Evet, vergi yatırım araçları arasında dengeleri değiştirecek
Araya bayram girdi, yatırım araçlarının enflasyondan arındırma ve aynı değerlendirme işi bugüne kaldı. Ekim ayında 2005'in yüksek aylık enflasyonu gerçekleşti. Ramazan ve yeni sezon giyim eşyaları fiyatları bu ekim ayında da fırladı. Normaldeenflasyonundüşüştrendindebirkırılmayok. Geçen yılın ekim ayında da böyleydi. Ama yüksek enflasyon izlediğimiz tüm yatırım araçlarının getirilerini negatife çevirdi. Bitişikteki tablodan da izlenebileceği gibi zaten faiz ve faize dayalı enstrümanlar hariç diğer yatırım araçları zaten ekim ayında kaybettirmişti. Enflasyon bu kaybı katmerleştirdi. Anaeğilimler10aylıkdönemdefarklı.Yatırımaraçlarının2001'insonçeyreğindenitibarensürdürdüğüolumluanaeğilimsürüyor. * Başta Hazine kâğıtları olmak üzere bütün faizli enstrümanlar ve yerli paraya dayalı yatırım araçları reel anlamda yüksek getiriler sağlıyor. Bonodabugetiri10aydayüzde10'ayaklaşmış. Mevduat faizlerinde yüzde 5'lik reel getiriler söz konusu. Yatırım fonlarının getirileri de yüzde 5 dolayında gerçekleşmiş. * Borsada yüksek getiriler var ancak sektörüne ve endeksine göre önemli farklar da oluşmuş. ÖrneğinbankalarınağırlıktaolduğuMaliEndeks'inartısıSanayiEndeksi'niikiyekatlamış. Tabi bu eğilim de yeni değil. 2001 sonrasında ortaya çıkan bankaların ve finansal sistemin değerlenmesiyle yakından ilgili bir olay. * Yine 10 aylık dönemde belirgin bir şekilde öne çıkan eğilim yabancı paraya bağlı yatırımların yüksek kaybının devam etmesi... Gerçi bu kayıplar ekim ayında duruldu ama 10 ayda AB para birimi Euro'daki kayıp yüzde 16'yı, dolardaki kayıp yüzde 5'i aştı. Sepet döviz kurunun kaybı ise yüzde 10.6 düzeyinde. Altın dış piyasalarda arttı ama dolarla ithal edilmesi bu değerliliğini yok etti. 2030 vadeli Eurobond'un değeri de yılbaşına göre yüzde 5 düştü.
ABDfaizetkisi Rakamlar ortaya koyuyor ki, 2005 yılında da finansal piyasalarda para, faizden ve YTL'den kazanılıyor. Dövizdekalanlaryineyüksekkayıplarlakarşıkarşıya. YTL'deki yüzde 5-10 arasındaki reel kazançtan oldukları gibi kurdan dolayı da yüzde 5-11 arasında bir kayba uğramış durumdalar. Ekim ayında 2006 yılına ilişkin açıklanan makro hedefler ve yapılan tahminler, ekonomi yönetimini beklentisinin de mevcut dengelerin devamından yana ortalama dolar kuru ancak hedeflenen enflasyon kadar artırılmış. Faizlerreel,yanipozitifolmayadevamedecek.Türkiye'yesermayeakışınındasüreceğiöngörülmüş. Bunlar tutar mı? Zaman gösterecek. Ama mevcut eğilimlerin bir süre daha devam etmesi beklenebilir. En azından yükselmekte olan ABD faizlerinin dünya likiditesinin yönünü Türkiye'nin de aralarında bulunduğu gelişmekte olan ülkelerden Amerika'ya çevirene kadar... Önümüzdeki dönemde dengeleri değiştirebilecek gelişmelerden biri bu.
Vergietkisi Yatırım araçları arasında dengeyi değiştirecek başka bir gelişme ise yeni vergi düzeni. Finansalvarlıklardanyüzde15stopajkeserekvergideeşitliğihedefleyendüzenlemeiçinbayramsonrasıMeclis'tebirdüzeltmeyeralıyor. Eğer bu kanun düzeltmesi gecikirse, uygulama hazırlıklarının gecikmemesi için tebliğ önceden yayınlanacak. Kanundan sonra gerekirse ikinci tebliğ çıkartılacak. * Yeni düzenleme yatırım araçlarının üzerinde çok farklı oranlarda uygulanan vergiyi yüzde 15'te eşitliyor. Böylece vergi etkisiyle tasarruflar ve kaynaklar arasında dağılım sona eriyor. * Yeni dönemde kısavadeliYTLmevduatlar,dövizmevduatlarıvereponunyüksekstopajlarıyüzde15'eindiriliyor.Dolayısıylabuaraçlardahacaziphalegelebilir. * Kişisel yatırımcılar için Hazine kâğıtlarına yüzde 15 stopaj getiriliyor. Bu da kişilerin bonoya yatırımını caydırıcı etki yapabilir. * Yatırım fonları da yüzde 15 vergiye tabi. Bu A tipi yatırım fonlarının (0) dan yüzde 15'e, B tipi yatırım fonlarının yüzde 10'dan, yüzde 15 vergiye çıkması demek. Katılımcılarıilgilendirenyönüisefongetirilerininvergiyükükadardüşebilecekolması. Ya da fonları yönetenler, yüzde 3-4 gibi yüksek düzeyde olan yönetim giderlerini düşürmek zorunda kalabilirler. * Hisse senetlerinde 3 aylık elde tutma süresi 1 yıla çıkarılıyor. Beyanname yerine de yüzde 15 stopaj getiriliyor. Geneldealeyhtebirdurumvar. * Zararın mahsubu ancak benzer yatırım araçları arasında ve yılın ilk dokuz ay için geçerli olacak. İsteğe bağlı verilecek beyanname ile Hazine kâğıtları kendi içinde, hisse senetleri kendi arasında mahsup edilecek. Mevduat faizlerinin Hazine kâğıtlarıyla mı, yoksa tek başına mı mahsuplaşmaya konu olacağı henüz belirlenmedi. * Hem mahsuplaşma hem de birden çok aracıyla çalışmanın getireceği zorluklar, yatırımları aynı tür yatırım aracına ve tek aracı kuruma doğru yöneltebilir. * Çifte vergilendirme anlaşmasından yararlanacak yabancılar, bireysel emeklilik fonlarına yatırım yapanları yeni sistemin avantajlı aktörleri olmaya aday. Belirtilen yeni vergi düzeni de, tasarruf piyasasında yeni dengeler kurmaya aday.