|
|
|
|
|
|
Serin havada 3 ay ölmüyor
Uzmanlara göre, tavuk eti ile yumurtayı 70 derecede 5 dakika pişirmek kuş gribi virüsünü etkisiz hale getirmek için yeterli
* Kuş gribi, hasta olan hayvanın etini yemekle bulaşır mı? Kuş gribi hayvanın dışkısından, etinden, tüyünden bulaşabilir. Ama etin
70- 80 derecede pişirilmesi sonucu bu mikrop ölüyor. Yumurta içinde aynı şekilde korunma sağlayabilirsiniz. 5 dakika süreyle 70 derecede pişirerek olası bir mikrobu bile öldürmeniz mümkün. Hasta olduğunu bile bile eti yemek doğru değil ama bütün beyaz etlerden kaçmak da yanlış.
İYİ PİŞİRİN, RAHAT YİYİN
* Siz gönül rahatlığıyla tavuk eti ya da yumurta yiyebiliyor musunuz? Bilimsel olarak biliyoruz ki, tavuk etini ve yumurtayı belli derecede pişirdikten sonra hastalık etkisi yok. Yumurtadan kaçmıyorum. İyi pişirildikten sonra tavuk eti de yiyorum.
DEZENFEKTE GEREKLİ
* H5N1 nasıl etkisiz hale getirilir? Hastalığın en önemli kontrol yöntemi hastalanan veya maruz kalan kuşların en kısa zamanda yok edilerek çiftliklerin dezenfekte edilmesi. Virüs, 56 derecede üç saat süreyle tutularak, formol veya iyotlu dezenfektanlar ile temizlenir. Virüs, serin havada veya etkilenmiş etlerde üç ay süre ile canlı kalabilir. Ortaya çıktıktan sonra hastalığın yayılımı hızlı olacağı için kümes hayvanı hareketinin kontrol edilmesi ve etkilenen hayvanların yok edilmesi şart.
|
|
|
|
|
|
|
|
|