Mumcu'nun aradığı milli politika...
Terörün yeni stratejisine karşı taktik belirlemek için zirve çağrısı ilk kez Anavatan Partisi lideri Erkan Mumcu'dan geldi. Mumcu'yu, hafta başında CHP lideri Deniz Baykal, önceki gün de MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli izledi. Anavatan Partisi lideri Mumcu ile dün Aksaray-Konya güzergahında dolaşırken, TBMM'nin terör için acilen toplanması çağrısının gerekçesi sorduk. " Meclis hem de hemen toplanmalı " sözünü yineledi. Nedenini de şöyle dile getirdi: " PKK planlı ve kademeli bir stratejik değişim gösteriyor. Siyaset bugüne kadar bu değişimi anlamakta zorlandı. ' 3-5 çapulcu ' söyleminden, ' Kürt realitesini tanıyoruz 'a geldiler. İşin en büyük yanlışlığı ise işi sadece terörden ibaret görmek ..." Türkiye'nin bundan dolayı uzun yıllar sorunu çözmekte zorlandığını belirtti. Ardından, PKK'nın yeni stratejik pozisyonu ile ilgili görüşlerini aktarmaya başladı: " PKK'nın tasfiyesini kim hangi amaçla istiyor? Acaba, PKK'nın kendisi ve Abdullah Öcalan da bu tasfiyeyi istiyor olabilir mi? Stalinist hayat tarzını benimseyen Öcalan, silahlı propagandadan stratejik savunma evresine geçişi planlıyor olamaz mı?"
Kim, hangi amaçla? Sorularla sıralı bu sözlerinin ardından, şu vurguyu yaptı: " PKK'nın tasfiyesini, Irak'ta istikrar arayan ve Türkiye ile ilişkilerinin bu nedenle sıkıntıya girmesini istemeyen ABD de istiyor ..." Madrid ve Londra'daki bombalı saldırılar sonrasında AB'nin de benzer bir tavır takındığını belirtti. Mumcu, "Şimdi bu süreci kim hangi amaçla istiyor bu sorunun cevabını bulmak zorundayız" dedi. Anavatan Partisi liderine göre Türkiye bu süreci yönetemiyor. Nedeni; PKK yeni strateji ile geçmeyi arzuladığı evreyi henüz kavrayamamış olmasından kaynaklanıyor. Mumcu, bu süreci şöyle tanımladı: "Hedefleri bölücü ayrılıkçı terörü silahlı eylem dışında yeni yöntem ve araçlarla donatmak. PKK'nın yeni evresiyle siyasi, demokratik, ekonomik ve iletişimsel araçlarla mücadele edilmesi gerekiyor ." Mumcu, Türkiye'nin terör örgütüne karşı sürekli "refleksleri ile davrandığını" belirtti. Birilerinin Türkiye'nin bu davranış kalıbının değişmeyeceğinin farkında olduğunu vurgulayıp devam etti: "Türkiye bundan vazgeçmeli. Yoksa geçmişte olduğu gibi yine sürüklenecek..."
Etkin pişmanlık Başbakan Erdoğan'ın, PKK'ya karşı mücadele kararlılığını Mehmet Akif Ersoy'un " Yumuşak başlı isem, kim dedi uysal koyunum " şiiri ile dile getirmesine de Mumcu tepkili : " Bir şiirden 40 post çıkmaz " diye söze başlayıp ekledi: "Bir şiirle Başbakan oldu; şiir okuyarak başbakanlık yapılmaz ..." 1999 sonrası PKK'ya katılmış olanlar için, "etkin pişmanlık yasası" çıkarılması ile ilgili önerilere Mumcu'nun yaklaşımı şöyle oldu: "Refleksle değil, ortak aklımızla davranmamız gerektiğini söylüyorum. Bu da ancak Meclis'in mutabakatı ile olur. Milli bir politika belirlenmek zorundayız..." Mumcu, doğrudan söylemese de Genelkurmay 2. Başkanı Org. Başbuğ ve güvenlik birimlerinden farklı düşünmüyor. Yani, 1999'dan sonra PKK'ya katılmış olanların etkin pişmanlıktan yararlanmasına olumlu baktığı anlaşılıyor . Hükümet sıcak bakmasa da terörün yeni stratejisinin önünü kesmek için cesaret isteyen yeni açılıma ihtiyaç olduğunu görüyor. Nitekim geçmişte, cesaret gösterilemediği için Eve Dönüş Yasası'nda olduğu gibi yeni bir kadüklüğün yaşanmaması gerekiyor . Bir zamanlar Turgut Özal'ın yaptığı gibi güvenlik güçleriyle mücadeleyi sürdürürken, yeni bir açılım için cesaretli bir adım lazım. Ancak, böyle bir açılımın altında bir siyasi partinin kalmaması için de Meclis mutabakatı sağlanmalı. Mumcu da bundan olsa gerek Meclis'te milli mutabakat arıyor.
|