Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), bankaların kredi kartı limitinin üzerinde harcama imkânı veren "akıllı limit" diye adlandırılan uygulamalarına önlem alınmasını istedi.
Bankaların, kredi kartlarında geliştirdikleri "akıllı limit" uygulamalarına sektörün düzenleyici ve denetleyici kurumu olan Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'ndan (BDDK) uyarı geldi. BDDK, bankalara 'müşterilerinize, kredi kartı limitinin üstünde harcama yetkisi vermeniz kart riskini artırıyor' uyarısında bulundu. BDDK'dan, Türkiye Bankalar Birliği'ne (TBB) gönderilen yazıda, önceden belirlenmiş kredi kartı limitlerini aşan ek harcama yetkisi verilmesinin sakıncalarına işaret edildi.
LİMİT AŞILIRSA NE OLUR? BDDK'nın, bankaların dikkate almasını istediği "akıllı limit" ve "risk analizi" içerikli yazısında şu ifadelere yer verildi: "Kredi kartı müşterilerine, bazı işyerlerinden veya belli ürünler için yapılacak mal ve hizmet alımlarında, önceden belirlenmiş kredi kartı limitlerine dahil olmaksızın bu işlemlere mahsus ek limit tahsis edilmesi kredi değerliliğinin belirlenmesinde esas alınan unsurlarda bir değişiklik olmamasına karşın ilave risk üstlenilmesine yol açacaktır." Bankaların akıllı limit adı altında müşterilerine yaptığı uygulamanın, kredi kartı taahhütlerinden hareketle hesaplanacak risk tutarının üzerinde bir riskin üstlenilmesine yol açacağına dikkati çeken BDDK yönetimi, bankalara şu hatırlatmada bulundu:
MÜŞTERİYE GÖRE LİMİT "...Bu riskler, harcama anında mali tablolara intikal ettirilebilecektir. Harcamaya kadar geçen süreç içerisinde ise kredi kartı taahhütlerinden kaynaklanabilecek zararlara karşılık daha düşük bir sermaye tahsis edilmesi sonucu ortaya çıkacaktır." İlave kredi kartı limitlerinin satın alınacak mal veya hizmetin niteliği ya da mağaza esas alınarak belirlenmesinin doğru olmadığına dikkat çeken BDDK, bu uygulama yerine bankaların kredi kartı verdiği müşterilerinin kredi değerliliği esas alınarak belirlenmesi gerektiğine dikkat çekti.