Turkcell, Türk kalacak mı?
28 Eylül Çarşamba günü kritik bir gün. Yapı Kredi Bankası'nın genel kurulu var. Çukurova Holding, yüzde 54 oranındaki Yapı Kredi Bankası hissesini bu genel kurulda Koç Finansal Hizmetler'e devredecek. Hisse satışı tamamlandığı anda Yapı Kredi Bankası'nın yüzde 20 sahibi olduğu Turkcell Holding hissesi ile ilgili "bir yıllık" opsiyon başlayacak. Nisan ayında Yapı Kredi Bankası'nın satışı ile ilgili görüşmeler sürerken hem Koç hem Çukurova Grubu, opsiyon hakkı konusunda açıklama yapmışlar ve opsiyon hakkının Çukurova Holding'te olduğunu kamuoyuna duyurmuşlardı. "Opsiyon hakkı, Çukurova Holding'te" demek ne anlama geliyor? Çukurova, Yapı Kredi Bankası'nın sahibi olduğu yüzde 20'lik Turkcell Holding hissesinin parasını ödeyip, alacak. Ancak Çukurova Holding'in borçlu olduğunu biliyoruz.
Para nereden gelecek? O halde Çukurova Holding parayı nereden bulacak? İşte kritik nokta: Elbette Turkcell Holding ve Turkcell İletişim'deki hisselerinin satışından. Ancak ortada çok bilinmeyenli bir denklem var. Çukurova HoldingTeliaSonera ile bir anlaşma yapmıştı. Paket 3.1 milyar dolardı. 29 Nisan'da yapılan genel kurula kadar bu finansman paketi ortalıktaydı. 29 Nisan sonrası işler karıştı. Çukurova Holding, 20 gün sonra yaptığı açıklamada "Turkcell, Türk kalacak. Hisseler TeliaSonera'ya satılmayacak" dedi. Ve arkasından Rus Alfa Telekom ile görüşmelere başladığını ve haziran ayında Çukurova Grubu ile Alfa Telekom Türkiye, bir finansman anlaşması yaptıklarını açıkladı. Sonuçta 3.3 milyar dolarlık ve içeriği sır gibi saklanan bu finansman paketiyle sağlanacak paranın 2.1 milyar doları Yapı Kredi'ye, 1.3 milyar doları ise TMSF'ye ödenecek. Üstelik Turkcell İletişim halka açık ve yatırımcıya karşı sorumlulukları var.
Teminat Turkcell O yüzden mi, yoksa iktidarı kaybetmemek için mi, Çukurova da son derece temkinli davranıyor. Ortada operasyonu yapan ama nerede kurulduğu belli olmayan iki şirket var. Çukurova Telekom ve Çukurova Finans. Offshore şirketleri. 3.3 milyar dolarlık finansman paketi de bunlar üzerinden yapılıyor. Offshore merkezi Panama mı? Manama mı? Belli değil. Bildiğimiz, 3.3 milyar dolar iki dilime ayrılmış durumda. Birinci dilim 1.6 milyar dolar. Çukurova bu dilimle ilgili olarak SPK'dan "18 ay sonra hisse senedine çevrilebilir tahvil" izni istedi. İkinci dilim ise 1.7 milyar dolar. 6 yıl vadeli uluslararası finansmanla sağlanacak. Kafaları karıştıran nokta burasıydı. 1.6 milyar dolarlık finansmanın teminatı, Turkcell Holding hissesiydi. Alfa'dan yapılan açıklamaya bakılırsa 1.7 milyar dolarlık finansmanın teminatı da Turkcell Holding.
Alfa'ya iki üye Yani Alfa Telekom Türkiye, Turkcell İletişim'in yüzde 27'sini, Turkcell Holding'in de yüzde 52'sinin sahibi oluyor. Ve Alfa Telekom Turkcell İletişim'de 2 yönetim kurulu üyeliğini almış oluyor. Ve bu kez dikkatler TeliaSonera cephesine çevriliyor. Çünkü ortada yapılmış ve yerine getirilmemiş bir anlaşma var. TeliaSonera büyük ortaklardan biri olarak yeni hissedarın şirkete girişi konusunda söz hakkına sahip. Alfa Telekom'a onay vermeyebilir. Ama 29 Nisan'daki genel kurulda Çukurova'dan 3, TeliaSonera'dan 2, bağımsız olarak 2 yönetim kurulu üyesi seçilmişti. 2 bağımsız üyenin Çukurova Holding'e yakın olduğu tartışılmıştı. Üstelik genel kurul nitelikli oy çokluğu ile kararların alınmasını onayladı. Herşeyin hukuka uygun olduğu bu durumda TeliaSonera ne yapar? Açıkçası bu savaş çok ilginç. Ama ilginç olan bu detayı hatırlatıyor ve yanıt bekliyoruz. Çukurova Telekom ve Çukurova Finans nerede kuruldu? Bu şirketler niye Türkiye dışında kuruldu? İki şirketin sahibi kim?
|