Bakan Tüzmen, AB ve ABD'nin Çin'e uyguladığı tekstil kotalarının sonuç verdiğini, siparişlerin Türkiye'ye kaymaya başladığını belirtti.
Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Dünya Ticaret Örgütü'nde Türkiye'nin başlattığı girişim sonucu AB ve ABD'nin bazı Çin tekstil ürünlerine kota uyguladığını, bu sayede siparişlerin Türkiye'ye yöneldiğini açıkladı. 1-13 Ağustos arasında ihracatın yüzde 34 arttığını belirten Tüzmen, "13 günlük 15 günlük rakamlar genel trendi açıklamak açısından yeterince sağlam değil. Ancak temmuzdaki inişi ağustosta toparlıyoruz" dedi. Tüzmen, şöyle devam etti:
'BU KURLA BU KADAR OLUR' "AB ve ABD, Uzakdoğu ülkelerine kota uygulaması kararı alınca siparişler Türkiye'ye kaydı. Aşırı değerli TL'ye rağmen tekstil ve konfeksiyon ihracatında artış var. Bu artışı fiyat fırsatçılığına dönüştürmemeli. Biz, başka ülkelere yüzde 30 gümrüklere rağmen ihracat yapmaya çalışırken Gümrük Birliği çerçevesinde Türkiye, koruma oranlarını yüzde 3.3'e çekti. Yerli sanayimizi çok fazla koruma imkanımız yoktur. Bu kurla bu kadar olur." TL'nin aşırı değerli olmasına yönelik eleştirilerini yineleyen Tüzmen, "İki yıl önce dolar 1.6 milyon lirada tutulabilseydi aramalı ithalatı ve istihdam şikayeti yapmayacaktık. O dönemi ıskaladık. Sürü kaçtıktan sonra balık gelmez" dedi. Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanvekili Süleyman Orakçıoğlu 10 kategoride Çin'e getirilen miktar kısıtlamasının Türk tekstiline nefes aldıracağını söyledi. Orakçıoğlu, şu bilgiyi verdi:
ÇİN'İN KULİSİ "11 Haziran'da AB pazarında Çin mallarına karşı koruma önlemleri devreye girdi. Çin'in, triko ve pantolon ihracatında limiti doldu. Şimdi İngiltere, Almanya, İsveç nezdinde kulis yaparak gümrüklerde bekleyen ürünlerin AB pazarına girmesine çalışıyor. Biz de 'Bu ürünlere izin verirseniz 2006 kotasından düşün' diyoruz. Bu 10 ürün grubunda Türkiye 2004'te 5.7 milyar dolar, yani toplam tekstil konfeksiyon ihracatının üçte birini yapıyor."