İlgili kolluk birimleri ile Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası arasında ''Sahte Banknot İzleme Sistemi'' oluşturulacak.
Adalet Bakanlığı'nca hazırlanan ''Sahte Banknotların İncelenmesi ve Değerlendirilmesinde Uyulacak Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik'', Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Yönetmelik, mahkemelerin ve Cumhuriyet başsavcılıklarının, adli kolluk görevini ifa eden bütün kolluk birimlerinin ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın sahte banknot izleme sistemi ile ilgili yapacağı işlemleri
kapsıyor.
Yönetmeliğe göre, kolluk birimleri tarafından ele geçirilen ve sahteliğinden şüphe edilen banknotlar, sayımı ve dökümü yapıldıktan sonra derhal Cumhuriyet başsavcılıklarına tevdi edilecek.
Sahteliğinden şüphe edilen banknotlar hakkında, gecikmesinde sakınca bulunan hallerde Cumhuriyet savcısının yazılı veya en kısa sürede yazılı hale dönüştürülecek olan sözlü emri üzerine ya da doğrudan ilgili kolluk birimlerince, banknotların özellikleri hakkında bu konuda uzman kişilerden veya Emniyet Genel Müdürlüğü ya da Jandarma Genel Komutanlığı kriminal laboratuvarlarından en seri şekilde inceleme yaptırılıp görüş alınabilecek.
Sahteliğinden şüphe edilen banknotların, Cumhuriyet başsavcılıkları veya mahkemelere en yakın olan veya en kolay ulaşılabilen Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası merkez veya taşra birimleri tarafından inceleme ve değerlendirme yapılmak üzere gönderilmesine Cumhuriyet başsavcılığı, hakim veya mahkeme tarafından karar verilecek.
İNCELEME YETKİSİ
Soruşturma veya kovuşturma aşamasında, ele geçirilen sahteliğinden şüphe edilen banknotları inceleme ve değerlendirmeye Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası merkez ve taşra birimlerinin yetkili kılındığı yönetmeliğe göre, bu yetki, yabancı devletlerin banknotları için de geçerli olacak.
Sahteliğinden şüphe edilen banknotları inceleme ve değerlendirmeye yetkili Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası taşra birimlerine ilişkin bilgiler, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından Adalet Bakanlığı'na yazılı olarak bildirilecek.
Devlet tarafından çıkarılan tahvil ve Hazine bonosu gibi değerler üzerinde işlenen sahtecilik suçlarında, el konulan değerler üzerindeki inceleme ve değerlendirmeler, bunları tedavüle çıkaran kurumdan istenecek.
SAHTE BANKNOT İZLEME SİSTEMİ
Sahte Banknot İzleme Sistemi, ilgili kolluk birimleri ile Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası yetkili birimleri arasında bilgisayar ortamında bilgi girişini, takibini ve paylaşımını sağlayacak şekilde oluşturulacak.
Sistemdeki bilgilerden, ilgili kolluk birimlerinin ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın faydalanması sağlanacak. Bu konuda soruşturmanın gizliliğine yetkililerce uyulacak.
Sahteliğinden şüphe edilen banknotların yakalandığı veya ulaştığı yer olan ilgili kolluk birimleri ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası birimlerince her bir olay için kod numarası verilecek. Cumhuriyet başsavcılıkları veya mahkemelerce de bu kod numarası kullanılacak.
SAHTE BANKNOTLARIN İMHASI
Sahteliği mahkeme kararı ile kesinleşen sahte banknotlar, kararın kesinleşmesinden itibaren imha edilmek üzere en kısa sürede Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası merkez veya taşra birimlerine gönderilecek. Gönderilen sahte banknotlar içerisinden Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası merkez birimi tarafından üretim özelliği bakımından önemli bulunan sahte banknotlar ayrılarak saklanabilecek.