kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
  » Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Teknoloji
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Düzenli olarak balık, ceviz ve fındık tüketin
Dikkat edilmesi gerekenler neler?
Günlük olarak dokuz avuç sebze ve meyve
Mehmet Öz diyetinde 3 günlük program:

Düzenli olarak balık, ceviz ve fındık tüketin

A, C ve E vitaminlerinin bağışıklık sistemi açısından büyük bir önemi var. Vitamin tabletlerini doktora danışmadan kullanmanın yanlış olduğunu söyleyen uzmanlar, bu vitaminlerin mutlaka doğal yollardan alınması gerektiğini ifade ediyor: Bol bol balık, fındık ve ceviz tüketin

memorial Hastanesi Beslenme Diyet Bölümü'nden Dyt. Seçil Kenar bir yandan hastalıklardan korunurken bir yandan da kilo vermenin yollarını anlattı:

* Bağışıklı sistemini güçlendirmek için hangi besin gruplarını tüketmeliyiz? Bağışıklık sisteminde vitamin ve minerallerin önemi büyüktür. Son yıllarda yapılan araştırmalar, antioksidan vitaminlerin (A, C, E vitaminleri) bağışıklık sistemini güçlendirdiğini ve hücre zararı ile doku hasarına yol açan serbest radikalleri vücuttan uzaklaştırdığını göstermiştir. Yumurta, süt, balık, ıspanak, havuç, kayısı gibi sarı, turuncu ve yeşil sebze ve meyvelerde bulunan A vitamini güçlü bir antioksidandır. Vücutta savunma sisteminde görev alır, lenfosit yapımı ve antikor oluşumunu arttırır. Böylece enfeksiyonlara karşı vücudu korur. Bağışıklık sistemini güçlendirmek için koyu yeşil yapraklı sebzeler sık tüketilmeli, her gün 3-4 adet kuru kayısı yenilmeli, haftada 1-2 kez yumurta tüketilmeli ve aynı zamanda kaliteli protein içeriğinden dolayı düzenli süt ürünleri ve süt tüketilmelidir.

* C vitaminini doğal yollardan almak için hangi besinleri tüketmeliyiz? Önemli antioksidanlardan bir diğeri de C vitaminidir. C vitamini virüs engelleyicidir, vücuttan zararlı maddelerin atılmasını sağlar, vücudu bakteri toksinlerinden korur, savunma sistemini güçlendirir. Yeşil biber, maydanoz, tere, roka, karnabahar, ıspanak, portakal, limon, mandalina, kuşburnu gibi besinler bol miktarda C vitamini içerir.

* E vitaminini ne kadar tüketmeliyiz? Fındık, ceviz, badem gibi yağlı tohumlar, sıvı yağlar, kurubaklagiller ve tahin gibi besinlerde bulunan diğer bir antioksidan da E vitaminidir. E vitamini de güçlü bir antioksidandır ve bağışıklık sisteminde görevlidir. Yemeklere sıvı yağ koymak, haftada 2 kez kurubaklagil tüketmek, haftada 2-3 kez 6-7 fındık, 2-3 ceviz tüketimi ile E vitamininin yeteri kadar tüketimi sağlanabilir.

* Soğuk havalarda yağ tüketimini nasıl ayarlamalıyız? Yağ tüketiminin miktarı ve çeşidi bağışıklık sistemi üzerinde etkilidir. Günlük tüketilen yağ miktarının fazla olması bağışıklık sisteminin baskılanmasına sebep olur. Bu yüzden yağ tüketimini kısıtlamak, kızartma, kaymak, cips, pasta, krema gibi yağlı besinleri tüketmekten kaçınmak gerekir. Balık, balık yağı, fındık ve cevizde bulunan omega-3 yağ asitleri ise antioksidandır ve bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde etkilidir. Ayrıca zeytinyağı, fındık yağı gibi sıvı yağlarda bulunan omega-9 yağ asitleri de bağışıklık sistemini olumlu etkiler. Bu yüzden haftada 2 ya da 3 kez balık, 6-7 fındık, 2-3 ceviz tüketilmesi, zeytinyağlı salata ve sebze yemeklerinin her gün düzenli yenmesi önerilmektedir.

* Probiyotik ürünler yararlı mıdır? Probiyotikler, bağışıklık sisteminin uyarılmasında, bağırsakların enfeksiyonlara karşı korunmasında, immünoglobilinlerin yapımının artırılmasında ve immünoenflamatuar hastalıkların önlenmesinde etkilidir. Probiyotik içeren besinlerin (yoğurt vb) düzenli tüketilmesi vücut açısından yararlıdır.

* Besinlerin dışında vitamin tabletleri kullanmak gerekli mi? Vitamin - mineral tabletlerinin doktorun önerisi dışında kullanılması yanlıştır. Çünkü bazı vitaminler vücutta depo edilmektedir. Fazla kullanımı, karaciğerde fazla depolanmasına ve böylece vücuda toksik etki yapmasına yol açabilmektedir. Ayrıca vitaminlerin fazla alınması böbrek taşları gibi sağlık problemlerine neden olabilmektedir. Doğal besinlerden alınan vitamin ve minerallerin vücuda yararlılıkları daha fazladır.
DİĞER SAĞLIK HABERLERİ
 Çocuk Yılda 5 Cm Uzamalı
 Çocukların Beslenmesinde En Önemlidönem6 Ay-3 Yaş Arası
 Anne Sütü Bebeği Obezite Ve Kansere Karşı Korur
 Kalp, Diyabet Ve Obezite Riski Anne Karnında Başlıyor
 Bahar Depresyonu İçin Ceviz
 Kışın Kilo Almamak İçin Bol Meyve Yiyin
 Saçlarınızın Ve Cildinizin İlginize İhtiyacı Var
 Düzenli Olarak Balık, Ceviz Ve Fındık Tüketin
 Kahvaltı Yapmayanlar Kilo Almaya Mahkum!
 En İyi Seçim Akdeniz Diyeti En Uygun Mevsim Sonbahar
 Affedici Olmak Bile Etkiliyor
 Tedavide İnanç Ve İlaç Birlikte Çalışır
 Başarılı Bir Hipnoz İçin Hastanın Hazır Olması Şart
 Düzenli Bir Tansiyon İçin 45 Dakika 'kalp Yogası' Yeterli
Erotik klip şans getirdi
Erotik klip şans getirdi
Pop müziğin ünlü ismi Soner Arıca, 'Sen Giderken' adlı şarkısına...
Lezbiyenleri anlatıyorlar!
Lezbiyenleri anlatıyorlar!
Son günlerde Deniz Seki, Gülşen ve Tuğba Özerk gibi isimlerin...
Sema Çelebi'den iftariyelik ıstakoz!
Sema Çelebi'den iftariyelik ıstakoz!
Amerika'nın Maine şehrinden ithal ettiği canlı ıstakozları Bebek'teki...
Kapalıçarşı'ya düşmüş bile!
Kapalıçarşı'ya düşmüş bile!
Günün ekonomik koşullarına ayak uydurup tutkunu oldukları 'marka'...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.