Şanlıurfa'nın Birecik ilçesindeki üretim istasyonundaki çalışmalar sayesinde kelaynakların sayısı 28 yılda 10 kat arttı.
Tek eşli yaşayan, çıplak kafaları ve enselerindeki tüyleriyle komik bir görünümleri olan kelaynakların sayısı 1977'de dokuza düşerek, yok olma noktasına gelmişti. Fakat Birecik'te kurulan Kelaynak Üretme İstasyonu'nda koruma altına alınan kelaynakların sayısı, aradan geçen 28 yılda 10 kat artarak 90'a ulaştı. Kelaynaklar bu yıl 20 yeni yavru yaptı.
En Çok Fas'ta Fas'ta yaklaşık 200, Türkiye'de ise 90 kelaynağın bulunduğunu söyleyen yetkiler, göç sırasında Kızıldeniz sahiline giden kuşların buralardaki zirai ilaçlamadan dolayı öldüklerini, geçen yıl da Irak'taki savaş nedeniyle zarar gördüklerini belirtiyor. Bu yıl kelaynakların göç için salınmadığını anlatan yetkililer, artışta bunun da etkisi olduğunu ifade ediyor. 1950'lere Birecik'te 1000'den fazla kelaynak bulunuyordu. Ancak zirai ilaçlamalar, doğal beslenme dengesinin bozulması, uzun süren göçler ve soğuk hava sonucu sayıları hızla azaldı.