Otoyollardaki KGS'ye erteleme
Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından,5. Bölge Müdürlüğü sınırlarındaki otoyollarda, yarından itibaren uygulanması hedeflenen Kartlı Geçiş Sistemi'nin (KGS), ilk etapta yığılmalara neden olunmaması ve yeni manuel gişelerin de oluşturulması için 19 Eylül'den itibaren devreye girmesinin kararlaştırıldığı bildirildi.
Karayolları 5. Bölge Müdürü Mahmut Çelikcan, kaçakların önlenmesi ve gişelerde araç yoğunluğunun azaltılması amacıyla geliştirilen KGS'nin, bölge müdürlüğüne bağlı Adana, Mersin, Kahramanmaraş, Osmaniye, Gaziantep ve Hatay'daki
otoyol istasyonlarındaki 25 gişede, 19 Eylül'den itibaren devrede olacağını söyledi.
Özel olarak tasarlanan ve nakit ödemelere alternatif olarak geliştirilen ''chip''li kartların teknolojik altyapısının Karayolları Genel Müdürlüğü ile Aselsan tarafından oluşturulduğunu anlatan Çelikcan, uygulama için altyapı çalışmalarının sürdürüldüğünü, her istasyona en az bir adet KGS kurulacağını ifade etti.
Daha önce pilot uygulamaya yarından itibaren başlayacaklarını açıkladıklarını, ancak, tatilcilerin dönüşü nedeniyle ilk günlerde uygulamada olası aksaklıklar yaşanabileceğini dikkate aldıklarını anlatan Çelikcan, ''Bu süre içinde ilk etapta yığılmalara neden olmaması ve yeni manuel (miks) gişelerin oluşturulması için sistemin devreye girmesinin 19 Eylül'de daha uygun olacağını kararlaştırdık'' dedi.
Şu ana kadar Adana'da 2, Mersin'de 1 gişenin yerleştirildiğini, ilave olarak hem paralı hem de KGS geçişlerinin yapılabileceği 2 gişenin daha konulacağını anlatan Çelikcan, bu sayede trafiğin büyük oranda rahatlayacağını, Adana'da 60, Mersin'de ise 40 kilometrelik yolun ücretsiz hale getirildiğini ifade etti.
Çelikcan, Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet Köprüleri'nde yaygın olarak kullanılan OGS'nin, Anadolu'daki otoyollarda da kullanılacağını ifade ederek, şunları kaydetti:
''KGS'nin yanı sıra her istasyona bir Otomatik Geçiş Sistemi (OGS) de yerleştireceğiz. OGS ile KGS arasında büyük farklar yok. OGS'de araçtaki ile gişedeki manyetik okuyucu arasında bilgi akışı sağlanıyor. KGS'de ise sürücü, kendisine verilen kartı gişeye okutmak zorunda. KGS, kullanıcılarına yüzde 20 indirim avantajı sağlarken, gişe suiistimalleri, bozuk para gibi sorunları da ortadan kaldırıyor.''
KARTLAR BANKALARDAN ALINABİLECEK
Çelikcan, KGS kartlarının Vakıfbank, Halkbank, Ziraat Bankası ve İş Bankası'nda satışa çıkartıldığını, isteyenlerin buralardan talep ettikleri miktarda kontör satın alabileceklerini ifade etti.
Banka şubelerinden alın gişelerine de kart satışları için stand açmalarını istediklerini ifade eden Çelikcan, ''Bu sisteme geçmek kolay değil. Biz müşteri kazanmak istiyoruz. Müşteri kazanmadan uygulamaya başlamamız da bir anlam ifade etmiyor. Sürücülerin bu sisteme alışması bir yılı bile bulabilir'' dedi.
(AA)
|