|
 |
 |
 |
  |
|
Yasemin'i yaşatalım
Türkiye 17 yaşındaki Nur Yasemin Goncagül'ü SABAH'ın haberinden tanıdı... Dramını da... Lösemi hastası Yasemin kemik iliği nakli için uygun verici arıyor. Ama bir türlü bulamıyor..
Türkiye 17 yaşındaki Nur Yasemin Goncagül'ü SABAH'ın haberinden tanıdı... Dramını da... Lösemi hastası Yasemin kemik iliği nakli için uygun verici arıyor. Ama bir türlü bulamıyor. TEST PARASI BİLE YOK Haberi okuyan pek çok gönüllü "benim iliğim uyabilir" diyerek kan testi için başvurdu. Kemik İliği Bankası ise, "Paramız yok. 70 Euro'luk test maliyetini karşılayamıyoruz" diye reddetti.
BORÇ 150 BİN DOLAR Böylece lösemi cephesindeki acı gerçek ortaya çıktı: Halk ve devlet ilgilenmediği için borcu 150 bin dolara çıkan İlik Bankası kapanmak üzere. Hastaneye yatması gereken hastaya da yatak bulunamıyor.
Yaşama hakkı 70 Euro'ya kilitlendi
Yasemin dört yıldır lösemi hastası. 2 yıldır kemik iliği aranan genç kızın hikâyesi SABAH'ta yayınlandı. Ülke seferber oldu, kan vermeye koştu. AMA tahlil kiti pahalı, kan merkezi parasızdı. Donörler kapıdan döndü. Gerçi ilik bulunsa da nakil yapacak merkez sorunu gelecekti gündeme.
Basket maçı sırasında geçirdiği baygınlığın ardından yapılan testlerde ortaya çıkan lösemiye karşı 4 yıldır savaş veren 17 yaşındaki Yasemin'e bir darbe de İstanbul Tıp Fakültesi Hastanesi Kemik İliği Bankası'ndan geldi. Yaşama tutunabilmesi için 2 yıldır uygun donör aranan Yasemin Goncagül'ün amansız hastalığa karşı verdiği mücadelenin SABAH'ta yayınlanması üzerine tüm Türkiye, lise öğrencisi genç kız için seferber olmuştu. Yasemin'e ilik vermek isteyenler İstanbul Tıp Fakültesi Hastanesi'ne akın etmişti. Ancak, henüz 17 yaşında olmasına rağmen hastalığına ve yaşama karşı dimdik ayakta duran Yasemin'e bir darbe de buradan geldi. Yasemin'i yaşatmak isteyen onlarca gönüllüden, "maliyet karşılanamıyor" gerekçesiyle kan alınmadı. İki gündür hastanenin Kemik İliği Bankası'na giden ya da telefon ve faksla ulaşan gönüllülere yetkililer tek bir cevap verdi; "Tek tahlil için gerekli malzeme 70 Euro. Bunu karşılayacak paramız yok. Bu nedenle kanınızı alamıyoruz."
'BEN YAŞAMAK İSTİYORUM' Kendisine ilik vermek isteyenlere kan tahlili yapılmamasına isyan eden Yasemin ise "Yaşamak istiyorum" diye haykırıyor. Arkadaşlarının da donör olmak istediğini ancak kan tahlilleri için gerekli parayı ödeme güçlerinin olmadığını anlatan Yasemin, "Bunu ödeyecek gücümüz yok. Lütfen yetkililer sesimi duysun. İhtiyacı olanlara yardım edilsin" diyor. Yalnızca Yasemin'in değil dramına ortak olan 850 hastanın da tek umudu İstanbul Üniversitesi Hastanesi Kemik İliği Bankası. Ancak durumu içler acısı. Kaynak yetersizliğinden kapanma noktasında olan bankanın 150 bin dolar borcu var. Bu nedenle kan testi bile yapamıyor. 30 bin vericisi bulunan Kemik İliği Bankası'nda son 6 yılda sadece 9 nakil gerçekleştirildi. Oysa Almanya'da ayda 70 nakil gerçekleştiriliyor. İstatistikler bankanın yaşadığı sıkıntıların hastalara ne kadar 'acı' yansıdığını da gösteriyor. 2000-2004 yılları arasında bin 391 hasta, kemik iliği için bankaya başvurmuş ancak bunların 508'i uygun donör bulunamadan hayatını kaybetmiş. İstanbul Tıp Fakültesi Kemik İliği Bankası ve Tıbbi Biyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mahmut Çarin de dertli. "İnsanlar 'Bağış yapmak istiyoruz' dediklerinde, 'Test yapamayız' demek ağırımıza gidiyor. Ama başka çare yok" diyor ve devam ediyor; "Tüm problem malzemede. Kanı test edebilmemiz için 70-80 Euro gerekiyor. Bağışlar olursa ancak çalışabiliriz. Yıl sonundan sonra çalışanların maaşlarını bile veremeyeceğiz. Ulusal Kemik İliği Bankası olmak için Sağlık Bakanlığı'yla görüştük. Protokol yolladık. Aylardır cevap alamıyoruz. Sayın Bakan söz verdi, 5 ay geçti tık yok."
Özlem YILMAZ-MERKEZ/İSTANBUL
|
|
|
|
|
 |
|
 |
|