|
|
Fransa'da sokağa çıkma yasaklanabilir
Fransız hükümeti, yerel yöneticilere, olağanüstü hal halinde, sokağa çıkma yasağı ilan etme yetkisi verdi.
İçişleri Bakanı Nicolas Sarkozy, bugün düzenlenen olağanüstü bakanlar kurulu toplantısından sonra yaptığı açıklamada, ''Bu tür olaylardan sakınmak için önleyici tedbir amacıyla hareket etme olanağına sahip olacağız'' dedi.
HÜKÜMET GÖSTERİCİLERE KARŞI SERTLEŞİYOR
Fransa İçişleri Bakanı Nicolas Sarkozy,polisin silahların toplanıldığından şüphe ettiği yerlere baskın yapabileceğini açıkladı.
Sarkozy, bakanlar kurulunun son günlerde ülke genelinde meydana gelen şiddet olaylarını görüştüğü olağanüstü toplantısından sonra basına bilgi verdi.
''Bakanlar kurulunun, yerel yöneticilere, olağanüstü hal halinde, sokağa çıkma yasağı ilan etme yetkisi verdiğini'' belirten Sarkozy, ''hükümetin, olayları bastırma konusunda kesin kararlı bir politika izleyeceğini'' bildirdi.
Sarkozy, ''bakanlar kurulunda alınan son kararlarla birlikte, şiddet olaylarına karşı daha etkili bir biçimde mücadele edebileceklerini'' savundu.
İçişleri Bakanı Sarkozy'nin, alınan son önlemlerin etkili bir biçimde uygulanması konusunda bugün yerel yöneticilerle görüşeceği bildirildi.
Fransa'da yasalar, hükümete, 12 güne kadar ''olağanüstü hal'' ilan etme yetkisi veriyor. bu sürenin uzaması halinde parlamentonun onayı gerekiyor.
Fransa Başbakanı Dominique de Villepin'in, ülkedeki banliyö olaylarına ilişkin olarak dün yaptığı açıklamada ''gerektiğinde sokağa çıkma yasağı uygulanacağını'' belirtmesi, ülke genelinde geniş yankı uyandırdı.
Sosyalist Parti Genel Sekreteri François Hollande, sokağa çıkma yasağıyla ilgili uygulamayı ''yakından ve dikkatli'' izleyeceklerini belirtti ve bu uygulamanın temel özgürlükleri ihlal etmemesi çağrısında bulundu.
Eski Adalet Bakanı Elisabeth Guigou, basına yaptığı açıklamada, sokağa çıkma yasağına sıcak bakmadığını bildirdi.
Paris'in sorunlu banliyölerinden meclise seçilen Sosyalist milletvekili Guigou, ''şiddete karşı sokağa çıkma yasağının iyi bir çözüm olmayabileceği'' uyarısında bulundu.
Fransa Demokrasi Birliği (UDF) lideri François Bayrou ise Cumhurbaşkanı Jacques Chirac'ı olaylar karşısında ''pasif davranmak'' ve etkisini göstermemekle suçladı.
BASIN TEMKİNLİ
Fransız basınının da sokağa çıkma yasağıyla ilgili öneriye ''temkinli'' yaklaştığı gözleniyor.
Le Parisien gazetesi, ''Sıkıyönetim'' başlığıyla manşetten verdiği haberde, sokağa çıkma yasağını ''olağanüstü'' karar olarak nitelendirdi.
Liberation ise ''Villepin, savaşa gidiyor'' başlıklı haberinde sokağa çıkma yasağıyla ilgili tartışmaya geniş yer verdi.
Le Figaro da ''Banliyölerde sokağa çıkma yasağı'' başlıklı haberinde, olayların hükümeti giderek sert tedbirler almaya ittiği bildirdi.
Bu arada Sosyalist Parti Meclis Grup Başkanı Jean-Marc Ayrault, meclisin şiddet olaylarını acilen görüşmek üzere olağanüstü toplantıya çağrılmasını talep etti.
EYLEMLERİN 12'İNCİ GECESİNDE 1173 ARAÇ YAKILDI
Paris banliyölerinde başlayan ve daha sonra ülke geneline yayılan protesto eylemlerinin 12'inci gecesinde 1173 aracın ateşe verildiği açıklandı.
Polis, dün geceki olaylarda 330 kişinin sorgulandığını bildirdi. Dün geceki olaylar sırasında 12 polis yaralandı.
Şiddet olaylarının Paris bölgesinde azalırken, diğer kentlerde artış gösterdiği gözleniyor.
Dün gece Paris'te 240, diğer kentlerde ise 933 araç ateşe verildi.Bir önceki gece, ülke genelinde 1400 araç ateşe verilmişti Fransa'da bakanlar kurulu, alınacak güvenlik önlemlerini görüşmek üzere bugün olağanüstü toplanacak.
Başbakan Dominique de Villepin, dün yaptığı açıklamada, Fransa'da ülke geneline yayılan şiddet olaylarını durdurmak üzere 9500 polis ve jandarma konuşlandırıldığını ve gerekli yerlerde sokağa çıkma yasağı için izin verilebileceğini söylemişti.
FRANCE-3 YAKILAN ARAÇ SAYISINI VERMEYECEK
Fransa'da son günlerde meydana gelen şiddet olayları, yazılı ve görsel basının rolünün de tartışılmasına yol açıyor. İktidardaki Halk Hareketi Birliği (UMP) milletvekili Jacques Myard, basın haberlerinin, protestocu gençleri ''cesaretlendiğini'' ileri sürdü. Le Parisien gazetesinin sorularını yanıtlayan Myard, ''Medya, göstericilerin esiri oldu, protestocular medyayı kullanıyor'' görüşünü savundu.
TF1 televizyon kanalının genel yayın yönetmeni yardımcısı Robert Namias, durumun tahmin edildiğinden daha karışık olduğunu belirtti ve ''Sorumluluklarımızın bilincindeyiz, görüntünün gücünü yadsımıyoruz, ancak belirli bir dozajı tutturmak çok zor iş'' dedi.
Fransa Radyo Televizyon Üst Kurulu'nun eski üyelerinden Francis Balle ise ''Gazeteciler ayna tutuyor'' diyerek, bu tür olaylarda özellikle görüntülü basının çalışmalarına destek verdi. Bu arada, France-3 televizyon kanalı yönetimi, protestocu gençleri''teşvik etmemek'' amacıyla, haber programlarında yakılan araç sayısını dinleyicilerine duyurmama kararı aldı.
Fransa'da bakanlar kurulu, gerektiğinde sokağa çıkma yasağı yetkisinin, yerel yöneticiler tarafından kullanılabilmesi için, 1955 yılında çıkarılan olağanüstü hal yasasının bugün yürürlüğe sokulmasınıkararlaştırmıştı. Sokağa çıkma yasağına tabi tutulacak iller için valilikler ayrı bir genelge yayımlayacak.
|