Deutschebank, Citibank, Dresdnerbank ve Merril Lynch, TOKİ'ye uzun vadeli YTL kredisi vererek İdare'nin yoksullara yapacağı evlerin finansmanını sağlayacak. Yabancı finans devleri TOKİ'ye ilk etapta 350 milyon dolar kaynak kullandıracak.
Düşük taksitlerle konut edinme imkanı tanıyan İpotekli Konut Finansmanı (Mortgage) Yasası'nın başlamasına az bir sure kala dev uluslararası bankalar da Türkiye'de bu işten pay kapmak için kesenin ağzını açtı. Deutschebank, Citibank, Merril Lynch ve Dresdnerbank TOKİ'nin yaptığı dar gelirlilerin evlerini finanse etmek için 350 milyon dolarlık kredi verecek. Toplu Konut İdaresi, 5 ile 8 yıl vadelerde aldığı krediyi geri ödeyecek. İdare de böylece dar gelirli vatandaşlara düşük faizlerle konut sahibi yapabilecek. YTL karşılığı verilecek kredinin YTL faiz oranı yüzde 15 civarında olacak. (Aylık yüzde 1.1) Böylece TOKİ de düşük faizle finanse ettiği konutları vatandaşlara daha düşük taksit tutarları ile verebilecek. Dev bankaların TOKİ'ye verdiği sendikasyon kredisi şimdiye kadar YTL bazında verilmiş en uzun vadeli kredi olma özelliğini de taşıyor.
TÜRK BANKALARLA ORTAK TOKİ, bir süre önce kamu bankaları başta olmak üzere tüm Türk bankalarına idarenin finansman ihtiyacı olduğuna dair bir yazı gönderdi. TOKİ'ye gelen teklifler arasından en iyi 4 teklif seçildi. Bu teklifler ise Türk bankaları ile birlikte teklif veren yabancı dev bankalara aitti. Faiz oranı ve kredi vadesinin göz önünde bulundurularak ulaşılan sonuçta finale kalan bankalar Halkbank-Standartbank-Deutschebank, Citibank-Vakıfbank ortaklıkları ile Dresdnerbank ve Merril Lynch oldu.
EN UZUN VADELİ YTL KREDİSİ TOKİ yetkilileri yabancı bankaların hem YTL hem dolar olarak yaptıkları teklifleri olduğunu kaydederek "Teknik inceleme yapılıyor. Hem YTL hem döviz olarak yapılan teklif Hazine'nin borçlanma faizleri ile aynı. Alınan kredi idare faaliyetlerinde kullanılacak. Bizim kısa vadeli finansman ihtiyacımızı bu kredi karşılayacak" dediler. Buna göre 5 ile 8 yıl vadeli alınacak krediler YTL olarak yıllık yüzde 15, döviz olarak yüzde 5 civarında olacak. Bu da TOKİ'ye aylık yüzde 1.1 civarında bir kredi maliyeti çıkaracak. TOKİ yetkililerinden alınan bilgilere göre kurum yapımcı firmalara her ay 200 trilyonun üzerinde ödeme yapıyor. Bu krediyi aldıktan sonra kısa vadeli finansman ihtiyacını karşılayacak olan İdare, yaptığı konutların taksitlerinin geri dönüşleri ile başka projelere de imza atmayı planlıyor. Kurumun yurtdışı banka ve finans kurumlarından finansman sağlama düşüncesi 350 milyon dolarla sınırlı değil. TOKİ yetkilileri bankaların TOKİ'ye mali durumu düzgün olduğu için kredi verme yarışına girdiklerini belirterek "Bu krediler ile yeni projelere imza atılacak" şeklinde konuşuyorlar.