|
|
Urfa'nın köylerine Sabah okurunun eli işte böyle değiyor!
Etrafımı saran köy çocuklarının gözlerinin içi gülüyor. İçimden düşünüyorum, hayata bir sıfır yenik başlayan bu çocukların neşesi acaba henüz havalar soğumadığından mı? Ne de olsa damı akan, ancak evlerinden getirdikleri tezekleri sobada yakarak ısınabildikleri bir tek sınıftan oluşan okullarında şu anda üşümüyorlar. Türkiye'nin güzel çocukları. Eminim şans verildiği takdirde içlerinden çok başarılı insanlar çıkacak.
TEMA ekibi köylerde Sabah Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ergun Babahan'la birlikte bu kez Urfa'nın Sumaklı köyündeyiz. Doğrusu Türkiye'de sosyal sorumluluğa gönül veren işadamlarını, şirketleri yürekten destekleyen bir gazeteci olarak bu kez mutluluğu ben yaşıyorum. Ne de olsa, müthiş bir sosyal sorumluluk projesine imzayı, bu kez çalıştığım Sabah Gazetesi'nin sahibi Turgay Ciner atıyor. Yönetici, yazar, muhabir ve foto muhabirler olarak bizler de Anadolu'nun en ücra köşelerinde Sabah okurlarının desteği ve TEMA'nın katkılarıyla değişen hayatlara yerinde tanıklık ediyoruz. En fakir köyler arasından seçilen Erzurum'un Kotandüzü ve Yayladağı köylerinde Sabah Gazetesi okurlarının desteğiyle TEMA tarafından gerçekleştirilen Erozyonu Önleme Amaçlı Kırsal Kalkınma Projesi'ne ve sonuçlarına bizzat tanıklık ettiğimden, Sumaklı Köyü'nde yaşanacak büyük değişimi büyük bir heyecanla bekliyorum.
Kotandüzü örnek oldu Hayrettin Karaca ve Nihat Gökyiğit önderliğindeki TEMA ekibinin 'Türkiye Çöl Olmasın' sloganıyla sürdürdüğü kampanyada, erozyonla mücadele edebilmek için öncelikle insanların eğitilmesi ve kırsal kalkınmanın gerekliliği üzerinde duruluyor. İşte bu nedenle, bir köye girdiği zaman TEMA, başlıyor köyün baştan aşağı bütün ihtiyaçlarını sıralamaya ve köyü ve köylüyü kalkındıracak, sürdürülebilecek bir kırsal kalkınma için yapılacakları planlamaya. Biz, Erzurum köylerinde, tek bir çeşmeden su ihtiyacını karşılarken, proje sonrası bütün evlerin musluklarından suyun aktığını, tek bir tuvaletten ihtiyaçlarını karşılarken, bütün evlerde üstelik de köylünün ısrarıyla konan 'alafranga' tuvaletleri ve köylünün yaşadığı mutluluğu gördük. Yeni yem bitkileriyle tanışan köylülerin meralardan daha fazla verim almak için hayvanları meralara gönderme inadından vazgeçtiklerini ve hayvanlar strese girmesin diye aydınlık ve hava girişi mükemmel ahırlar yaptıklarını da gördük. İşte şimdi sırada Sumaklı köyü ve köyün 30 hanesinde oturan 286 yaşayanı var. Onların hayatın nasıl değişeceğini görmeye ve sizlere aktarmaya başlıyoruz şimdi.
|