Ada sahillerinin sakinleri
Dünya jet sosyetesinin ardından, Türkiye'de de ada satın almak popüler hale geldi. Denizin ortasında kendi özel krallığını kuran Türkler arasında Rahmi Koç, Belma Simavi ve Ömer Dinçkök yer alıyor..
Dünyada zenginliğin birçok göstergesi var. Milyonlarca dolar değerindeki evler, yatlar, özel jetler artık zenginlerin sahibi olduğu "sıradan" mülkler haline geldi. Tıpkı ada sahibi olmak gibi... Türkiye'de de ada sahibi olan isimler var; Rahmi Koç, Belma Simavi ve Ömer Dinçkök... Denize olan tutkusuyla tanınan Rahmi Koç'un adası da kendi ismiyle tanınıyor. Marmara Denizi'nde, Tuzla'nın karşısında yer alan "Koç Adası"nın bir de hikayesi var.
ATATÜRK'ÜN HEDİYESİ Anlatılanlara göre adanın ilk sahibi Fransız bir madam. Bu ada kendisine Atatürk tarafından hediye edilmiş. Hatta kimileri Fransız madamın Atatürk'ün sevgilisi olduğunu bile iddia ediyor. Madam 1970'lerin sonunda hayatını kaybedince ada da uzun süre boş kalmış ve harabeye dönmüş. Bir süre sonra da Rahmi Koç burayı satın almış. Ada hatırı sayılır miktarda para harcanarak küçük bir cennete dönüştürülmüş. Adası olan bir diğer isim de Simavi ailesi. Göcek'teki 12 adadan biri olan Domuz Adası'nı Haldun Simavi, eşi Belma Simavi'ye hediye etmiş. Burada verilen davet ve partilerle sık sık basına konu olan adada, Hidiv Abbas Paşa'ya ait bir de malikane bulunuyor. Simavi ailesi dostlarını bu malikanede ağırlıyor. Akmerkez'in sahibi, işadamı Ömer Dinçkök de Bodrum Gündoğan Koyu'nun hemen karşısındaki Apostrol Adası'na sahip. Eski adı "Farilya" olan ada, yaklaşık 800 dönüm büyüklüğünde.
TURİZM TESİSİNE İZİN YOK Dinçkök, 1989 yılında adayı köylülerden parsel parsel satın almaya başlamış. Bugün ise adanın yaklaşık üçte ikisi onun. Üçte birlik bölümde ise yöre halkının "Mağaza" adını verdiği antik bir kilise ve çevresindeki bazı araziler var. Dinçkök, 1990'lı yılların başında adada turizm tesisi kurmak için başvuruda bulunmuş. Ancak başvurusu, bölge zeytin alanı ilan edildiği için kabul edilmemiş. Göcek'teki Zeytin Adası'nın eski sahibi olan Cem Uzan'ın tüm diğer mülkiyetleri gibi adasına da TMSF tarafından el konuldu. Osmanlı döneminde Hacı Halil'e armağan edilen adayı, zaman içinde Asil Nadir satın almış. Nadir, iflasın eşiğine gelince adayı Cem Uzan'a satmış. Zeytin Adası, 350 dönüm araziye sahip. Adada üç villanın yanı sıra bekçi ve görevlilerin kaldığı dört küçük yapı var. Tabii helikopter pistini ve Uzanlar'ın kurdurduğu Telsim baz istasyonu da... Zeytin Adası'nda 30 bin dolayında zeytin ağacı ve küçük bir zeytinyağı tesisi bulunuyor. Yakında TMSF tarafından satışa çıkarılması beklenen adaya 16 milyon YTL değer biçiliyor. Ada sahibi olmak, paranız varsa hiç de zor değil. Tapusu olan ve milli güvenlik nedeniyle bir sınırlama içinde bulunmayan her ada satışa sunulabiliyor. Adaların fiyatları büyüklüğüne, tarım ve inşaata uygunluğuna göre değişiyor. Ege ve Akdeniz'deki adaların değeri 8 milyon YTL'den başlıyor.
|