|
|
|
|
Gül, New York'tan takip etti
Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül'ün, bir taraftan New York'ta yoğun diplomatik temaslarda bulunurken, diğer taraftan Türkiye'nin Kıbrıs konusundaki deklarasyonuna karşı yayımlanacak AB deklarasyonu taslak metniyle ilgili gelişmeleri yakından takip ettiği ve sürekli olarak Brüksel'le bilgi alışverişinde bulunduğu öğrenildi.
Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgilere göre, BM Genel Kurulu çalışmaları çerçevesinde New York'ta yoğun temaslarda bulunan Bakan Gül, dünkü temasları kapsamında biraraya geldiği AB üyesi İsveç ve Letonya dışişleri bakanlarına da söz konusu deklarasyon ve Müzakere Çerçeve Belgesi ile ilgili Türkiye'nin endişe ve hassasiyetlerini dilegetirdi.
Bakan Gül'ün bu görüşmelerinde, Kıbrıs Rum kesiminin Türkiye'nin AB sürecini baltaladığını ve kendi çıkarları doğrultusunda AB'yi bu konuda rehin aldığını söylediği kaydedildi.
AB'nin, bir
ortakları olarak Rum kesimine karşı tek sorumluluğunun Rumların her istediğini yapmak olmaması gerektiğini belirten Bakan Gül, gerçek ortaklığın, ortaklardan birinin yanlış yapması durumunda onu uyarmayı da içerdiğini söyledi. Bakan Gül, ayrıca, AB'nin bu tür konularda stratejik düşünmesi gerektiğini de ifade etti.
SON KOZLARINI OYNUYOR
Letonya Dışişleri Bakanı Artis Pabriks'in ise Bakan Gül ile görüşmesinde, ''Rum kesiminin son kozlarını oynadığını'' belirterek, Türkiye'nin bu süreçte soğukkanlı davranması tavsiyesinde bulunduğu öğrenildi.
Bakan Gül'ün ise ''Böyle diyorsunuz ama taviz veren hep biz oluyoruz. Bu, AB konusunda halkın iştahını da kaçırıyor. Biz de demokratik bir ülkenin hükümeti olarak halkın bu tepkisine duyarsız kalamayız. AB, bukonuda stratejik düşünmeli ve siz de bu mesajı bütün AB üyelerine iletmelisiniz'' dediği kaydedildi.
BOSNA-HERSEK
Bu arada, Bosna-Hersek Dışişleri Bakanı Mladen İvaniç'in Bakan Gülile görüşmesi sırasında, Bosna-Hersek'teki son gelişmeler hakkında bilgi verdiği ve AB ile bir ortaklık ilişkisi kurulması konusunda Türkiye'nin desteğini istediği bildirildi.
İvaniç'in, söz konusu ortaklık ilişkisi için AB'nin talep ettiği her türlü reformu gerçekleştirmelerine rağmen karşı tarafın somut bir adım atmadığından şikayet ettiği kaydedildi. Mladen İvaniç'in, Bosna-Hersek ordusunun eğitilmesi konusunda Türkiye'nin desteğinin devam etmesini de istediği belirtildi.
'TÜRKİYE'NİN KATKI MODELİ'
Bakan Gül'ün İsrail Dışişleri Bakanı Silvan Şalom ile görüşmesindede ağırlıklı olarak İsrail'in Gazze Şeridi'nden çekilmesiyle başlayan yeni sürecin ele alındığı öğrenildi.
Alınan bilgiye göre, Şalom görüşmede, Gazze Şeridi'nden çekilme ve Türkiye'nin kolaylaştırıcı bir rol oynayarak Pakistan ile İsrail dışişleri bakanlarının buluşmasına yardımcı olmasına atfen, Türkiye'nin katkı modelinin başarılı olması gerektiğine vurgu yaptı. Şalom, ancak bu tür çabaların devam etmesi halinde Ortadoğu yol haritasının tam olarak uygulanabileceğini belirtti.
Dışişleri Bakanı Gül de Şalom'a, İsrail'in Gazze Şeridi'nden çekilmesinin İslam ülkelerinde olumlu karşılandığını hatırlatarak, Ortadoğu yol haritasının tam olarak uygulanması gerektiğini söyledi. Bakan Gül, şiddet yanlılarını tüm Filistinlilermiş gibi genellememek gerektiğini belirterek, İsrail'in bu konudaki ayrımda hassas davranması gerektiğini ifade etti.
Gül, ayrıca, Dünya Bankası desteği, TİKA ve TOBB aracılığıyla Gazze Şeridi'nin yeniden yapılandırılması konusunda Türkiye'nin yoğun bir çaba içerisine girerek yardımcı olacağını da kaydetti. Bakan Gül, bu konuda Türk, İsrail ve Filistin ticaret odalarının üçlü toplantılaryaptığına işaret etti.
Öte yandan, Bakan Gül'ün aralarında bulunduğu İslam Konferansı Örgütü (İKÖ) 'Filistin Girişimi' kapsamındaki bakanlar heyetinin de Ortadoğu Dörtlüsü (Quartet) üyesi Rusya'nın Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile görüşmesinde, İKÖ'nün Ortadoğu barış süreci konusunda yaptıkları anlatıldı.
İKÖ bakanlar heyetinin benzer bir toplantı yaptığı AB Ortak Güvenlik ve Dış Politika Yüksek Temsilcisi Javier Solana'ya da aynı yönde bilgiler verdiği öğrenildi.
TUNUS'LA KARŞILIKLI DESTEK
Bakan Gül'ün Tunus Dışişleri Bakanı Abdulvahab Abdullah'la görüşmesinde ise daha çok iki ülke arasındaki ekonomik ve karşılıklı yatırım ilişkileri ile kültürel ve sosyal bağların geliştirilmesi üzerinde durulduğu kaydedildi.
Görüşmede ayrıca Tunuslu bakanın, ülkesinin Uluslararası Adalet Divanı üyeliği konusunda Türkiye'nin desteğini istediği, buna karşılıkTürkiye'nin Tunus'tan 2009-10 dönemi için BM Güvenlik Konseyi geçici üyelik adaylığına destek talep ettiği öğrenildi. Her iki ülkenin de birbirinin adaylıklarına destek vereceğini teyit ettiği belirtildi. Alınan bilgiye göre, Tunus Dışişleri Bakanı Abdullah, bu konudaki destek kararlarının yakın zamanda kayıt altına alınabileceğini de kaydetti.
|
|
|
|
|
|
|
|
|