kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
  » Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Denizatları nefes almaya başladı
Denizatları nefes almaya başladı

Marmara Denizi'nde hayat yeniden canlanıyor. Yıllardır kendini göstermeyen denizatı, istakoz, gelincik ve mercan bunun en güzel işaretleri.

Bir zamanlar 200 balık türünü barındıran Marmara Denizi'nde hala pek çok canlı türü yaşam mücadelesi veriyor. Caddebostan Balıkadamlar Spor Kulübü tarafından geçtiğimiz ay düzenlenen "5. Marmara Uluslararası Sualtı Görüntüleme Festivali" bunu renkli ortaya koydu. Festivalde iki ayrı yarışma yapıldı. "Önceden Çekilen Fotoğraf ve Filmler Arasından Seçimle Yarışması"na serbest konulu, dünyanın her tarafında çekilmiş çalışmalarıyla, toplam 60 yarışmacı katıldı. "Yaşayan Marmara Sualtı Görüntüleme Yarışması" ise bugünlerde görüş mesafesinin çok azaldığı Marmara Denizi'nde hala yaşam mücadelesi veren canlıları görüntülemek amacıyla düzenlendi. 25 hazirandaki görüntüleme yarışması, 27 yarışmacının katılımıyla Yassıada civarında gerçekleştirildi. Caddebostan Balıkadamlar Spor Kulübü'nün deniz kıyısındaki eğitim tesislerinden 4 büyük tekneyle yarışmacılar, onlara eşlik eden dalış arkadaşları ve basın mensuplarından oluşan yaklaşık 60 kişilik grup Yassıada'ya hareket etti. Yarışmacılar 30 metreyi geçmeyen derinlikte birer saatlik iki dalış yaptılar. Yarışma geniş açı fotoğraf, makro fotoğraf ve video olmak üzere 3 ayrı dalda yapıldı.Yarışmacıların geçen yıllara göre daha canlı bir Marmara görüntülemeleri oldukça sevindiriciydi. Görüntülenen kareler arasında gelincik, iskorpit, lapin, kikla, karides, anemon, şakayık, mercan ve yengeç dikkati çekti. Bu kadar güzel eserlerin içinde en zor görev jüri üyelerinindi. 10 kişilik jüri, iki gün boyunca çalıştı. Her iki yarışmanın ödül töreni 26 Haziran tarihinde Balıkadamlar Spor Kulübü tesislerinde yapıldı.

KALAMARLAR GELİYOR
Peki ama yüzeyine bakıldığında pek de içaçıcı görülmeyen Marmara Denizi'nin derinliklerinde gerçekten zengin bir yaşam sözkonusu mu? Beş yıldır düzenlenen yarışmaların hepsine katılan ve 4 kez En İyi Ulusal Sualtı Fotoğrafçısı Ödülü alan Alptekin Baloğlu, son birkaç yıldır sualtındaki yaşamın canlandığı görüşünde: "11 yıldan beri Marmara Denizi'ne dalıyorum. İlk fotoğraflarımı Marmara Denizi'nde çektim. Aslında 11 yıl önce de canlılık çok azdı. Su kirliydi, görüş kötüydü. Ama son dört yıldan beri denizde bir canlanma var. Biz de Marmara Denizi'nin önceki yıllara göre biraz daha nefes aldığını çektiğimiz fotoğraflarla belgeledik. Son 2-3 yıldan beri, 30-35 metre derinliklerde kalamar yumurtaları görülüyor. Bu da demektir ki kalamarlar geliyor ve bu sularda yumurtalarını bırakıyorlar. Bu da bir temizlik göstergesi elbette. Sonuçta kalamar çok hassas bir canlı. Küçük canlılar anlamında daha önce hiç görmediğimiz karideslere rastlıyoruz. Deniz tavşanları yoktu, onları görmeye başladık. İstakozlar ve denizatları görülüyor. Denizatı da önemli bir gösterge. Bunlar da çok narin canlılardır ve Marmara'da görülmeleri temizliğe delalettir. Bu da inanıyorum ki İstanbul'da yapılmış olan arıtma tesislerinin devreye girmesiyle ve biraz daha bilinçlenmenin artmasıyla çoğaldı. Büyük balık sürüleri hala yok. Çünkü onların yaşayabilecekleri şartlar yok."

SEVECEN KÖPEKBALIĞI
Yarışmada derece alan sualtı fotoğrafçılarından bir diğeri olan Taci Yücedere ise 16 yıldır daldığı Marmara'nın derinliklerinde inanılmaz güzellikte bir yaşam olduğunu belirtiyor: "Yaklaşık 25 metreden sonra dip görüntüsü netleşiyor ve müthiş bir canlı çeşidi var aşağıda. Bu yarışmanın beşincisi yapılıyor. Bu 5 yılda çekilen fotoğraflara bakarsanız ıstakozdan karidese kadar her türlü canlı mevcut aşağıda. İlk 7-8 metrede bir kirlilik mevcut. Ancak 25 metreden su temizleniyor ve netleşiyor. Bu yarışmada 35 metre limiti vardı. Mesela 40- 50 metrelerde dipte yaşayan sevimli bir köpekbalığımız var. Yaklaşık 1.5 metre boyunda. Çok sıcak kanlı. Yanınıza geliyor, ona sarılabiliyorsunuz. İki yıl önce fotoğrafı çekilmişti. Marmara'da gözlemlediğim kırlangıç balığı çok fazla var. Anemonlar çok fazla. Türkiye'de belki en fazla anemon çeşidini Marmara'da görebilirsiniz. Ayrıca mercan çeşidi de bol. Tabii daldığım 16 yıl içinde kaybolan türler de oldu. Karagöz balıkları ve çipuralar vardı. Şimdi bunlar kayboldu. Yani suüstü balıkları gözle görülür şekilde eksildi. Ancak Marmara her şeye rağmen yaşamaya devam ediyor. Hatta canlanıyor. Belki 3-5 yıl sonra çok daha iyi olacak. Maltepe'deki kolektörlerin devreye girmesinin faydası oldu."

Neslihan Tunç

DİĞER GURME HABERLERİ
 Lüks içki imparatorluğu Lüks içki imparatorluğu
 Bir de 'Türk mutfağı sorunumuz' var
 Pirinç, yosun ve çiğ balık
 Hamsiyle en iyi rakı gider
 Yeni üreticiler rakıda standardı değiştirdi
 Tatlı rakıyı kadınlar beğeniyor
 Son yemeğiniz ne olsun isterdiniz?
 Avrupalı liderlerin mutfak savaşı
 Sofrada başka dalında başka güzel kiraz
 Aydınlıkta uyumak ister misiniz?
 Krallara parmak ısırttı
 İstanbul'a tepeden bakan teraslar
 İlk paparazzi Hilton'dan çıktı
 Yemek kültürü birikim ister
 20 milyara mantar yer misiniz?
 Yeşil renkli mısır püresi
 Mis gibi ekmek kokuyor
 Yaz mevsiminde çileğe doyulmaz
 Po Ovası'nda çok tatlı bir hayat
    Aktüel Pazar Yazarlar
    Güncel
    Hobi
    Röportaj
  » Gurme
    İyi Yaşa
Vicdan-cüzdan ikilemi yaşamayan adam
Vicdan-cüzdan ikilemi yaşamayan adam
Değil otomobil, bisiklet kullanmasını bile bilmeyen ve hep arka...
Yoksulluktan kaçarken özgürlükten oldular
Yoksulluktan kaçarken özgürlükten oldular
Onlar modern çağın köleleri. Yeni bir yaşam için geldikleri...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.