|
|
|
|
|
|
Ameliyat tek çözüm değil
Tiroit hastalıklarının tedavisinde, ilaç tedavisinden atom tedavisi olarak bilinen radyoaktif iyot tedavisine dek birçok yöntem var. Cerrahi müdahale ise her tiroit rahatsızlığında kullanılmıyor; çünkü düşük riskli nodüller söz konusu olduğunda, ameliyat radikal bir çözüm sayılıyor
Tiroit hastalığına çözüm olabilecek tedavi yöntemlerini Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nükleer Tıp Servisi ve Nişantaşı Medmar Nükleer Tıp Bölümü Sorumlu Doktoru Derhan Yazıcı anlattı:
* Tiroit hastalığının tedavi yöntemleri neler? Tanıya göre tedavi şekilleri değişebilir. Genellikle dört ayrı tip tedavi uygulanır. Bunlardan birisi izlemek... Gerçekten de bazen izlemek, bazı tiroit problemlerinde tek ve en etkili tedavi olabilir. Tamamen bozulan hormonların belirli bir süre sonra normale dönme ve hastalığın tamamen düzelme olasılığı var. Tabii ki bu durumlarda tanının son derece dikkatli konulması gerekir. İlaçla tedavi sık kullanılan bir yöntem. Probleme göre tiroit hormonu veya antihormonlar, doz ustaca ayarlanıp hastaya verilir. Radyoaktif iyot tedavisi bir başka tedavi yöntemi. Halk arasında atom tedavisi olarak bilinen bu tedavi şekli, tiroit bezini çok çalıştıran problemlerde ve bazı tiroit kanserlerinde oldukça sıklıkla kullanılır. Cerrahi müdahale, her zaman olduğu gibi, radikal bir yöntem. Özellikle risk taşıyan nodüllerde, bası yapan bazı büyük guatrlarda ve tiroit kanserlerinde en etkin tedavi yöntemi.
DOĞRU HORMON TEDAVİSİ * Her guatr veya nodül ameliyat olmalı mı? Hayır, yapılan tetkikler sonucunda belirgin risk faktörleri içermeyen veya çok büyük olmayan nodül ve guatrların ameliyat edilmelerine gerek yok, bazen ilaçlarla büyümeleri engellenirken, çoğu zaman sadece izlenir; kaldı ki birçok kadında dikkatlice araştırıldığında zararsız küçük nodüller mevcut olabilir.
* Tiroit hormon ilaçları kemik erimesi veya diğer başka problemlere neden olur mu? Hekim hangi ilacı kullanırsa kullansın son derece dikkatli olmalı; ancak gerektiğinde ilaç vermelidir. Bu durum özellikle hormon tedavilerde çok daha önemli. Her ilacın yan tesiri olduğu gibi tiroit ilaçlarının da özellikle gereksiz kullanıldığında yan etkileri olabilir. Ancak tiroit hormon eksikliğine yönelik olarak verilen hormon tedavisi, uygun dozda uygulandığı zaman kemik erimesi ve diğer yan etkilere yol açmaz. Kaldı ki, belirli aralıklarla yapılan hormon testleri ile bu durum kontrol altına alınır.
* Hamileler tiroit ilacı kullanabilir mi? Özellikle tiroit hormonları az çalışırsa kesinlikle evet. Bu hem anne hem de çocuk için son derece önemli. Tiroit hormonları çok çalıştığında ise anti-hormon ilaçlarının özellikle bazıları tercih edilir ve mümkün olan en düşük dozda verilir.
* Tiroit ilaçları ömür boyu kullanılmalı mı? Hayır, sadece bazı tür tiroit bezi iltihapları sonucu oluşan kalıcı hipotiroitilerde tiroit bezi çok az çalıştığından ömür boyu tedavi gerekebilir. Ayrıca tiroit bezinin tamamı veya büyük kısmı ameliyatla alındığında, geri kalan kısım yeterli hormon salgılayamayacağından dolayı eksik olan kısım hastaya ömür boyu ilaç tedavisiyle verilir.
TEDAVİ ÇOCUKLARDA DA AYNI * Çocuklarda tiroit hastalıkları tedavisi nasıl gerçekleşir? Tıpkı büyüklerde olduğu gibi çocuklarda da aynı yöntemlerle tanı konduktan sonra her türlü tedavi uygulanabilir. Problemin cinsine göre ilaçla tedavi, radyoaktif iyot veya cerrahi yaklaşım seçilir. Ancak tabii ki bu durumlarda ilaç dozu uygun olarak belirlenmeli; radyoaktif iyot dozu da dikkatlice hesaplanarak uygulanmalı. Öte yandan her yeni doğanda tiroit hormonlarına mutlaka bakılmalı ve eksik olduğu takdirde hemen tiroit hormon tedavisine başlanmalı. Böylece oluşabilecek zeka geriliği ve cücelik gibi sorular önlenebilir.
* Tiroit problemlerinde farklı tür tedaviler uygulanabilir mi? Evet, günümüzde tiroit bezi problemlerinin tanı ve tedavisinde birçok değişik ekol mevcut. Hekimin uygulayacağı tedavide şüphesiz yetiştiği ekol, kişisel bilgi ve becerileri önemli rol oynar. Amaç tabii ki hastaya zarar vermeden mümkün olan en kısa sürede kesin tanıyı koyup, doğru ve etkili tedaviyi uygulamak. Gerek tiroit bezi problemlerine (iyot eksikliği nedeniyle) ülkemizde sık rastlanması, gerekse de tiroit bezinin vücudun birçok sistemiyle ilişkisi olması, bilerek ya da bilmeyerek istismara zemin hazırlayabilir.
|
|
|
|
|
|
|
|
|