Kremlin Sarayı'nın şarapları Türkiye'de
Şarabın bağdan kadehe uzanan yolculuğunun en köklü merkezlerinden Gürcistan'da üretilen Kaheti Şarapları, şimdi Türkiye pazarında. 6 farklı ürünle piyasaya sunulan Gürcü şarabının, yıllardır gittiği adreslerden biri de Kremlin Sarayı. Kaheti Şarapçılık'ın 4'ü kırmızı, 2'si beyaz 6 farklı ürünle piyasaya sunduğu Kaheti Şarapları, Gürcistan'ın Kakheti bölgesindeki özel alanlarda yetiştirilen üzümlerden üretiliyor. Saperavi, Rkatsiteli ve Mtsvane, Kaheti Şarapları'nın yapıldığı üzüm cinsleri. Gürcü şarabını, Türk şarapseverlerle tanıştıran Kaheti Şarapçılık, kalitesinde iddialı.
ÖZELLİĞİNİ ELLİ YIL KORUYOR Kaheti Şarapçılık, Gürcistan'daki Peter Mertes firmasının temsilciliğini almış. Mukuzani (kırmızı sek şarap), Tsinandali (beyaz sek şarap), Alaznisveli (beyaz yarı tatlı şarap), Kindzmarauli (kırmızı yarı tatlı şarap), Naperauli (kırmızı sek şarap) ve Saperavi (kırmızı sek şarap) adlı ürünlerin dağıtımı ise ilk aşamada Ankara, İstanbul, Antalya ve Kapadokya'da yapılıyor. Kaheti Şarapçılık'ın sahibi Halit Eloğlu, Gürcistan'da çok köklü bir şarap kültürü olduğunu belirterek, "Gürcistan, Sovyetler Birliği döneminde de o bölgenin en önemli şarap üreticisi ülke. Yılların birikimiyle klasik haline gelmiş şarapları Türk tüketicileriyle tanıştırmayı amaçladık" diyor. Gürcistan'ın eski çağlardan bu yana bağcılığın ocağı ve kültür üzümcülüğünün vatanı olduğunu söyleyen Eloğlu, arkeolojik bulguların da bunu kanıtladığını belirtiyor. Eloğlu, her biri 1-5 yıl arasında meşe fıçılarda dinlendirilen ve bu nedenle bekletilmeye uygun şarapların 50 yıl özelliğini yitirmeden dayanabildiğini; temsilciliğini aldıkları firmanın Kremlin Sarayı'na da şarap verdiğini vurguluyor. Kaheti Şarapları'nın fiyatları ise 18-42 YTL. arasında.
Songül BAŞ
|