Yüzde 15 stopaj, mevduatta yürürlüğe girmiş bile
Tasarruf araçlarının getirilerinden alınan vergileri 2006'dan itibaren yüzde 15'te eşitleyen yeni stopaj oranlarının değişeceğine yönelik söylem ve beklentiler arttı. Buna karşılık dün açıklama yapan Gelir İdaresi Başkan Vekili Osman Arıoğlu, yeni stopaj uygulanmasının değişmeyeceğini ve ertelenmeyeceğini söyledi. Uygulama zaten sınırlı şekilde bazı bankalarda başlamış. Eğer mevduatın vadesi 2006 yılına sarkıyorsa, stopajı da yeni yılın stopaj oranı üzerinden yapılıyor. Daha açıkçası böyle olması gerekiyor. Ama gerçekte durum ne derseniz, biriki banka dışında bunu uygulayanı bulamadık. Normalde bu yıl için stopaj oranları bir ve üç aylık mevduatlarda yüzde 18, döviz tevdiat hesaplarında vadelerine göre yüzde 18-24, repo için yüzde 22 düzeyinde.
Maliye'nin görüşü Ancak vade 2006'ya sarkarsa faiz geliri 2006'da elde edileceğinden oran aynı yıl uygulamaya konulacak olan yüzde 15'e düşüyor. Bunun böyle olduğunu da Maliye Bakanlığı bir yazıyla MNG Bank'a, sorusu üzerine bildirmiş. 18 Şubat 2005 tarihli B.07.0.GEL.0.40/ 40-34379 sayılı yazıda şu görüş ortaya konulmuş: "Bilindiği üzere, Gelir Vergisi Kanununa 5281 sayılı Kanunla 1.1.2006'dan itibaren uygulanmak üzere eklenen Geçici 67'inci maddenin 4 numaralı fıkrası uyarınca, 75'inci maddenin ikinci fıkrasının (7), (12) ve (14) numaralı bendlerinde yazılı menkul sermaye iratlarından ödemeyi yapanlarca yüzde 15 vergi tevkifatı yapılması gerektiği hükme bağlanmıştır. Dolayısıyla 1.1.2006'dan itibaren mevduat hesaplarına ödenecek faizlerden yüzde 15 tevkifat yapılması gerekmektedir. Söz konusu hesapların açılış tarihinin 2005 yılı olması veya 2005 yılında vadesinin yenilenmiş bulunması durumu değiştirmeyecektir."
Uygulayan az Konu Yaklaşım Dergisi'nin Kasım sayısında ve son olarak cumartesi günü Hürriyet'te Şükrü Kızılot'un köşesinde işlendi. Gerçekte bu banka da uygulamasını böyle yapıyor. İş Bankası'nda da 2006'ya sarkan vadelerde stopajın yüzde 15 olarak uygulamaya sokulduğunu öğrendik. Buna karşılık diğer büyük bankalar, 2005 yılında açılmış veya vadesi dolduğu halde çevrilmiş, yenilenmiş mevduatları halen geçerli stopaj oranları üzerinden vergiliyorlar. Yani hesap bir aylık veya üç aylık lira cinsinden ise yüzde 18, DTH ise yüzde 18-24, repo için yüzde 22 stopaj uygulamayı sürdürüyorlar. Bu uygulama bir anlamda tasarruf sahiplerinin eline geçen net gelir azalmış olacak.
Bonoda durum Mevduat hesaplarında bu uygulamaya karşılık devlet iç borçlanma senetlerinde durum farklı. 2006 öncesinde ihraç edilmiş bono ve tahvillerdeki stopaj muafiyeti devam edecek. Buna karşılık 2006'dan itibaren ihraç edilen iç borçlanma senetlerinde yüzde 15 stopaj kesintisi yapılacak. Mevduat için yüzde 15 stopaj, 2006'ya sarkan vadeler için erken başlamış. Keşke bu bilgiyi kamuoyu ve daha da önemlisi tasarruf sahipleri aynı zamanda öğrenmiş olsaydı. Onlar da yararlanırdı. Şubat, mart veya nisan aylarından itibaren tasarruflarının vadesini 2006'ya sarkıtırlardı. Mevduatın vadesi uzardı. Ya da başka araçtan mevduata dönerlerdi. Ortaya çıkan bir kazanç fırsatını değerlendirmiş olurlardı. Bilginin eşit paylaşımı sadece borsacılara değil herkese lazım.
Sonuç "Bereketler adaletle çoğalır" Hazreti Ali
|