| |
|
|
Bir belde... Bir önder... Ve değişen kader
Bir insan, bulunduğu yerin kaderini değiştirebiliyor. Akçaovalı Hasan Çam "eski matematik öğretmeni." Eski "okul müdürü." Emekli olunca, 1999'da Akçaova Belediye Başkanlığına seçilmiş. (DYP)
Yavuz abi. Akçaova'nın toprağı kumludur. Biz toprağa maden deriz. Ateşe dayanıklıdır. Tarih boyunca burada bardak (çömlek) yapılmış. Eskiden bardaklar, develere yüklenir, her yere gönderilirmiş. Beldemde bardakçılığı geliştirmek, gençleri meslek sahibi yapmak benim rüyamdı. Belediye Başkanı olur olmaz kolları sıvadım.
Belediye Başkanı Hasan Çam bir "proje" hazırlamış: "Aktif İşgücü Projesi." Ve AB'nin yolunu tutmuş: - İşsiz gençlere bardakçılığı öğreteceğim. AB yetkilileri gelmişler. Projeyi, yerinde incelemişler. Beğenmişler. Belediye Başkanı: - AB'den 100 bin Euro verdiler.
Yan yana "iki bayrak" dalgalanıyor. Biri "Türk bayrağı." Diğeri "Avrupa Birliği." "30 kursiyer" balık tavası, güveç tenceresi, bardak, anfora, testi, saksı yapıyorlar. Üretim Kayseri'den Şanlıurfa'ya, Çanakkale'den Adana'ya kadar her yere gidiyor. "Kapış, kapış" satılıyor.
Kurs görenlerden ikisi "özürlü." Fatma Dere ile Olgun Uyguç. Biz oradayken "30 kursiyer" vardı. 11 bayan, 19 erkek. Kimi ilkokul mezunu, kimi lise... Kimi de öğrenci.
Bir "önder" neleri başarabiliyor, bunu Akçaova'da gördük. Yasemin Taktaklar, Ayşe Menteş, Mehmet Özkar, Hakan Kartal, Şengül Gülgin, Sakine Şentürk, Durmuş İçli, Ahmet Uyguç ve diğer kursiyerler "çömlekçilik öğreniyorlar." Haftada 4 gün. Ve kurs süresince, ayda "128 Euro" da maaş alıyorlar.
"AB Destekli Akçaova Belediyesi Çömlekçilik Eğitim Merkezi"nden ayrılacağımız sırada, zeka özürlü Fatma Dere "dur, gitme" anlamında elini kolunu sallamaya başladı. "Fatma, ne var" dedik. Yanıt, arkadaşı Feriştah Çelebi adlı güzel kızdan geldi: - Fatma size bir hediye vermek istiyor. Sağol Fatmacık. Seni hiç unutmayacağız. Hediye ettiğin bardağı hep saklayacağız.
|