|
|
|
|
Yogaya evde de bafllayabilirsiniz
Vivekananda Yoga Üniversitesi öğrencilerinden Ayça Gürelman kursa gitmeye zaman bulamayanlar için hazırladığı sitesiyle de yoga öğrenileceğini iddia ediyor.
İyi bir eğitim aldıktan sonra kariyer vaat eden işine rağmen hayatında yine de eksik olan bazı şeyler olduğunu hissettiği dönemde tanışmış yoga ile Ayça Gürelman... İnternet üzerinden ve kitaplardan araştırma yaparken bir yoga kursuna da katılmış. Bu dönemde birkaç günlüğüne İstanbul'a seminer vermek için gelen Hindistan'daki Vivekananda Yoga Üniversitesi eğitmenlerinden Raghuramji ile tanışıp sohbet etme fırsatı yakalamış. Raghuramji yıllar sonra hayatının çok çalkantılı bir döneminde Gürelman'a yardım eli uzatmış ve yazışmaya başlamışlar. Raghuramji, Gürelman'ı Hindistan'a davet edince de reddetmemiş; "Kafamın karıştığı bir dönemdi, çok fazla sorum vardı, o ise çok sakindi,. Beni en çok sakinliği etkiledi, çok güven veren bir duruşu vardı. Birkaç yazışmadan sonra beni uluslararası koordinatörü olduğu yoga üniversitesine sertifika programına katılmaya davet etti. Önce fikir çok uzak geldi, ama davet eden o olduğu için kırmadım ve programa katılmaya karar verdim. Normalde kurslar bir ay boyunca Hindistan'da kalmanızı gerektirdiğinden ve ben çalıştığım için böyle bir tatil imkanım olmadığından, uzaktan eğitim seçeneğini kullandım. Böylece 3 ay boyunca evde ödevler hazırlayıp üniversitenin gönderdiği CD'lerden çalıştım, 2 haftalığına da daha sonra Hindistan'a giderek öğrendiklerimi uyguladım. Mükemmel bir deneyimdi. En güzeli de Raghuramji ile yıllar sonra bir araya gelmemiz oldu, o kadar yoğun bir programı olmasına rağmen bana her gün düzenli olarak sohbet edebilmemiz ve sorularım için 4-5 saatini ayırdı."
DİSİPLİN İÇTEN GELİR Ayça Gürelman, önce fiziksel hareketlerle adım attığı yoganın felsefesini de zamanla daha derinlemesine öğrenmeye başlamış. "Disiplin, içten gelen bir şey. Yapan bilir, yoga duruşlarını kişi yaptıkça bir süre sonra beden yapmak istemeye başlar, çabuk alışkanlık yapar. Birkaç gün düzenli yoga duruşu çalşmaya başladığınızda, farkı bedeninizde görürsünüz ve ilk 3-4 gün tembelliğe yenik düşmezseniz 5. gün büyük bir istek ve hevesle bedeninizin sizi yoga duruşlarını isteseniz de istemeseniz de uygulattırdığını göreceksiniz. Meditasyona ise yoga duruşlarından birkaç ay sonra tesadüfen gittiğim bir seminerde başladım ve o günden sonra da hayatımın bir parçası oldu. Internet üzerinden okuduğum kitaplar sayesinde de felsefesini keşfettim." Ayça Gürelman yoga deneyimlerini ve içsel yolculuğunu "www.yogamerkezi.com" sitesiyle paylaşıyor. İsteyen herkesin evde de yoga yapabileceğini iddia eden Gürelman, başlarda çok eleştirilmiş: "Yogaya başladığım dönemde, yoga merkezleri pek yoktu. Daha çok evlerde toplanılıyordu, hiç yoga sitesi de yoktu, yani o dönem için bu bir ilkti diyebilirim. Ama çok eleştiri de topladım elbette. Çünkü ilk yaptığım iş, adım adım duruşların nasıl yapıldığını göstermek ve yoganın ne olduğunu anlatan açıklamalar koymaktı. İlk günden beri herkesin evde de bir merkeze gitmeden yoga yapabileceğini iddia ettim. Bunun en temel kanıtı da kendimdim, hala da evde kendi başıma yoga duruşlarını uygularım. Sitede temel duruşların, gevşeme tekniklerinin hepsi adım adım gösteriliyor, evde yoga yapmaya hiç para ödemeden başlayabiliyorsunuz." Sitesini sürekli geliştiren Gürelman, bazı kitap çevirilerine de yer veriyor: "Şimdilerde, Vivekananda Yoga Üniversitesi'nin temel duruş programını yerleştiriyorum yavaş yavaş. Bu da tamamlanınca, nefes çalışmaları dahil tam bir program sitede olacak. Ayrıca yoganın Batı'da tanınmasında büyük emeği geçen ve 'The Divine Life Society' isimli aşramı kuran Swami Sivananda'nın öğrencisi Swami Krişnananda'nın bazı kitaplarının Türkçe çevirilerini yapma iznim var, bu kitaplar da sitede ücretsiz yer alıyor. Bunun da hikayesi çok ilginç. Çünkü Swami Krişnananda çevresinde aksiliğiyle bilinen bir kişiymiş, yine de sadece kendimi tanıtan bir mail atıp, kitaplarını çevirmek ve internet sitemde ücretsiz yayınlamak için izin istediğimde hiç düşünmeden izin verdi. Daha sonra ise bir daha yazdığım maillere kendisinden bir yanıt alamadım, çünkü hastalığı ağırlaştı ve bu dünyaya veda etti. Zamanla asistanı Kanadalı olan ama Hindistan'da Sivananda Aşram'da yaşayan Swami Narayananda ile irtibatta kaldım, hatta bu yaz ilk kez Rişikeş'te kendisini ziyaret etme fırsatı da buldum."
Figen Yanık
|
|
|
|
|
|
|
|
|