|
|
Kebapçı değilmişiz
İstanbul, Ankara ve İzmir'deki restoran ve yeme-içme mekânlarının yüzde 60'ında Türk yemekleri tercih ediliyor. Bunu yüzde 23 ile kebap-pide izliyor. Hafif yemeklerin payı ise yüzde 6.9.
Ne kebap, ne balık şehirli tencereci çıktı
İstanbul, Ankara ve İzmir'deki yeme-içme mekânlarının yüzde 60'ında Türk yemekleri pişiyor. Onu yüzde 23 ile kebap-pide izliyor, hafif yemekler ise yüzde 6.9.
Saha araştırmaları şirketi Retailing Institute, İstanbul, Ankara ve İzmir'i sokak sokak taradı, yeme-içme, konaklama, eğlence ve okul kantinlerinin özelliklerini ortaya koydu. Araştırmada 5 gruba ayrılan restoranlar atıştırmalık yiyecekler, dünya mutfağı, Türk yemekleri, kebap-pide, hafif yemekler olarak sınıflandırıldı. Buna göre Türk halkı yeme içmede yüzde ağırlıkla Türk mutfağını tercih ederken onu kebap-pide izliyor. Şehirlerin ekonomik ve sosyal hayatı, yemek mekanlarını da doğal olarak belirledi. Esnaf şehri İstanbul'da restoranların yüzde 66'sı 'Türk Yemekleri' servisi yapıyor. Memur ve bürokrat şehri Ankara'da bu oran yüzde 47'ye inerken kebap ve pidenin ağırlığı artarak yüzde 38'e çıkıyor. İstanbul'da kebap-pide restoranlarının oranı ise yüzde 17'de kalıyor. İzmir'in durumu ise her kategoride İstanbul'dan çok Ankara'ya yakın özellikler taşıyor. 2005'in ilk 3 ayına yayılan saha çalışmasının sonuçlarına göre 3ilde toplam 13.599 restoran saptandı. Bu restoranların 1.652'si alkollü, 11.947'si ise alkolsüz. Fiziksel özelliklere göre sınıflandığında yaklaşık yüzde 1.5'i birinci sınıf, yüzde 7.7'si ikinci sınıf, yüzde 85.3'ü 3 sınıf ve yüzde 5.5'u fast food restoranları olarak sıralandı. Birinci sınıf restoranlar ortalama 500 m2 alanda, 25 çalışanla, günlük ortalama 120 müşteriye ve 34 masaya servis veren yerler. Hepsinde alkol ruhsatı var, ancak yüzde 60'ında şarap listesi bulunuyor. Sigara ruhsatı oranı yüzde 37, sigara dolabı bulunurluğu ise yüzde 27. Sadece yüzde 26'sı başka bir şubeye sahip. Restoranların yüzde 1.5 1. sınıf, yüzde 7.7'si ikinci sınıf, yüzde 85.3'ü ise üçüncü sınıf. Araştırma sonuçlarına göre üç büyük ildeki toplam kahvehane sayısı 8 bin 881, çaybahçesi 287, birahane sayısı ise 317.
ESEN EVRAN
|