Orman vasfını yitirmiş arazilerin satışı yeniden gündemde. Satışlardan 10 milyar YTL bekleniyor.
Sezer'in veto ettiği 2B'lerin, bu kez kanun değişikliğiyle satılması planlanıyor. Hazırlanan taslağa göre, işgal durumundaki arazileri Maliye Bakanlığı satacak.
İŞGALCİYE ÖNCELİK 2-B arazilerindeki ev sahiplerine öncelik verilerek satış yapılması halinde, 10 milyar YTL gelir bekleniyor. Orman Bakanlığı bu rakamı 25 milyar dolar hesaplıyor...
2B için geri sayım başladı
Orman vasfını yitirmiş arazilerin satışı (2B) tekrar gündeme geliyor. Orman ile Maliye Bakanlığının hazırladığı taslakta işgal olan araziyi Maliye satacak.
Hükümet, 2-B olarak adlandırılan "orman vasfını kaybetmiş Hazine arazilerinin" satışı için yeniden harekete geçiyor. Alınan bilgiye göre, daha önce Anayasa değişikliği ile gerçekleştirilmeye çalışılan, ancak Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in veto etmesi nedeniyle gündemden düşen 2-B'lerin, bu defa kanun değişikliği ile satılması planlanıyor. Çevre ve Orman Bakanlığı ile Maliye Bakanlığı bürokratlarının bir süredir devam eden çalışmaları sonucunda, 2-B'lerin satışına yönelik bir Kanun Taslağı hazırlandı. "2924 Sayılı Orman Köylülerinin Kalkınmalarının Desteklenmesi Hakkında Kanunda Bazı Değişiklikler Yapılması ile 13 ve 18. Maddelerinin Yeniden Düzenlenmesine ve Orman Kanunu'nun 2. Maddesinde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Taslağı'' 15 maddeden oluşuyor. Söz konusu taslak, ilgili kuruluşlarla yapılacak değerlendirmelerin ardından son şeklini alacak, daha sonra da Başbakanlığa sevkedilecek. Özellikle İstanbul ve Antalya gibi büyük merkezlerde üzerlerinde semt, mahalle, hatta ilçeler bulunan 2-B'lerin satışına olanak sağlayacak olan taslakta yer alan en önemli hüküm; orman vasfını yitirmiş ve tekrar orman olması mümkün olmayan arazilerin işgal durumuna göre satılacak olmasıyla ilgili kısım. Taslağa göre bu araziler işgal durumuna göre bölünerek Maliye Bakanlığı tarafından rayiç bedeller üzerinden satılacak. Taslakta dikkat çeken bazı maddeler şunlar:
* Taşınmazlardan, tekrar orman olarak değerlendirilmesi mümkün olanlar, Maliye Bakanlığı'nca Orman Genel Müdürlüğü'ne tahsis edilecek.
* Satışta, rayiç bedel tespiti özel komisyonlarca gerçekleştirilecek.
* Orman kadastrosu yapılmış yerlerde, bir defadan fazla orman sınırları dışına çıkarma işlemi yapılamayacak.
* Yönetmelikler, kanunun yayımı tarihinden itibaren 6 ayda hazırlanacak.