|
|
|
|
|
|
'Bu çocuk sahiden benim mi?' şüphesinden kurtulabilirsiniz
Geçmişte sadece mahkeme kararıyla, Adli Tıp Kurumu bünyesinde yapılan babalık testi, son 2 yıldır mahkeme kararı olmadan da yaptırılabiliyor. Test sayesinde birçok aileyi dağılmaktan kurtardıklarını belirten uzmanlar, yaptıkları işi 'sosyal hizmet' olarak nitelendiriyor
Tıbbi test yaptırmak her zaman herkes için o kadar kolay olmayabilir. Bazı testlerin insan üzerinde fobi etkisi vardır. Gerektiği halde yaptıramayız ya da yaptırdığımız halde bir türlü sonuçlarıyla yüzleşmek istemeyiz. İşte o testlerle ilgili her türlü bilgiyi, işin uzmanı doktorlar sizler için veriyorlar. İçinizdeki kuşkudan kurtulamıyorsanız ve 'bu çocuk benim mi' diye düşünüyorsanız, sonucunu iki günde alacağınız ve yalnızca 410 milyona mal olan babalık testini nasıl yaptıracağınızı öğrenmeniz gerekli. Bugün, işin bütün ayrıntılarını Prof. Dr. Hamit Hancı anlatıyor. Ya da AIDS olduğunuza dair korkularınız mı var? O halde yazı dizimizi dikkatle takip edin; çünkü Prof. Dr. Selim Bodur'un HIV testi hakkında anlattıkları size yol gösterebilir. 'Yoksa kısır mıyım?' diye düşünen yalnızca kadınlar değil, erkekler için bu testi yaptırmak çok daha travmatik olabiliyor. Hafta boyunca devam edecek olan yazı dizimizde, Op. Dr. Meriç Karacan, hem erkeklere hem de kadınlara doğurganlık potansiyellerini en kolay nasıl öğrenebileceklerini gösterecek. Hamilelik testi ise herkes için müjde anlamına gelmeyebilir. Peki bu testle en doğru şekilde nasıl yüzleşmeli? Karnınızda taşıdığınız bebeğinizin sağlığına karşı yaptırdığınız testleri öğrenirken strese girmekten nasıl kurtulursunuz? Bu soruların cevaplarını merak ediyorsanız, Op. Dr. Gökmen İyigün'ün yanıtlarını okumayı unutmayın. "Ben de kanser olabilir miyim?" diye düşünenler içinse, Dr. Hasan İnsel kanser testlerini anlatacak. Yaptırmakta en çok zorlandığımız bu testler nerede, nasıl yapılır, en güvenli sonuç nasıl alınır? Tüm bu soruların cevabını, alanlarında uzman doktorlar GÜNAYDIN için yanıtladı... Çeşitli kuruntularla babalık testi yaptırmak için mahkemeye koşanlar, artık mahkeme kararı olmadan test yaptırabiliyor. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hamit Hancı, babalık testi ile ilgili sorularımızı yanıtladı:
Babalık testini kimler yaptırıyor? "Bu çocuk benim mi?" kuruntusuna kapılanlar, şüphe duyanlar yaptırıyor. Sonuçta, kişi çocuğunun gerçek babası olup olmadığı şüphesiyle bir ömür geçirmiyor. Gelen kişilerin psikolojisinden bunu gözlemleyebiliyorsunuz. Çok gergin oluyorlar. Bu kişilerin bir şekilde çocuğun kendilerinden olup olmadığını öğrenmeleri gerekiyor. Bu durum çok büyük bir psikolojik yük getiriyor. Babalık testini bir de, yurtdışına çocuğunu götürmek için o ülkeye çocuğun babası olduğunu kanıtlamak zorunda olanlar yaptırıyor. Göçmenlik başvurusunda bulunanlar çocuklarını da yanlarında götürmek istediklerinde o ülkeye delil niteliğinde bu testleri gösteriyorlar.
YURTDIŞINDA PAHALI Babalık testi yaptırmak için mahkeme kararı mı gerekiyor, yoksa her merak eden bu testi parasını verip yaptırabilir mi? DNA analizleri, mahkeme kararıyla Türkiye'de emniyet ve jandarma teşkilatları ve Adli Tıp Kurumu bünyesinde yapılıyordu. Ancak son iki yıldır, bu testleri hiçbir mahkeme kararı gerekmeden, özel olarak da uygulayabiliyoruz.
Ne kadara yaptırılıyor? 410 milyon lira karşılığı yapıyoruz. Yurtdışında bu testi yaptırmak isteyenler laboratuvarlarla bağlantıya geçiyorlar. Oralara kan örnekleri gönderiyorlar; ancak bu işin faturası 5-6 bin doları buluyor.
SONUÇLAR %99 DOĞRU Babanın ve çocuğun birkaç damla kanı test için yeterli oluyor mu? Anneden de örnek istiyor musunuz? Her insandaki DNA'nın yarısı anneden, diğer yarısı ise babadan gelir. İki insanın arasında akrabalık bağını anlamak için DNA kümesi arasındaki boşluklara bakılıyor. Testler ya yüzde 0 çıkıyor ya da yüzde 99.9'un üstünde çıkıyor. Arada bir başka rakamın çıkması söz konusu değil. Yani çocuk ya A kişinindir ya değildir. Örneğin 'Yüzde 80 babasıdır' gibi bir sonuç çıkmaz.
Baba ölmüşse babalık testi nasıl yapılıyor? Baba ölmüş ise, baba adayının amca, kuzen veya dede gibi yakın akrabalarından alınan örneklerle de DNA testi yapılabiliyor. Babanın olmadığı durumlarda baba tarafından bir erkek akrabadan babalık testi yapılabiliyor.
Baba olmadığı anlaşılan birine birine sonuçları nasıl veriyorsunuz? Telefonda bilgi verilmez. Sonuçlar hastalara yazılı rapor halinde ya da yüz yüze görüşmelerde verilir. Laboratuvarda çok yoğun gerilim ve travmalar yaşamıyoruz. Bize geldiğinde zaten kendisiyle hesaplaşmış, bir yol çizmiş oluyor. Bizim yanımızda kavga etmiyorlar; en azından sessiz duruyorlar. Raporda, biyolojik baba olup olmadığını belirtiyoruz. Ancak 'Bu babalık testi başvuru sahibinin merakı nedeniyle yapılmıştır. Kimlik doğrulaması yapılmadığından, herhangi bir adli kanıt değeri yoktur' ibaresi ekliyoruz.
Sonuçlar yüzde kaç doğru? Anne ve babadan kan örnekleri alınırsa, doğruluk oranı yüzde 99'a ulaşıyor. Kullandığımız genetik analizör Adli Tıp Kurumu ve FBI'ın kullandığıyla aynı. 200 bin doların üzerinde bir yatırım. En gelişmiş teknoloji. Aynı cihazla, diğer genetik testlerin de tamamını yapabiliyoruz.
|
|
|
|
|
|
|
|
|