Kök hücrede yeni teknik
Amerika Birleşik Devletleri'nde bilim adamları, deri hücrelerinden, normalde insan embriyonlarında bulunan kök hücreleri elde etme konusunda yeni bir teknik geliştirdiklerini açıkladı. Uzmanlar, çalışmaların henüz insanlar üzerinde denenmeye hazır olmadığını belirtiyor.
Bu haftaki Science dergisinde açıklanacak araştırma sonuçlarına göre, kök hücre deneylerinde, insan embriyonları kullanılmadan yeni hücreler üretme konusunda ilerleme sağlandı.
Kök hücreler, herhangi bir tür doku hücresine dönüşme özelliğine sahipler.
Ama embriyonlardan elde edilmeleri, ahlaki tartışmalara yol açıyordu. Eğer deri hücreli deneyler başarıya ulaşırsa, hastaya ve hastalıklara özel yeni organ dokuları üretilebilecek.
Harvard Üniversitesi'ndeki araştırma ekibinin bulguları, herhangi bir organ hücresine dönüşebilecek kök hücreler üretilebileceği umudunu canlandırıyor.
Bu alanda, bugüne kadar elde edilen en büyük ilerleme klonlamayla, yani gelişkin hücrelerin boş yumurta hücrelerine nakledilmesiyle sağlanmıştı. Ancak bu yöntem, dinve etik pekçok sorunu ve tartışmayı da beraberinde getirmişti.
Bu yeni yöntem - eğer başarılı olursa - gelişkin hücrelerdeki genleri, kendilerini yenilemeye, bir anlamda gençleştirmeye yeniden programlamak anlamına geliyor.
Örneğin, deri hücreleri kullanılarak, kalp hastalıkları, ya da hücrelerdeki hasar nedeniyle ortaya çıkan Parkinson gibi hastalıkların, embriyonlar ya da insan yumurtaları kullanılmadan tedavi edilebilecek.
Uzmanlar, elde edilen bulgularda, hâlâ çözülememiş sorunlar yaşandığını belirterek, bu son gelişmenin, eski yöntemlerin kullanımından vazgeçilmesi anlamına gelmemesi gerektiğini ifade ediyorlar.
(BBC Türkçe)
|