|
|
|
|
|
|
Sorunsuz bir ramazan için bunları yapın...
GÜNAYDIN sordu, Diyetisyen Fatmagül Yılmaz yanıtladı
Bahçelievler Medicana Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Fatmagül Yılmaz, daha enerjik bir ramazan ayı geçirmenin formülünü verdi:
Mutlaka sahura kalkın.
Sahurda yağlı börekler, aşırı tuzlu besinler, kızartma tarzı besinler tercih etmeyin.
Sahurda uzun süre tok kalmayı sağlayan kan şekerini daha yavaş farklılaştıran besinleri tercih edin.
Sahura meyve ekleyin.
Börek yerseniz sebzeli börek tercih edin.
Gün boyu oluşan açlık hissiyle hem fazla hem de hızlı yemek yenir. Bu da mideyi yorar; gaz, şişkinlik, hazımsızlık gibi rahatsızlıklar ortaya çıkar. Bu nedenle yemeklerinizi yavaş yiyip, mümkünse öğünü iftarla yatma saati arasına bölün.
Orucu zeytin, hurma ve su gibi hafif besinlerle açın ve ılık bir çorbayla öğüne başlayın.
Kepek ekmeği, sebze, meyve ve salata gibi posalı besinlerin tüketimine ağırlık verin.
Kızartmalardan uzak durun.
İftardan sonra mutlaka hafif egzersizler ve ya yürüyüş yapın.
İftarla sahur arasına bir ara öğün koyup, bu arada bol bol su için.
Uzun süre aç kalındığı için düşen kan şekerini; bir tatlı kaşığı bal ya da reçelle veya bir bardak komposto ile dengelemek mümkündür.
Kilo almamak için mutlaka diyetisyeninize size uygun bir liste hazırlatın. Çok iyi çiğneyin. Doyduğunuzu anlamanız için önemlidir.
Hızlı yediğinizi farkettiğinizde, bir an çatalıkaşığı bırakıp arkanıza yaslanın, derin nefes alın sonra yemeğe devam edin.
Tatlı yerseniz; hamur tatlısı yerine sütlü tatlılar ve ya meyve tatlıları tercih edin.
Ağır yemeklerden uzak durun.
Midenizi tıka basa doldurmayın.
Anemi (kansızlık) problemiyle karşılaşmamak için iftarda çay tüketmeyin.
Baharat içeriği yüksek besinleri tercih etmeyin.
Kabızlık problemi ile karşılaşmamak için posalı besinleri mutlaka öğüne ekleyin.
Orucunuzu açtıktan sonra, yatana kadar sıvı alımınıza özellikle su alımınıza özen gösterin.
Şarküteri ürünlerine ağırlık vermeyin ya da tercih etmeyin.
Kuruyemiş yiyin. Kilo probleminiz yoksa fındık ve ya ceviz olabilir (miktarı abartılı olmadan).
|
|
|
|
|
|
|
|
|