| |
|
|
Büyük palavracı
Geçenlerde New York Times gazetesinin kitap ekinde bir yazı okudum. Bence çok ilginçti ama Türkiye'yle doğrudan bir bağı olmadığı için burada değinmedim. Kısmet bugüneymiş. Önce habere bir göz atalım: "Dünyanın en önemli ve etkileyici şarap eleştirmeni olarak tanınan Amerikalı Robert Parker'ın yeni rehber kitabı, Fransa'da büyük heyecan yarattı." (Hürriyet, 5 Eylül) Haber doğru: Robert M. Parker Jr. gerçekten de dünyanın en etkili şarap eleştirmenlerinden biri. Onun 'kötü' ilan ettiği şarabı üreten firmalar iflas noktasına gelirken, 'iyi' dedikleri köşeyi dönüyor.
Şimdi gelelim benim okuduğum yazıya... Elin McCoy, Parker hakkında bir biyografi kaleme almış. Adı: 'Şarabın İmparatoru'. Parker'ın şarap dünyasındaki yükselişini anlatıyor. Ve tabii palavralarını da! Mesela... Parker art arda 50 ila 125 şarabı 'hakkını vererek' tattığını (kokladığını) iddia ediyor. Halbuki fizyolojik olarak bu imkansız! Şarap tadımı esas olarak koklayarak yapılır. Çünkü dil farklı kokuları kavramakta yetersizdir. Öte yandan burun belli bir kokuya birkaç dakikada uyum sağlar. Mesela kışın sigara içilen bir kahveye girdiğinizde önce rahatsızlık duyarsınız. Ama bir süre sonra koku duygunuz buna alışır. O kokuyu tekrar fark edebilmeniz için başka bir ortamda 5 ila 20 dakika geçirmeniz gerekir. Özetle: 100 şarabı 'hakkını vererek' art arda tatmak (koklamak) mümkün değildir. Kadeh sayısı arttıkça kokulardaki küçük farkları ayırt etmek mümkün olmaz. Fizyolojimiz buna engeldir. İşte şarap severler böyle bir adamı rehber edinmiş durumda. Ne diyeyim? Şarabı içerken sadece bağını değil, kimin tavsiye ettiğini de sorun! (Tabii sadece şarapta değil, her alanda böyle yapın!)
|