| |
Değişimi iyi okumak
Almanya bizim "yakın geçmişte yaşadığımızı" yaşıyor... "Çok parçalı siyasetle" tanışıyor... "Merkez" güç kaybedince, siyasette "parçalanma" kaçınılmaz. Almanya'daki "benzeri görülmemiş seçimin ardından" yapılacak en kısa analiz şu olsa gerek: "Kızıl panterin dönüşü."
Schröder "4 yıl için" seçilmişti. Ama "3'üncü yılda" seçime gitmek zorunda kaldı. Görünen köy kılavuz istemez. 4 yıla kalmadan Almanya "yeni bir seçime daha" gider. Biz "olayın böyle gelişeceğini" seçimden önce de söylemiştik.
Seçim kampanyasında herkes "Kızıl panter Lafontaine"e vurdu. Schröder de, Merkel de. Diğer partiler de. İşverenler de. Medya da. Ama bu "toplu taarruz" Almanya'da "solun yükselişini" engelleyemedi. "Avrupa'nın kalbi Almanya"daki bu olgunun yakın gelecekte Fransa'yı, Belçika'yı, Hollanda'yı etkilememesi düşünülemez. Hatta "Türkiye'yi."
Alman halkı Schröder'i seviyor. Ama ona "yeterli oyu" vermiyor. Niçin? Schröder'in "söylemi ile eylemi" birbirini tutmadığı için. Söylem "sol söylemdi... Halktan yanaydı." Eylem ise "sosyal devletin çöküşü... İşsizliğin patlaması" şeklinde oldu. Bugün Almanya'da 5 milyon insan "parasının faizi ile geçinecek kadar" rahat. "Alt kattakiler" de fakir, işsiz.
Merkel seçim kampanyasının başlangıcında "tek başına iktidar" görüntüsü veriyordu. Ne oldu da "oyları böylesine geriledi." Tek neden TV'de "Schröder karşısında ezilmesi" değil. "Ana sebep" şu: Merkel kampanya konuşmalarında "işverenden yana" mesajlar verdi. Sosyal devleti "daha da biçeceğini" söyledi. İşte sonucu. Düzen "global dünya düzeni" de olsa, insanlar "günlük yaşamlarını... Mutfaklarını" düşünüyorlar.
Her seçim, herkes için "derslerle doludur" Alman seçimleri de öyle. "Global sermayenin yönlendirdiği medyanın" gücü çok şeye yetti. Fakat "Kızıl panterin dönüşünü" önlemeye yetmedi. "Bu olay" önümüzdeki süreçte çok konuşulacak. Siyaseti "siyaset sınıfı" mı belirleyecek. Yoksa "medya" mı?
Kim, kiminle koalisyona gider? Bayan Merkel azınlık hükümeti mi kurar? Yeni seçim ne zaman gündeme gelir? Bunlar Almanların işi. Ve bunlar işin "güncel yanı." "Bizim işimize" gelince... "Orta ve uzun vadeli" düşünmek. Almanya'da olanlardan da ders çıkarıp "değişimi iyi okumak." Zaten "bizim merkez" değişimi okuyamadığı için dağılmadı mı? "Bizim sol" değişimi iyi kavrayamadığı için gerilemedi mi?
Dünya değişiyor. Sadece klasik diplomasilerle uluslararası alanda at koşturma dönemi kapanıyor. Artık partiler "vakıf" kuracak. Bu vakıfların "dışarıda ayağı olacak." Vakıflar, oralarda "parti politikası değil Türkiye politikası yapacak... Türkiye'nin politikalarını anlatacak ve savunacak." Gerekiyorsa bu örgütlenme "bütçeden finanse edilecek." Dünya "bunu yapıyor." "Değişimi okumak için" bu gerekiyor.
|