kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Teknoloji
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
  » Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Her şehrin damak tadı ayrı
Usta getir bir Lehmecun Halep işi olsun
Her şehrin damak tadı ayrı

Her şehrin damak tadı ayrı


Halep'ten çıkan bu yemek Antakya, Tarsus, Mersin ve Adana'da salçalı, mevsimine göre banaduralı (Güneydoğu'da domatese verilen ad), soğanlı, nispeten küçük, tabakaltı diye tabir edilen büyüklükte yapılır. Hamur elle açılır, rengi kırmızı olur. Antakya yöresindeki harçta kesinlikle maydanoz kullanılmaz; maydanoz yanında yeşillik olarak yenir. Kilis, Gaziantep, Nizip, Birecik ve Urfa'da ölçü büyür, çok çeşitli malzeme kullanılır. Sarımsaklı lahmacunda Gaziantep, Oğuzeli, Nizip çok özel lezzetler yaratmışlardır. Söğürmeli lahmacun sadece sarımsaklı lahmacunlara yakışır. Adana ve Mersin'de yapılan lahmacun küçüktür. Genişliği 8-10 santimi geçmez ve hamuru biraz kalın olur. İçindeki malzemeler domates, soğan, maydanoz, biber ve zırh kıymasıdır. Antakya'daki lahmacun soğan, salça ve nar ekşilidir, koyun kıyması kullanılır. Bunun da boyu 10 santimi geçmez ve yuvarlak olarak yapılır. Malzeme ise kasapta hazırlanır. Lahmacunun yanında maydanoz, nane, tere gibi yeşillikler ve turp olur, limon sıkılarak yenir. Yanında soğuk ayran içilir. Kilis'te ise iç hazırlığı domates, soğan, zırh kıyması, kırmızı veya yeşilbiber, salça, karabiber ve nar ekşisi ile kasapta veya evde yapılır, fırına yollanır. Asla maydanoz konmaz. Yuvarlak veya söbe (uzun) olarak, 30-35 santim ebadında yapılır. Gaziantep'te lahmacun harcı domates, taze biber, sarımsak, bol maydanoz, zırh kıyması, pul biber ve karabiberle kasapta hazırlanır, fırına yollanır. Malzeme çeşitliliği fazladır. Mevsimine göre soğanlı, sarımsaklı, kemeli, söğürmeli, yarpuzlu, tarhınlı, cevizli, nar ekşili olarak 30-35 santimi geçmeyecek şekilde yuvarlak ve söbe (uzun) olarak yapılır. Urfa'da ise lahmacun soğanlı yapılır. İç malzeme zırh kıyması, soğan, domates, evyapımı salça, isot denen pul biber, karabiber ve tarçın ilavesi ile hazırlanır. Özel bir tadı vardır.
DİĞER GURME HABERLERİ
 Mevlana: 'Yemek dediğim akıldır'
 Çıtır çıtır gevrek simitler
 Öküzgözü üzümü bir Urartu mirası
 Yemeklerine de herkes hayrandı
 Gaziantep yerel mutfakların başkenti
 Susamlı, çörekotlu sıcacık pideler
 Avrupa Birliği'ni bölen peynir
 Palamut podyumu lüfere bırakıyor
 Oburluk ile gurmelik arasındaki ince çizgi
 İşin sırrı baharatta
 Kutsal emanete sahip çıkalım
 Yerli domatesin lezzeti başka
 Köylü peynirini pazarda satamayacak
 Türk mutfağının misyonerleri Anadolu'da
 Tatlı olarak suşi alır mıydınız?
 Lüks içki imparatorluğu Lüks içki imparatorluğu
 Bir de 'Türk mutfağı sorunumuz' var
 Pirinç, yosun ve çiğ balık
 Hamsiyle en iyi rakı gider
    Aktüel Pazar Yazarlar
    Güncel
    Hobi
    Röportaj
  » Gurme
    İyi Yaşa
Afet kültürümüz yok
Afet kültürümüz yok
"Tsunamide Sörf Olmaz" kitabının yazarı Şükrü Ersoy afet kültürüne...
Acta est fabula (*) (oyun bitti)
Acta est fabula (*) (oyun bitti)
Sevenlerinin kendilerini alıştırmaları gerek. Asteriks uzun bir...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.