kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
  » Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Teknoloji
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Sahur yemeği erken kahvaltıdır
Örnek bir sahur ve iftar mönüsü

Sahur yemeği erken kahvaltıdır

Sahurda zeytin, yumurta, peynir, esmer ekmek, çiğ sebzeler, süt veya yoğurt, meyve veya taze sıkılmış meyve suları, reçel ve komposto türü gıdalar, kurubaklagil çorbaları, etli veya etsiz sebze yemeği, yoğurt, esmer ekmek ve meyveden oluşan posa içeriği yüksek bir öğün tüketilebilir

Anadolu Sağlık Merkezi'nden Dyt. Cemal Aytaç Ak ve Dyt. Hande Ongun, ramazan ayında beslenme ile ilgili bilgiler verdi.

Oruç tutarkenbeslenme düzeni nasıl olmalı? Günümüzde sahura kalkmak yerine, gece yatmadan önce yenilen yemek ya da kahvaltı tercih edilmektedir. Bu alışkanlıktan uzak durup; azalan öğün sayısını az ve sık yiyerek, sahur ve iftar dahil 1-2 ara öğünle en az dörde çıkarmak gereklidir. Sahura kalkılmadan oruç tutulursa, aç kalma süresi artacağından metabolik hız düşer, halsizlik, başağrısı, yorgunluk ve dikkatte azalmalar görülür.

ÇOK YAĞLI VE TUZLU YOK
Ramazan ayında sahura kalkmak neden önemlidir ve sahurda ne tür gıdalar tüketilmelidir? Gün içinde kan şekerinin düşmesini ve süreli açlık sonrası iftarda aşırı besin tüketimini engellemek için, sahurda yavaş sindirilen ve besin değeri yüksek gıdaların tüketilmesi çok önemlidir. Yemeklerin seçiminde çok yağlı, çok tuzlu ve aşırı tatlı besinlerden kaçınmak gereklidir. Bunların yerine hazmı kolay, mide-bağırsak sisteminde uzun süre kalabilen lifli ve sellüloz içeren sebze-meyveler ve kepekli ekmek tercih edilmelidir. Sahur yemeği, erken kahvaltı olarak da düşünülebilir. Protein içeriği yüksek olan besinler midenin boşalma süresini uzatarak, acıkmayı geciktirdikleri için sahurda tüketilmeleri daha uygundur. Yumurta, süt, yoğurt, peynir ve kurubaklagiller tercih edilebilir. Sahurda zeytin, peynir, esmer ekmek, çiğ sebzeler, süt veya yoğurt, meyve veya taze sıkılmış meyve suları, reçel ve komposto türü gıdalar, kurubaklagil çorbaları, etli veya etsiz sebze yemeği, yoğurt, esmer ekmek ve meyveden oluşan posa içeriği yüksek bir öğün tüketilebilir.

SUYLA GELEN SAĞLIK
Ramazanda su tüketimi nasıl olmalıdır?
Yetişkin bir insanın günde en az 1.5-2 litre su içmesi gereklidir. Gün içinde su kaybının önlenmesi için, özellikle sahurda sıvı alımına önem verilmelidir. Geceden itibaren iftar zamanına kadar, uzun süreli açlık ve özellikle sıvı tüketiminin olmaması önemli sağlık sorunlarına neden olabilir. İftar yemeklerinde yemekle beraber su tüketimini biraz daha kısıtlayarak, iftarla sahur arası 2 litre (10 su bardağı) su içmek doğru bir davranış olacaktır.

Ramazan ayında temel beslenme disiplini nasıl değiştirilmeli?
Ramazanda zayıflamaktan çok bahsedilmesi gereken tehlike şişmanlıktır. İftar sofraları genellikle oldukça zengin olup, yüksek kaloriler tatlı ile birlikte bu öğünde tüketilmektedir. Erken saatlerdeki iftarı düşünürsek akşam saatlerinde acıktığımızda yanlış yiyecekler tercih edilirse (çikolata, cips, kuruyemiş) üstüne sahur yemeklerinde tüketilen hamur işleri börekler, gözlemeler eklenirse ramazanda ciddi kilolar alınması muhtemeldir. Bu nedenle erken iftar yemeği yenilen ramazan aylarında iftarı bölüp, akşamın ilerleyen saatlerine bir öğün daha eklemek doğru olacaktır. Özellikle ramazan ayında tüketimi artan tatlılar, şişmanlığa neden olan önemli yiyeceklerdir. Ramazan ayında şişmanlamak istemeyenler tatlılardan kaçınmalı, tatlı tüketilecekse az olmak şartıyla sütlü tatlılar tercih edilmelidir.
DİĞER SAĞLIK HABERLERİ
 İftar Ve Sahur Arası Bol Sıvı Alın
 Oruçluyken De Kilo Korunabilir
 Andropoz Bir Tabu Olmaktan Çıkıyor
 Bilinen En Eski Detoks Oruçtur
 Sahur Yemeği Erken Kahvaltıdır
 Öğün Sayısı Düştü Diye Fazla Ve Ağır Yemeyin
 Çocuğun İştahını Açmanın Yolları
 Büyümede Yolun Sonu Neresi?
 Çocuk Yılda 5 Cm Uzamalı
 Çocukların Beslenmesinde En Önemlidönem6 Ay-3 Yaş Arası
 Anne Sütü Bebeği Obezite Ve Kansere Karşı Korur
 Kalp, Diyabet Ve Obezite Riski Anne Karnında Başlıyor
 Bahar Depresyonu İçin Ceviz
 Kışın Kilo Almamak İçin Bol Meyve Yiyin
Asırlık markaya farklı çekim
Asırlık markaya farklı çekim
Atalar'ın 'Sonbahar-Kış Kadın Koleksiyonu' çekimleri, ithal mankenler...
Hatipoğlu yeni koleksiyonunu tanıttı
Hatipoğlu yeni koleksiyonunu tanıttı
Tasarımcı Banu Hatipoğlu, 2005-2006 Sonbahar-Kış Koleksiyonu'nu...
Ödül beklentisiyle duygusal davranmış
Ödül beklentisiyle duygusal davranmış
Hande Ataizi, 'En İyi Kadın Oyuncu' seçilen Vildan Atasever ile Beste...
Serkül'den 'Alın Yazısı'
Serkül'den 'Alın Yazısı'
'Popstar' yarışmasıyla adını duyuran Serkül'ün 'Alın Yazısı'...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.