kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
  » Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Refik Durbas @ SABAH
 

"Dar-i Çin"den sakıza yolculuk

Bütün dünyaya Çin ve Seylan'dan yayılıyor. "Dar-i Çin" adıyla giriyor Türkçeye. Eşsiz rayihası ve lezzetiyle de çok sık kullanılıyor. "Dar-i Çin"i söylemekte zorlanan diller, "tarçın" der oluyor. İlkgençliğimden hatırlıyorum. Ege'nin hemen tüm kasaba ve köylerinde, özellikle yaşlılar, mermer masalarda "domino" oynarken çay misali tarçın içerlerdi. Daha yakın zamanlarda tarçın ve bademden yapılan "somota", hemen bütün kahvelerde çay bardaklarında sunulan bir sıcak içecekti. Annemin tel dolabında bir küçük cam kavanozda ince çubuklar halinde duran tarçını da hatırlıyorum. Kitaplar, Güney ve Güneydoğu Asya'da yetiştiğini; yapraklarını dökmeyen, aromatik bir ağaç olduğunu yazıyor. Bu ağacın kabuklarının öğütülmesiyle elde edilen sofralık tarçının kuzu eti, balık, sütlü ve pirinçli tatlılar, kekler, tartlar, sıcak şarap, çay, salep gibi yiyecek ve içeceklere çeşni kattığı biliniyor. Kitaplar bir de midedeki gazı ve ruhsal sıkıntıları giderdiğini, sürmenaja yararlı olduğunu, kalbi kuvvetlendirdiğini, iştahı açarak hazmı kolaylaştırdığını yazıyor. Annem, tarçını bütün bunlar için mi kullanırdı, işte bunu hatırlamıyorum. Ama tarçının tadı, annemin sevgisiyle çocukluğumdan beri damağımda. Şimdi bu pazar günü, nereden düştü tarçının tadı anılasımın aynasına? Tarçın ve damla sakızı... Bu iki eşsiz lezzet ilk kez Türk mutfağında bir araya geliyor çünkü. Birbirlerine çok yakışan bu iki tat, şimdi "Perfetti Van Melle"nin en geniş portföye sahip sakız markası "Vivident" sayesinde bir daha ayrılmamak üzere yeniden buluşuyor. Hatırladıklarıma bir de bunu ekliyorum şimdi. Geçen perşembe günü, Perfetti Van Melle Türkiye Genel Müdürü Turgut Ziyal, Feriye Lokantası'nda dünyanın en iyi altı aşçısı arasında kabul edilen Vedat Başaran'ın ziyafet üstatlığını üstlendiği bir şölenle "Vivident"in yeni ürünü "Tarçınlı Damla" sakızını tanıttı. Vedat Başaran'ın hazırladığı menüde yer alan amousbouche "balık lokması", Girit usulü dereotlu ve iç baklalı zeytinyağlı enginar, tarçınlı ahtapot, sakızlı kılıç balığı yaka yahnisi, salep sosunda tarçın damla parfesi üzerine söz söylemek bana düşmez, "şölen"de bulunan "gurme"ler katında... Ama son yıllarda yediğim yemekler içinde en güzellerinden biriydi diyebilirim ve sanırım lezzeti uzun yıllar damağımda yer tutacaktır. Başaran'ın anlattığına göre de tarçın, zehirli yılanların yaşadığı yerlerde yetişiyor ve üç tarçın ağacından biri kesilmiyor, yılanların anayurdu talana uğramasın diye...

***

* ORHAN KEMAL ROMAN ÖDÜLÜ bu yıl Can Yayınları'ndan çıkan "Ölümün Gölgesi Yok" adlı romanıyla Adnan Binyazar'a verildi.

* MÜZEYYEN SENAR'ın hayatı çerçevesinde Türk musikisinin 75 yıllık hikayesi, Radi Dikici'nin Remzi Kitabevi tarafından yayınlanan kitabında...

* EFES PİLSEN 24-25 haziranda M. Taylor & The Slack Band'in Babylon'daki konseriyle yaza merhaba diyecek...

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Hisar'ın ışığı ruh halidir   / 31-07-2005
 Van'daki çeşmeden İstanbul'un gamzesine   / 24-07-2005
 Günahsız seks, tuzsuz yumurta   / 17-07-2005
 Siz de mi Bakırköy'de oturuyorsunuz?   / 10-07-2005
 Seferis, çocukluğu ile buluştu   / 03-07-2005
 Şairler dövüşüyor   / 26-06-2005
 Aşk, cehennemde yanmaktır   / 19-06-2005
 Ben maça gittiğimde   / 12-06-2005
 Fikret Mualla İstanbul Modern'de   / 05-06-2005
 "Dar-i Çin"den sakıza yolculuk   / 29-05-2005
    Aktüel Pazar Yazarlar
  » Güncel
    Hobi
    Röportaj
    Gurme
    İyi Yaşa
BALÇİÇEK PAMİR
Ailesine düşkün diyorlar ama sevgilisine ne...
MEHMET ALTAN
Evrende kaç güneş var?
Bilim dallarının da kendi...
REFİK DURBAŞ
Adı Suha Arın soyadı belgesel
MTV Film Televizyon Video...
KAZIM KANAT
Başkandan Sezen'e jest!
Galiba 30 yıl geçti! Arkadaşım...
Ege adalarında güneşe doğru bir yolculuk
Ege adalarında güneşe doğru bir yolculuk
Yunanlılar adalarını bir güneş imparatorluğunun mekanları haline...
Dört büyüklerin 'şık' rekabeti
Dört büyüklerin 'şık' rekabeti
Süper Lig'in büyük kulüpleri, taraftarın her türlü ihtiyacına yönelik...
Pirinç, yosun ve çiğ balık
İçinde hiç yağ olmayan ve bir lokmada yutulan suşi yaz için ideal bir tercih.
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.