Tatilde nasıl beslenmeliyiz?
Yemeğe salatayla başlayın, posalı besinlere ağırlık verin, alkol oranı düşük içkiler tüketin. Bu önerilerle tatili daha sağlıklı ve az kalorili geçirebilirsiniz.
Her şey dahil tatiller i n en büyük sorunu neyi ne kadar yediğimizi hesaplamamızın zor olması ve öylesine cazip büfelerin önünde rejime devam etmenin imkansızlığı. Evet bu zorlukların farkındayım ancak bu durumu minimum zararla atlatmak için birkaç öneride bulunmak istiyorum. Tatilde tüm yılın yorgunluğunu atmak isterken kilo alabilir, sağlıksız beslenmenin sonuçlarıyla boğuşmak zorunda kalabilirsiniz. O nedenle şöyle düşünün 8 günde 0 zorlukla 4 kilo verdiniz ve artık bikini ya da mayo içinde çok iyi görünüyorsunuz bunu korumaya devam etmek istemez misiniz? Beslenme konusunda ilk dikkat edilmesi gereken konu, 'öğün atlamamak'. Öğün atlamak, bir diğer öğünde aşırı besin tüketmenize yani gereksiz kalori almanıza yol açar. Bir öğünü atladığınız zaman, atlanan öğünden sonra tükettiğiniz ilk öğündeki besinlerin çoğu yağ olarak depolanır. Bu nedenle gerekirse yanınızda lahana çorbası götürün ara öğünlerde ya da öğlen yemeği yerine bir çorba hazırlayıp hem kilo almayı engeller hem aç kalmaktan kendinizi korursunuz.
AÇIK BÜFEYE DİKKAT İkinci önemli nokta ise gerektiğinden fazla yememek. Bunun için siparişinizi kademe kademe verin. Tatlı için de yemeğinizin bitmesini, tokluk hissinin oluşmasını bekleyin. Yemek alır ya da sipariş verirken öncelikle çorba (lahana çorbası en ideali olacaktır) veya salatayla yemeğe başlamayı tercih edin. Böylelikle daha az kalori alarak kendinizi daha çok doymuş hissedersiniz. Yaz tatillerinde dikkat edilmeyen bir konu ise, posalı yiyeceklerin tüketimine gerekli önemin verilmemesidir. Meyveleri belirli oranlarda ve mümkün olanları kabuklu olarak tüketin. Et, tavuk ve balık gibi et grubunun tüketiminde ise en önemli nokta pişirilme yöntemidir. Kızartma yerine ızgara, fırın, haşlama veya sote tarzında pişirilmiş et ürünlerini tüketmenizi öneririm. Yanında patates kızartması yerine ızgara sebze veya haşlama sebzeyi garnitür olarak tercih etmelisiniz. Ekmek, yemeklerimizle beraber en çok tükettiğimiz besin olduğundan, tatildeyken masanızda ekmek sepeti bulundurmak yerine 1 veya maksimum 2 dilim kepekli ekmek ya da çavdar ekmeğini tabağınıza almanızda fayda var. Ayrıca bol baharatlı, acılı besinlerden kaçının. Çünkü bu tarz besinler iştah açıcıdırlar, hem daha fazla miktarda yemek tüketmenize hem de gereksiz ekmek tüketimine neden olurlar. Alkol karaciğerde yağ olarak depolanmaktadır. Bu nedenle alkol yüzdesi düşük olan şarap veya biranın light'ını tercih etmek gerekir. Yemeklerinizle 2 kadeh kırmızı veya beyaz şarap tüketebilirsiniz.
SUYUNU SÜZÜN Yaz aylarında sıklıkla tercih edilen zeytinyağlı yemekler, açık büfelerin de vazgeçilmezlerindendir. Vitamin, mineral ve posa açısından zengindirler. Fakat dışarıda tüketilen zeytinyağlılar iyi bir seçim gibi gözükse de, içerik olarak ideal ölçüden daha fazla yağ ile hazırlananlar, aşırı yağ tüketimine neden olabilecekleri için kilo artışına neden olabilirler. (İdeal olan, 1 kilo sebzeyi en fazla 2 yemek kaşığı yağ ile pişirmektir.) Bu yüzden yağ içeriğinden emin olmadığımız durumlarda, sebzelerin suyunu ve yağını süzerek tüketmek daha doğru olur. Ayrıca kan şekerimizin dengesini bozup kolay acıkmamıza neden olabilecek mısır, bezelye, patates ve havuç gibi sebzelerin tüketiminin sınırlı olması sağlığımız için daha uygundur. Sıcak ya da soğuk içebileceğiniz lahana çorbasını tatilde yanınızdan eksik etmeyin. Bu sayede ara öğünlerinizde ya da öğlen yemeklerinizde 804 lahana çorbası ile hem sağlıklı bir öğün atlatır, hem de aç kalmadan rejim yapabilirsiniz.
|