|
|
|
|
Talabani: "Anayasa hazır"
Anayasanın hazır olduğunu ve referanduma sunulacağını açıklayan Irak Devlet Başkanı Celal Talabani, ''Halk kabul ederse bu bizim anayasamız olacak, etmezse yeni bir anayasa üzerinde çalışacağız'' dedi.
Talabani, ''Sünni kardeşlerimizin çekincelerini anlıyoruz. Bu demokrasinin bir parçasıdır'' diyerek, yine de Irak halkının anayasayı kabul edeceğine inandığının altını çizdi.
Irak devlet başkanı, ''Hiçbir kitap mükemmel değildir. Kur'an hariç, hiçbir kitap değiştirilemez değildir. Herkesin taleplerini karşılamak için çok çalıştık.
Ancak bu yapılamadı. Bazı insanlar hala bazı noktalara karşılar. Benim bile bazı kuşkularım olabilir. Ancak şimdi bu ülkeyi ve onun birliğini düşünmeliyiz. Kim bir şeylerin değişmesini isterse, o zaman referandum son şans olacaktır. Iraklılar kendilerini seçimlere hazırlamalılar'' diye konuştu.
Anayasa komitesinin oy çokluğuyla anayasa taslağını kabul ederek meclise sunmasının ardından açıklama yapan Talabani, öngörüldüğü gibi ''anayasanın 15 Ekim'de düzenlenecek referandumda halkoyuna sunulacağını'' belirtmişti.
SÜNNİLER TASLAĞI REDDETTİ
Irak'taki yeni anayasa tartışmaları çerçevesinde Sünni müzakereciler, anayasa taslağını reddettiklerini ve BM ile Arap Birliği'nin müdahale etmesini istediklerini açıkladılar.
Anayasa hazırlama sürecinde yer alan 15 Sünni müzakereci tarafından yapılan ortak açıklamada, ''Taslakta yer alan maddeleri kabul etmediğimizi, reddettiğimizi ilan ediyoruz'' denildi.
Abdül Nasır El Canabi tarafından okunan Sünni müzakerecilerin bu ilk ortak açıklamasında, taslağın geçmemesi için Arap Birliği, Birleşmiş Milletler ile diğer uluslararası örgütlere müdahale etmeleri çağrısında bulundukları belirtildi.
Açıklamada ayrıca, Aralık ayında yapılacak genel seçimlerde aktif taraf olarak, siyasi sürecin önemli bir parçası olarak var olacakları sözü verildi.
Bu arada Sünni müzakerecilerden Salih El Mutlak, mevcut parlamentonun temsil niteliği olmadığını iddia ederek, 30 Ocak'taki seçimlerin Sünni Araplarca boykot edildiğini hatırlattı.
Mutlak, Aralık ayındaki seçimlere de Basra'dan Musul'a kadar tüm Iraklıların katılması çağrısını yaptı.
TASLAK MECLİS'TE OKUNDU
Irak anayasası taslağını kaleme alan komitenin üyeleri, taslağın son şeklini bugün öğleden sonra toplanan mecliste okudu.
Bir meclis kaynağı, okunmasının, anayasanın otomatikman kabulü anlamına geldiğini bildirdi.
Anayasa komitesi başkanı Şeyh Humam Hammudi, daha sonra komite üyelerinden taslağı okumalarını istedi.
Taslağın nihai şeklinin, 22 Ağustos'ta meclise sunulandan pek farklı olmadığı bildirildi.
Son versiyonda da ilki gibi ''demokratik, parlamenter ve federal Irak''tan söz ediliyor, ancak İslamiyet'in ''yasaların esas kaynağı'' olduğu yolundaki eski ibarenin ''önde gelen kaynak'' olarak değiştirildiği belirtildi. 7. maddenin, Sünni müzakerecilerin isteğine uygun şekilde ''Baas partisinin kapatılması'' değil, ''Saddam Hüseyin'in Baas'ının kapatılması'' olarak değiştirildiği kaydedildi.
Nihai metinde, Irak'ın İslam dünyasına ait olduğu, sadece ''Irak Araplarının Arap ulusunun parçası olduğu'' ifade ediliyor. Sünniler, Irak'ın Arap ve İslam aleminin parçası olduğunun metne yazılmasında ısrar ediyorlardı. Şeyh Hammudi, açılış konuşmasında, anayasa metninin ''özgürlükleri, eşitliği, kadın haklarını, siyasal, toplumsal ve kültürel hakları uluslararası sözleşmelere uygun şekilde güvence altına aldığını'' söyledi. Anayasa konusunda anlaşmazlık noktaları bulunmasının doğal olduğunu da kaydeden Hammudi, bazı anlaşmazlık konularının çözümünün, müstakbel meclise bırakıldığını belirtti.
Anayasa komitesi üyesi Şeyh Celalettin Essagir, AFP muhabirine, meclisin yeni metni oylayarak kabul etmesine ihtiyaç olmadığını, zira meclisin 22 Ağustos'ta eski anayasa metnine yeşil ışık yakmış olduğunu söyledi.
Essagir, ''Meclisin ve komitenin görevi, 15 Ekim'deki referandumda kabul edilmesini sağlamak için anayasayı Irak halkına anlatmaktır'' dedi ve milyonlarca nüsha basılacak metnin bütün ülkede dağıtılacağını belirtti.
(AA)
|
|
|
|
|
|
|
|
|