Yabancının çılgın fiyatına karşı iki yerli grup biraraya gelmeli
Türk Telekom ve Tüpraş'tan sonra gözler artık son büyük özelleştirme ihalesi Erdemir'de. Gelecek hafta pazartesi günü nihai teklifler verilecek. Bu cuma günü de ön yeterlilik alanlar ihaleye katılacakları ortakları açıklayacaklar. Tabii varsa, ki olacağı konusunda işaretler geliyor. Tüpraş'ta ortaya çıkan beklenmedik yüksek fiyat Erdemir'de de çıtayı yükseltti. Erdemir'i almada iddialı olanlarda, Tüpraş ihalesi sonrası belli bir endişenin ortaya çıktığını, ek finansman arayışına girildiğini gözlemliyoruz.
Yabancı avantajlı Erdemir ihalesine katılmak için oluşturulan Ortak Girişim Grubu'nun Tüpraş'ta ortaya çıkan fiyattan sonra şansının azaldığı kabul ediliyor. Çünkü çok ortaklı grup, ihale sırasında ve özellikle açık artırmaya kalırsa, esnek davranamayabilir. Ortak Girişim Grubu'nun ihale danışmanı Metin Ar, Vatan'daki söyleşisinde "Yabancılar çılgın fiyat teklif edebilirler" dedi. Metin Ar bunun gerekçesini şöyle açıkladı: "Bölgede en önemli kurulu kapasite Erdemir. İhaleye dünya çelik piyasasını belirleyen, yani fiyatları etkileyen iki yabancı şirket katılıyor. Erdemir'i alan, rakibine üstünlük sağlıyor ve bölgedeki çelik fiyatlarını belirler hale geliyor. Yani Erdemir'i alıp çelik fiyatlarında yaptığı oynamayla kârını diğer fabrikalarından da çıkarabilir duruma geliyor... Rakiplerim sadece bu fabrikadan kazanmıyor, bölgedeki başka fabrikalarından da kazanıyor. Bu nedenle fiyat yükseltme şansları daha artıyor."
Yarış kimlerin arasında Evet yabancılar Erdemir'de daha şanslı. Dünya birincisi Mittal, Avrupa'da ikinci sıradan birinci sıraya çıkmak için, Erdemir'i almak istiyor. Avrupa birincisi Arcelor ise bu pozisyonunu korumak için ihaleye asılıyor. Rusya şirketleri ise bu coğrafyada Erdemir ile iyi bir sinerji yaratabileceklerinden dolayı ihalede iddialı. Erdemir ihalesinde bu üç yabancı grup arasında kıran kırana bir yarış olabilir.
Yerlilerin dezavantajı Sadece Türkiye pazarı ve yerli üretim için fiyat vereceklerinden, Erdemir'e bir strateji çizemediklerinden ve dünya liginde oynamayı planlayamadıklarından dolayı yerli girişimcilerin ihalede şansları daha az. Buna karşılık Erdemir'i alarak dünya stratejilerinin bir parçası yapmayı hedefleyen yabancıların şansı daha fazla ve ihalede fiyatlar da buna göre oluşabilir. Çılgın fiyat veya stratejik fiyatı verip şirketi devraldıktan sonra da, parayı geri kazanmanın yolunu kâr ayarlamalarıyla pekala yapabilirler. Bu durumda olan, vergi gelirleri azalacak Maliye'ye ve temettü ödemeleri düşecek küçük ortaklara olacak.
Yerli nasıl kazanır? Bu üç yabancı grubun kıran kırana mücadelesinin arasından yerlilerin başarıyla sivrilebilmesi için, özellikle Tüpraş ihalesi sonrası yeni bir hamleye ve yeni bir güçbirliğine gitmelerine ihtiyaç var. Bunun için yerlilerin de, yabancılar gibi, Erdemir'e belli bir strateji çizmesi ve çılgın fiyat vermeleri lazım. Buna tek yerli grubun gücü yetmeyebilir. Sadece 32 yerli işadamının Ortak Girişim Grubu'nda biraraya gelmesi de istenen sonucu doğurmayabilir. Çünkü çılgın fiyat verebilmenin yolu güçlü öz sermayeden geçiyor. Bunun için Ortak Grişim Grubu'nun bir başka yerli grupla veya ön yeterlilik alan Koç, Zorlu, Oyak gruplarının kendi aralarında ihale ortaklığına girmesi gerekiyor. Yoksa bu ortaklık hafta sonuna kadar kurulamazsa, Türk Telekom'da bir araya gelemeyen yerlilerin kaybetmesinde olduğu gibi, Erdemir'de de yerlilerin kazanması çok zor, biline.
Sonuç "Büyük seller küçük kaynaklardan meydana gelir" İngiliz Atasözü
|