kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
  » Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Teknoloji
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Emma Bonino
Acı bir gelişme yaşanmayacak


Akil Adamlar Komisyonu üyesi AP Liberal Grup Başkanı Bonino, müzakerelerin başlayacağından kuşku duymadığını söyledi.

AB Bağımsız Komisyonu (Akil Adamlar Komisyonu) üyelerinden ve AP Liberal Grup Başkanı, Emma Bonino SABAH'a konuştu. Müzakerelerin yarın başlayacağından kuşku duymadığını, tartışmaların beklenen güzergahlarda geliştiğini söyleyen Bonino AB'nin ayak sürçmesi ve çıkarılmaya çalışılan krizin beklendiğini belirtti ve ekledi: Acı bir gelişme yaşanmayacak... 14-16 Ekim tarihlerinde İstanbul'da biraraya gelecek Bağımsız Komisyonun müzakere sürecindeki rolünü tartışacağını söyleyen Bonino müzakerelerde önyargıların bir kenara bırakılarak, rasyonelliğin ön plana çıkması gerektiğini vurguladı.

* Ekim tarihi öncesinde AB içinde Türkiye'nin tam üyelik müzakereleri ile ilgili başlayan tartışmalar sizi karamsarlığa itiyor mu? Hayır, 3 Ekim'de bir felakete sürükleneceğimizi sanmıyorum. Bir çözüm bulacaklardır. Elbette Almanya'da liderlik kurumunun boş kalması şu an için bir şansızlık. Yine de çözüm metni o kadar olumsuz değil.

GİTMEMEK DOĞRU DEĞİL

* Türkiye'nin 3 Ekim tarihinde Brüksel'e gitmeme ihtimalini nasıl değerlendiriyorsunuz?
Türkiye'nin bu temkinli halini anlıyorum ama Brüksel'i boykot ihtimalini anlamıyorum. İnandığım tek şey Türkiye Brüksel'e gitmezse haklı pozisyonundan haksız duruma düşecektir. Elbette metni önceden görmekte yarar var. Dışişleri Bakanı Gül'ün önceden metni görmesi, detaylara göre müzakere enstrümanları üzerinde düşünmesinde yarar var. Ancak Brüksel'e gitmemek iyi bir çözüm değil.

* Müzakerelerin başlayacağından eminsiniz... Hiçbir kuşkum yok, 3 Ekim'de müzakereler başlayacaktır. Ben iyimserim. Devam etmek, ilerlemek gerek diye düşünüyorum. Yeni hiçbirşey yok. Kıbrıs probleminin gündeme geleceğini biliyorduk. Ermeni sorununun gündeme geleceğini biliyorduk. Bunların hepsi tahmin ediliyordu. Yanılmıyorsam Dışişleri Bakanı Gül'ün de dediği gibi Türklerin kendi ayaklarına kurşun sıkmakta üstlerine yok.

RUMLAR YARDIMCI OLMUYOR

* Tam olarak neyi kastediyorsunuz?
Böyle bir dönemde bir yazara dava açılması (Orhan Pamuk), Ermeni konferansına karşı gösterilen tepkiler gibi...

* Ermeni konferansıolumsuz bir etki bıraktı mı? Kesinlikle hayır. Bence Ermeni konferansının yapılması çok iyi oldu. Türkiye'de bir tabu yıkıldı. Özgür tartışmaya karşı direniş kırıldı. Bu olumlu bir gelişme. Avrupa'nın da görmesi gereken bu olumlu adımın atılmış olduğudur.

* Kıbrıs'ı Türkiye'nin üyelik müzakerelerinde kriter haline getirmeye çalışanlar karşısında tavrınız nedir? Bizlerden birinin (Avrupalı politikacılar) artık açık bir biçimde konuşması gerekiyor. Bunu yapmamakla Rum dostlarımıza da kötülük ediyoruz. Rumlara da birilerinin gerçeği söylemesi gerekir. Bu problemin çözümünde Rumlara ve Türklere ortak sorumluluk düşüyor. Bu sorumluluk sadece Türkler'in değildir. Kıbrıslı Rumlar'ın tavrı çözüme yardım etmiyor. Benim kuvvetle inandığım nokta müzakereler başlayınca bu düğümünün çözüleceği.

AB'DE TÜRKİYE KARŞITLIĞI YOK

* Yeşillerin lideri Cohn-Bendit'in dediği gibi şu anda Avrupa'da Türklere karşı, ırkçı bir tavrın gelişmekte olduğunu düşünüyor musunuz?
Türk karşıtı bir tavır olduğunu sanmıyorum. Ancak müslüman karşıtı tavır şu anda Türkiye'nin AB'ye girişi sözkonusu olduğundan Türkiye üzerinde odaklanmış bulunuyor. Şu anda Türkiye üzerine tartışıyoruz. İslam'ın demokrasi ile uyumsuz olduğunu öne sürenler direniyorlar. Bu görüşü temsil edenler katolik Hırvatistan'ı 70 milyonluk müslüman bir ülkeye tercih ediyor.

* AB Bağımsız Komisyonu neler yapacakt? Komisyon 14-15-16 Ekim'de İstanbul'da toplanıyor. Burada nasıl bir rol oynayacağımızı kararlaştıracağız. Kullanılacak yöntemler ve zamanlamaya kafa yoracağız. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ile görüşmelerimiz olacak. Rasyonel olma ve önyargılardan kurtulma yolunda telkinde bulunacağız. Hem AB, hem Türkiye tartışmalarda rasyonel olma ve önyargıların bırakılması faktörlerini gözönünde tutmalı.

1 2 3 4 5
 
DİĞER DÜNYA HABERLERİ
 ...Ve nefesler tutuldu
 İngiltere'nin 'B planı' hazır
 5'inci madde sendromu
 Annan'dan AB desteği
 Paris Match dergisi Gül'e 13 sayfa ayırdı
 Terör Bali'yi yine vurdu: 32 ölü
 Torununu doğurdu
 Efsane geri dönüyor...
 Bruce'un Amazon güzeli
 Yalta'nın liderleri buluştu!
 Liz Taylor'un köpek aşkı
 ...düzeltme ve özür...
SOLİ ÖZEL
Fiyasko?
Aslında bugün Ahmet Hakan'ın belgesellerle...
AnELka çevirdi
AnELka çevirdi
Konya-F.Bahçe maçına hakem Özgüç Türkalp damga vurdu. İlk yarıyı 2-0...
Kara leke sürüldü
Kara leke sürüldü
Konya'da maç sonrası isyan vardı. Başkan Şan, "Anelka golü eliyle...
Meclis açıldı, Sezer uyardı
Meclis açıldı, Sezer uyardı
Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Meclis'in yeni yasama yılının...
Oğlum olmadan asla
6 yıl önce Romen vatandaşı annesinin kaçırdığı Murat Pak nihayet...
Aksüt'e trilyonluk şok
Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) ünlü sanatçı Sibel Can'ın...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu