|
|
|
|
Dilencilere 50 YTL ceza
İçişleri Bakanlığı, Kabahatler Kanunu'nun uygulanmasına yönelik genelge yayınladı.
İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu'nun imzasıyla yayınlanan ve 81 il valiliğine gönderilen genelgede, 1 Haziran 2005 tarihinde yürürlüğe giren 5326 Sayılı Kabahatler Kanunu'nun nasıl uygulanacağına dair hükümler yer alıyor. Kabahatler Kanunu'nun, kabahatleri suç olmaktan ve ceza kanunlarının kapsamından çıkarma eğilimi nedeniyle hazırlandığı ve fiilleri işleyenlere idari yaptırımlar getirildiği belirtilen genelgede, Kabahatler Kanunu'nun uygulanmasından
bütün kolluk birimleri, belediye zabıta görevlileri ile kamu kurum ve kuruluşlarının ilgili idari birim amirleri ile yetkili kamu görevlilerinin sorumlu olduğu kaydedildi.
Kanuna aykırı davrananlar hakkında tutulan tutanaklarda, hakkında idari yaptırım karırı verilen kişinin kimlik bilgileri, idari yaptırım ararı verilmesini gerektiren kabahatin ne olduğu ve delilleri belirtilecek.
İdari para cezalarının kimlere uygulanacağının ayrıntılı olarak anlatıldığı genelgede, fiili işlediği sırada 15 yaşını doldurmamış çocuk ile akıl hastalığı nedeniyle, işlediği fiilin hukuki anlam ve sonuçlarını algılayamayan veya bu fiille ilgili olarak davranışlarını yönlendirme yeteneği önemli derecede azalmış olan kişi hakkında idari para cezası uygulanamayacak, ancak bu kişiler hakkında diğer idari tedbirler alınacak. İdari yaptırım kararının dayanağı olabilecek delillerde nelere dikkat edilmesi gerektiğinin hatırlatıldığı genelgede, idari para cezalarına 15 gün içerisinde itiraz edilmemesi durumunda cezanın kesinleşeceği ve cezanın 3/4'ünün tahsil edileceği vurgulandı.
İdari para cezasının kesinleşmesinin ardından paranın tahsili için, mahallin en büyük mal memuruna yazı ile bildirileceği ifade edilen genelgede, kabahati işleyen kişilerin birden fazla olması, aynı kişinin birden fazla kabahat işlemesi durumunda ne gibi işlemlerin yapılacağı da belirtiliyor. Genelgeye göre, cezalar YTL olarak uygulanacak.
KABAHAT TÜRLERİ
Kabahat türleri ve uygulanacak cezaların sıralandığı genelgeye göre, yetkili makamlar tarafından adli işlemler nedeniyle ya da kamu güvenliği, kamu düzeni veya genel sağlığın korunması amacıyla, hukuka uygun olarak verilen emre aykırı hareket eden kişiye 100 YTL idari para cezası verilecek.
Kolluk veya belediye zabıta görevlilerince, dilencilik yapan kişiye 50 YTL idari para cezası uygulanacak. El konulan gelir var ise el koyma tutanağı ile birlikte ilgili kolluk birimine veya belediye zabıta birimine teslim edilecek. El konulan ve mülkiyeti kamuya geçirilen gelir, el koyma tutanağı ve kararı ile birlikte ilgili kolluk birimince veya belediye zabıta birimince kararın kesinleşmesinden itibaren mahallin en büyük mal memuruna gönderilecek.
KUMAR OYNAYANLAR VE OYNATANLAR
Kanunun 34. maddesinde düzenlenen kumar; zaman ve mekana bağlı olmaksızın, kazanç amacıyla kar ve zararın talihe bağlı olduğu oyunları ifade ediyor. Kabahatler Kanunu'na göre kumar oynayan kişi kabahat işlemiş sayılırken, kumarın mesken, kapalı mekanlar veya açık alanlarda oynanmasının da kabahat fiili kapsamına girdiği belirtiliyor.
Kanuna göre, kumar oynanması, bir kabahat olarak tanımlandı ve karşılığında idari para cezası öngörüldü. Bu nedenle kumar oynanması için yer ve imkan sağlayanlara 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'na göre, oynayanlara ise Kabahatler Kanunu'na göre işlem yapılacak. Kolluk görevlileri kumar oynayan kişiye 10 YTL idari para cezası verecek.
El konulan gelir var ise el koyma tutanağı ile birlikte ilgili kolluk birimine teslim edilecek ve bu birimlerce gelirin mülkiyetinin kamuya geçirilmesi için mülki idare amirinden karar alınacak. Karar yazısının ekinde el koyma tutanağı da bulunacak. El konularak mülkiyeti kamuya geçirilen gelir, el koyma tutanağı ve karar ile birlikte ilgili kolluk birimince kararın kesinleşmesinden itibaren mahallin en büyük mal memuruna gönderilecek.
SARHOŞLARA 50 YTL CEZA
Kolluk görevlilerince sarhoş olarak başkalarının huzur ve sükununu bozacak şekilde davranışlarda bulunan kişiye 50 YTL idari para cezası verilecek. Kabahatler Kanunu'nun gerekçesinde de belirtildiği üzere bu hükmün uygulanabilmesi için, sarhoş olan kişinin, başkalarının huzur ve sükununu bozacak şekilde davranışlarda bulunması gerekiyor.
Kişinin alkol aldığı doktor raporu veya mevcutsa alkolmetre ile tespit edilecek, doktor raporu veya varsa alkolmetre çıktısı, yoksa alkolmetre ölçümüne ilişkin tutulan tutanak delil olarak evraka eklenecek. Bunun için, davranışın umuma açık yerlerde gerçekleşmiş olması gerekmiyor. Evinde alkol alan ancak komşusunun huzur ve sükununu bozan kişi de bu fiili işlemiş sayılacak. Bu yaptırımın uygulanabilmesi için şahsın hem huzur ve sükunu bozması hem de alkollü olması şartı gerekiyor.
Sarhoş olan ve idari yaptırım kararı uygulanan kişi ikaz edilerek ailesine veya güvenilir bir kişiye teslim edilecek veya kişi kolluk biriminde sarhoşluğu geçinceye kadar kontrol altında tutulacak. Kollukça kontrol altına alınan kişinin bir yakınına veya belirlediği bir kişiye gecikmeksizin bilgi verilecek. Kontrol altına alınan kişi yabancı ise yazılı olarak karşı çıkmaması halinde durumu vatandaşı olduğu devletin konsolosluğuna bildirilecek.
Gerektiğinde kontrol altına alınan kişinin kaçmasını, kendisinin veya başkalarının hayat veya beden bütünlüğü bakımından doğabilecek tehlikeleri önlemek için kolluk tarafından gerekli önlemler alınacak. Sarhoşluğu geçince kişi serbest bırakılacak.
GÜRÜLTÜ
Kolluk veya belediye zabıta görevlilerince başkalarının huzur ve sükununu bozacak şekilde gürültüye neden olan kişiye, 50 YTL idari para cezası verilecek. Bu fiilin bir ticari işletmenin faaliyeti çerçevesinde işlenmesi halinde, işletme sahibi gerçek veya tüzel kişiye bin YTL'den 5 bin YTL'ye kadar idari para cezası verilebilecek.
İşletme sahibi gerçek veya tüzel kişiye uygulanacak idari para cezasının miktarı belirlenirken, işlenen kabahatin içeriği, failin kusuru, gerçek veya tüzel kişinin ekonomik durumu göz önünde bulundurularak verilecek ve cezanın miktarı takdir edilecek.
Kolluk veya belediye zabıta görevlilerince, mal veya hizmet satmak için başkalarını rahatsız eden kişiye 50 YTL idari para cezası verilecek. Umuma mahsus veya umuma açık yerlerde veya işyeri ve konutlara gelmek suretiyle, bu yerlerde bulunan kişileri herhangi bir talebi bulunmaksızın meşgul ettikleri tespit edilenlere bu ceza uygulanacak.
Kabahatler Kanunu'nun 38. maddesinde yer alan işgal fiilinin yaptırım kararını uygulamaya sadece belediye zabıta görevlileri yetkili olacak. Yetkili makamların açık ve yazılı izni olmaksızın, meydan, cadde, sokak veya yayaların gelip geçtiği kaldırımları işgal eden veya buralarda mal satışa arz eden kişilere 50 YTL ceza verilecek. Yetkili makamların açık ve yazılı izni olmaksızın, meydan, cadde, sokak veya yayaların gelip geçtiği kaldırımlar üzerine inşaat malzemesi yığan kişilere de 100 YTL'den 500 YTL'ye kadar idari para cezası verilebilecek.
TÜTÜN MAMULLERİNİN TÜKETİLMESİ
Kamu hizmet binalarının kapalı alanlarında tütün mamulü tüketen kişilere, ilgili idari birim amirinin yetkilendirdiği kamu görevlileri tarafından 50 YTL idari para cezası verilecek. Bu hüküm tütün mamulü tüketilmesine tahsis edilen alanlarda uygulanmayacak. Toplu taşıma araçlarında tütün mamulü tüketen kişiye, 50 YTL idari para cezası verilecek. Kabahatin kamuya ait toplu taşıma araçlarında işlenmesi halinde idari yaptırım kararını ilgili idari birim amirinin yetkilendirdiği kamu görevlileri uygulayacak. Özel hukuk kişileri tarafından işletilen toplu taşıma araçlarında tütün mamullerinin tüketilmesi halinde tüketen kişilere başvurulan ilk kolluk birimi tarafından 50 YTL idari para cezası verilecek. Özel hukuk kişilerine ait olan ve herkesin girebileceği binaların kapalı alanlarında, tütün mamullerinin tüketilemeyeceğini belirtir açık bir işarete yer verilmesine rağmen, bu yasağa aykırı hareket eden kişiye, 50 YTL idari para cezası verilecek. Bu ceza, şikayet üzerine kolluk kuvvetlerince uygulanacak.
KİMLİK BİLDİRME
Görevle bağlantılı olarak sorulması halinde, yetkili kamu görevlisine kimliği veya adresiyle ilgili bilgi vermekten kaçınan veya gerçeğe aykırı beyanda bulunan kişiye yetkilendirilmiş kamu görevlisi tarafından 50 YTL idari para cezası verilecek. Açıklamada bulunmaktan kaçınması veya gerçeğe aykırı beyanda bulunması dolayısıyla kimliği belirlenemeyen kişi tutulacak, yetkili kamu görevlisi durumdan yazılı olarak Cumhuriyet Savcısını derhal haberdar edecek. Bu kişi kimliği açık bir şekilde anlaşılıncaya kadar, Ceza Muhakemesi Kanunu hükümleri çerçevesinde gözaltına alınabilecek ve gerekirse tutuklanabilecek.
ÇEVREYİ KİRLETME
Çevreyi kirletenlerle ilgili olarak idari para cezasını vermeye ve miktarını takdire belediye zabıta görevlileri yetkili olacak. Evsel atık ve artıkları, bunların toplanmasına veya depolanmasına özgü yerler dışına atan kişiye, 20 YTL idari para cezası verilecek, bireysel atık ve artıkların atılması halinde de bu hüküm uygulanacak.
Fiilin yemek pişirme ve servis yerlerinde işlenmesi halinde işletme sahibi gerçek veya tüzel kişiye, 500 YTL'den 5 bin YTL'ye kadar idari para cezası verilecek. Hayvan kesimine tahsis edilen yerler dışında hayvan kesen veya kesilen hayvan atıklarını sokağa veya kamuya ait sair bir alana bırakan kişiye 50 YTL idari para cezası uygulanacak.
İnşaat atık ve artıklarını bunların toplanmasına veya depolanmasına özgü yerler dışına atan kişiye, 100 YTL'den 3 bin YTL'ye kadar idari para cezası verilirken, bu atık ve artıkların kaldırılmasına ilişkin masraf da ayrıca kişiden tahsil edilebilecek.
Kullanılamaz hale gelen veya ihtiyaç fazlası ev eşyasını bunların toplanmasına ilişkin belirlenen günün dışında sokağa veya kamuya ait sair bir yere bırakan kişiye 50 YTL idari para cezası verilecek, bu eşyanın toplanması hususunda belediye tarafından belirli aralıklarla yılda üç günden az olmamak üzere belirlenen günler önceden uygun araçlarla ilan olunacak.
Kullanılamaz hale gelen motorlu kara veya deniz nakil araçlarını ya da bunların mütemmim cüzlerini sokağa veya kamuya ait sair bir yere bırakan kişiye 250 YTL idari para cezası verilecek, bunların kaldırılmasına ilişkin masraf da kişiden ayrıca tahsil edilecek.
AFİŞ ASMA
Meydanlara veya parklara, cadde veya sokak kenarlarındaki kamuya ait duvar veya alanlara, rızası olmaksızın özel kişilere ait alanlara bez, kağıt ve benzeri afiş ve ilan asan kişiye, kolluk veya belediye zabıta görevlilerince 100 YTL'den 3 bin YTL'ye kadar idari para cezası verilecek.
Aynı içerikteki afiş ve ilanlar, tek fiil sayılacak. Ancak yetkili makamlardan alınan açık ve yazılı izne dayalı olarak asılan afiş ve ilanlar için idari para cezası uygulanmayacak. Bu afiş ve ilanlar izin verilen gerçek veya tüzel kişi tarafından bu sürenin dolmasını müteakip derhal toplatılacak. Toplatma yükümlülüğüne aykırı hareket edilmesi halinde 100 YTL'den 3 bin YTL'ye kadar idari para cezası verilebilecek. Bu afiş ve ilanların kaldırılmasına ilişkin masraflar da ilgili kişilerden ayrıca tahsil edilecek.
SİLAH TAŞIMA
Yetkili makamlardan ruhsat almaksızın kanuna göre yasak olmayan silahları park, meydan, cadde veya sokaklarda görünür bir şekilde taşıyan kişiye, kolluk görevlileri tarafından 50 YTL idari para cezası verilecek.
Kabahatler Kanunu'na göre idari ceza uygulanabilmesi için iki unsurun bir arada olması gerekirken, bunlardan birincisinin hava veya gaz basıncıyla çalışan avda veya atıcılık sporunda kullanılan ateşli ya da ateşsiz tüfekler gibi yasak olmayan, ancak yetkili makamlardan ruhsat almayı gerektiren silah bulunması, ikincisinin de bu silahın park, meydan, cadde veya sokaklarda görünür bir şekilde taşınması olduğu belirtildi.
(AA)
|
|
|
|
|
|
|
|
|