|
|
Bilinen en eski detoks oruçtur
Vücudu zehirli madde ve parazitlerden arındırmak için yapılan diyet, egzersiz ve yaşam tarzı değişikliklerinin tümü olan detoks ile ramazanda ortaya çıkacak kronik hastalıklar ve şikayetlerden kurtulabilirsiniz
İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Melih Başar, insan yaşamında oruç ve detoksun önemini anlattı.
Detoks nedir? Bu bir aylık dönemde ibadet ederek ruhumuzu besler ve yenilerken, kötü alışkanlıklardan uzak durarak vücudumuzu da yenileriz. Oruç tutmak aslında bilinen en eski detoks yöntemidir. Vücudumuzu zehirli maddeler ve parazitlerden arındırmak için yapılan diyet, egzersiz ve yaşam tarzı değişikliklerinin tamamına 'detoks' denir. Toksin denen bu zehirli maddeler ve parazitler, vücudumuza bilinçsiz beslenme yoluyla girer. Bu besinleri kullanıp zehirlerden etkilenen organlarımız yorgun düşer. Bir de büyük şehir hayatının stresi işin içine girince, ruhumuz da yorulur. Çeşitli kronik hastalıklar boy göstermeye başlar. Bu durumdaki hastalar doktor doktor gezerler, fakat şikayetlerine çare bulamazlar. Detoksa başlayarak, bu şikayetlerden kurtulmak mümkündür. Ramazan ayı ve oruç tutmak bunun için çok güzel bir fırsattır.
Oruç tutmak ve detoksun sağlığımız için faydaları neler? Sindirim organlarının dinlenmesi, alerjilerin azalması, ilaçlardan arınmak, hastalıklara dayanıklı gelmek, daha fazla enerji, duygusal ve zihinsel netlikte artış, alışkanlık ve beslenme tarzında değişme, saflaşma ve gençleşmek; oruç tutmak ve detoksun faydalarından sadece birkaçıdır. SAHURDA ÇAY İÇMEYİN Detoksa özel karışım nedir? Ramazanda, detoks için kullandığımız meyve ve sebze karışımları, sıvı hem de mineral ihtiyacını karşıladıkları için idealdir. havuç, 2 elma ve 2 salatalık, katı meyve sıkacağından geçirilir. 1 avokado ve 10 fesleğen yaprağı blendırdan geçirilerek karışıma eklenir. Bu karışımı sahurda ve iftarda orucu açtıktan hemen sonra kullanabilirsiniz. Taze meyve ve sebzeleri kullanarak çeşitli karışımları siz de deneyin.
Ne yemeli, ne yememeliyiz? Detoksta; balık ve tavuk eti, süt ve süt ürünleri bile kısıtlanır. Toksik etkilerinden sakınılmalıdır. Sahurda çok yemek yenmemeli ve çok çay içilmemelidir. İftarda karnımızı tıka basa doldurmamalı, yeşil sebze ve meyvelere ağırlık vermeliyiz.
|