüsle savaşması çok zor oluyor.
TEDAVİ İÇİN SİGARADAN VAZGEÇİN Sigara bağışıklığı düşürüyor ve rahim ağzı kanserini tedavi edemiyoruz. Virüs kansere dönüştüyse ve erken teşhis edilemediyse, bu tedavi yöntemleri yeterince işe yaramıyor. Cerrahi bir müdahale ile rahmin alınması gerekiyor. Kadın rahminden oluyor, ardından radyasyon yani ışın tedavisi ve kemoterapi ilaç tedavisi yapılıyor.
|