|
|
|
|
Yeni yasama yılına doğru
Yeni yasama yılında, töre cinayetleri, Mustafa Güngör cinayeti, yurt dışındaki vatandaşlardan para toplayan holdinglerle ilgili araştırma komisyonları, 1 Ekim'den itibaren çalışmalarını sürdürecek.
TBMM 22. Dönem'de kamuoyunun gündemine gelen ve her kesimden insanı ilgilendiren 19 konuda araştırma komisyonu kurdu. Bu komisyonlardan 10'u çalışmasını tamamladı, 4'ünün raporu Genel Kurul gündeminde bekliyor. 5 komisyon ise yeni yasama yılında çalışmalarına devam edecek.
Çalışmalarını tamamlayarak raporunu TBMM Başkanlığı'na sunan
komisyonlar şöyle:
- Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na Devredilen Bankalar ile Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'nun Faaliyetlerinin ve Bunlara İlişkin İddiaların Araştırılarak Bankacılık ve Finans Sektörünün Sağlıklı Bir Yapı ve İşleyişe Kavuşturulması İçin Alınması Gereken Önlemlerin Belirlenmesi Amacıyla Kurulan Meclis Araştırması Komisyonu.
- Patates Yetiştiriciliğinin ve Patates Üreticilerinin Sorunlarının Araştırılarak, Alınması Gereken Önlemlerin Belirlenmesi Amacıyla Kurulan Meclis Araştırması Komisyonu.
- Türk Sporunda Şiddet, Şike, Rüşvet ve Haksız Rekabet İddialarının Araştırılarak Alınması Gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla Kurulan Meclis Araştırması Komisyonu.
- Akaryakıt Kaçakçılığının Ekonomiye, İnsan ve Çevre Sağlığına Verdiği Zararların Araştırılarak Alınması Gereken Önlemlerin Belirlenmesi Amacıyla Kurulan Meclis Araştırması Komisyonu.
YENİ DÖNEMDE DEVAM EDENLER
Yeni yasama yılında töre cinayetleri, Mustafa Güngör cinayeti ve yurt dışındaki vatandaşlardan para toplayan holdinglerle ilgili kurulan komisyonlar çalışmalarına devam edecek. Çalışmasını sürdürecek 5 komisyon ise şöyle:
- Geleneksel Türk El Sanatları Üretici ve Sanatkarlarının Sorunlarının Araştırılarak, El Sanatlarının Geliştirilmesi, Korunması ve Gelecek Kuşaklara Aktarılması İçin Alınması Gereken Önlemlerin Belirlenmesi Amacıyla kurulan Meclis Araştırması Komisyonu.
- Milletvekili Lojmanlarında Mustafa Güngör'ün Öldürülmesinin Aydınlatılması ve Sorumluların Belirlenmesi amacıyla kurulan Meclis Araştırması Komisyonu.
- Bazı Girişimcilerin Holding Adı Altında Gerçekleştirdikleri İzinsiz Halka Arz Yoluyla Tasarruf Sahiplerinin Mağduriyetine Yol Açılmasının Neden ve Sonuçlarıyla Bu Süreçte SPK'nın Sorumluluğunun Araştırılarak Alınması Gereken Önlemlerin Belirlenmesi Amacıyla kurulan Meclis Araştırması Komisyonu.
- Töre ve Namus Cinayetleri ile Kadınlara ve Çocuklara Yönelik Şiddetin Sebeplerinin Araştırılarak Alınması Gereken Önlemlerin Belirlenmesi Amacıyla kurulan Meclis Araştırması Komisyonu.
- On Dokuz Mayıs Üniversitesi'nde Keyfi Yönetim, Kamu Kaynaklarının Amaç Dışı Kullanımı ve Kadrolaşma İddialarının Araştırılarak Alınması Gereken Önlemlerin Belirlenmesi Amacıyla kurulan Meclis Araştırması Komisyonu.
GÖRÜŞMESİ TAMAMLANAN RAPORLAR
22. Dönem Meclisi ilk olarak Ergene Nehrindeki Kirliliğin ve Çevreye Etkilerinin Araştırılarak Alınması Gereken Önlemlerin Belirlenmesi amacıyla Meclis Araştırması Komisyonu kurdu.
AK Parti İstanbul Milletvekili Yahya Baş'ın başkanlığında çalışan komisyonun raporu, 27 Mayıs 2003'te Genel Kurul'da görüşüldü.Meclis daha sonra 7 Ocak 2003'te Yolsuzlukların Sebeplerinin, Sosyal ve Ekonomik Boyutlarının Araştırılarak Alınması Gereken Önlemlerin Belirlenmesi Amacıyla Meclis Araştırması Komisyonu kurdu.
AK Parti İstanbul Milletvekili Azmi Ateş başkanlığındaki komisyonunun 4 ayda hazırladığı rapor, 4 Kasım 2003'te Genel Kurul'da ele alındı. Raporda yer alan öneriler doğrultusunda bazı siyasiler hakkında TBMM Soruşturma Komisyonu kuruldu.
Çalışması tamamlanan diğer Meclis Araştırma Komisyonları da şunlar:
- İzmit Büyükşehir Belediyesi İzmit Kentsel ve Endüstriyel Su Temin Projesi İle İlgili İddiaların Araştırılması Amacıyla Kurulan Meclis Araştırması Komisyonu. Bu komisyonun raporu Meclis Genel Kurulu'nda 12 Kasım 2003'te ele alındı.
- Tuz Gölündeki Kirlenmenin Araştırılarak Alınması Gereken Önlemlerin Belirlenmesi Amacıyla Kurulan Meclis Araştırması Komisyonu. Raporu, Genel Kurul'da 14 Ekim 2003'te görüşüldü.
- Samsun'da Kurulma Aşamasındaki Mobil Santrallerin İhale ve Yer Seçimi Süreçleri ile Çevre ve İnsan Sağlığına Muhtemel Etkilerinin Araştırılması Amacıyla Kurulan Meclis Araştırması Komisyonu. Raporu, 2 Haziran 2004'te ele alındı.
- Yurt Dışında Yaşayan Vatandaşlarımızın Sorunlarının Araştırılarak Alınması Gereken Önlemlerin Belirlenmesi Amacıyla Kurulan Meclis Araştırması Komisyonu. Raporu, 28 Mayıs 2004'te görüşüldü.
- Yasama Dokunulmazlığı Konusunda Kurulan Meclis Araştırması Komisyonu. Raporu, 8 haziran 2004 tarihinde görüşüldü.
- Orman Köylülerinin Sorunlarının Araştırılarak, Orman Köylerinin Kalkındırılması İçin Alınması Gereken Önlemlerin Belirlenmesi Amacıyla Kurulan Meclis Araştırması Komisyonu. Raporu, 1 Haziran 2004'te görüşüldü.
- Kamu Vakıfları ile Kamu Bünyesinde Kurulu Dernek Ve Yardımlaşma Sandıklan Konusunun Araştırılarak, Bu Oluşumlardan Kaynaklanan Sorunların Çözümü İçin Alınması Gereken Önlemlerin Belirlenmesi Amacıyla Kurulan Meclis Araştırması Komisyonu. Raporu, 15 Şubat 2005 tarihinde ele alındı. - Çocukları Sokağa Düşüren Nedenlerle Sokak Çocuklarının Sorunlarının Araştırılarak Alınması Gereken Tedbirlerin Belirlenmesi Amacıyla Kurulan Meclis Araştırma Komisyonu. Raporu, 29 Mart 2005'te görüşüldü.
(AA)
|
|
|
|
|
|
|
|
|