|
 |
 |
 |
Fassino: "Hem Türkiye'nin hem AB'nin çıkarına"
İtalya'da ana muhalefette bulunan Solun Demokratları Partisi Genel Başkanı Piero Fassino, Avrupa Birliği'nin (AB) kapılarını Türkiye'ye kapatmasının çok vahim bir hata olacağını belirterek, ''Türkiye'nin Avrupa'ya entegrasyonunun sadece Türkiye'nin değil Avrupa'nın da çıkarına olduğunu düşünüyoruz'' dedi.
CHP'nin davetlisi olarak Türkiye'ye gelen Fassino, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ile parti genel merkezinde görüşme yaptı. Basına kapalı olarak gerçekleştirilen görüşme sonrası iki lider ortak basın toplantısı düzenlediler. Baykal, ziyaretin Türkiye açısından büyük önem taşıdığını belirterek, Fassino'un başında bulunduğu partinin İtalya'da gelecek seçimlere büyük iddiayla girecek olan sol koalisyonun lider partisi konumunda bulunduğunu vurguladı.
Ziyaretin zamanlamasına da dikkati çeken Baykal, AB ile ilişkiler açısından sıkıntılı bir döneme girildiğini, Avrupa'nın içinde Türkiye'nin AB'ye üyeliğini uygun görmeyenlerin seslerinin daha çok çıkmaya başladığı ve giderek yaygınlaştığı bir dönem yaşandığını kaydetti. Baykal, şöyle devam etti:
''Böyle bir ortamda İtalya'da iktidar adayı bir partinin liderinin Türkiye'yi ziyaret ederek, Türkiye AB ilişkileri konusundaki anlayışını net bir şekilde ifade etme ihtiyacını hissetmesi büyük önem taşıyor. Böyle bir desteğe dayanışmaya çok ihtiyacımız vardı. Sayın Fassino bu ortamda, Türkiye'nin AB üyeliğine inancını açık bir şekilde ifade etmek üzere bu ziyareti yapmıştır. Kendisine şükran duygularımı ifade ediyorum. Bu dostça davranışı, cesaretli tavır açıklamasını teşekkürle karşılıyorum. Bu Türkiye - AB ilişkilerinin önündeki sorunların değerlendirilmesi için de bir fırsat yaratıyor.''
Terörün birden bire Türkiye'nin ve AB'nin gündeminde çok öncelikli, sıcak bir konu haline dönüştüğünü ifade eden Baykal, ''Hepimiz artık çok iyi görüyoruz ki terör artık uluslararası bir olaydır ama terörle mücadele maalesef uluslararası değildir. Hala her ülke kendi terörüyle kendisi ulusal olarak mücadele etme mecburiyetiyle baş başa bırakılmıştır. Bu çok ciddi bir sorun yaratıyor. Bu sonunu aşmak için bir dayanışma ve ortak akıl geliştirmeye ihtiyaç var'' diye konuştu.
FASSİNO'DAN DESTEK
Fassino da yaptığı konuşmada, Türkiye'nin stratejik bir ülke olduğunu belirterek ziyaretinin bunun yanı sıra başka nedenleri de bulunduğuna işaret etti. Terör dalgasının tüm dünyayı sarstığını ifade eden Fassino, ''Bu bağlamda Türkiye medeniyetler, kültürler ve dinler arasında diyalogun oluşturulmasında önemli rol oynayabilir. Bu diyalogun tesis edilmesi sonucunda terör hücreleri izole edilebilir'' dedi.
Türkiye'nin AB'nin geleceği açısından da stratejik öneme sahip bir ülke olduğunu kaydeden Fassino, partisinin ve partisinin içinde bulunduğu sol koalisyonun Türkiye'nin AB'ye üyeliğine tam destek verdiğini söyledi. Fassino sözlerini şöyle sürdürdü:
''Türkiye'nin AB'ye entegrasyonunun sadece Türkiye'nin değil özellikle de Avrupa'nın çıkarına olduğu inancındayız. Ekim'de müzakerelerin başlatılmasına da destek veriyoruz. Tabii ki müzakere süreci uzun ve zorlu bir süreçtir. Diğer üye ülkelerde olduğu gibi üyeliğin şartlarının tamamlanmış olup olmadığına da bakılacaktır. Ama şu anda önemli olan müzakerelerin başlatılmasıdır. Özellikle Fransa ve Hollanda'daki referandumlardan sonra ve yaşadığımız uluslararası ortamda, bence müzakerelerin başlatılmasının çok açık siyasi bir mesajı bulunmaktadır. Müzakerelerin başlaması AB'nin durmadığı, geri adım atmadığı, kendi kabuğuna kapanmadığı anlamına gelecektir. Üyeliğin gerçekleştirilebilmesi için Türkiye'nin son yıllarda başlatmış olduğu reform sürecinin de devam etmesi gerekmektedir. Kıbrıs sorununun da mantıklı ve tarafları tatmin edici bir şekilde çözüm bulması gerekmektedir.''
''EN İYİ ÇÖZÜM YOLU SİYASET''
Fassino, bir gazetecinin Türkiye'de terörizm konusunda uluslararası camiada Türkiye'ye karşı çifte standart uygulandığı görüşünün hakim olduğuna dikkat çekmesi ve bu konudaki görüşünü sorması üzerine, ''Kültürel etnik ve siyasi hiçbir gerekçenin şiddete başvurulmasını meşru kılamayacağını'' belirtti.
Hiçbir siyasi sorunun şiddete başvurularak çözülemeyeceğini kaydeden Fassino, dini etnik ya da siyasi sorunların bulunduğu yerlerde dahi bunları çözmenin en iyi yolunun siyaset olduğunu vurguladı. Fassino, ''Terörle mücadelenin en etkin yollarından bir tanesi de bu tür sorunların bulunduğu yerlerde bunlara siyasi çözümler üretebilmektir'' dedi.
Fassino, bir başka soruya yanıt verirken de 1996-2001 yılları arasında İtalya'da merkez sol iktidar döneminde Türkiye'nin AB üyeliğine destek verdiklerini anlattı. Muhalefette bulundukları dönemde de Parlamento'da her zaman Türkiye lehine oy verdiklerini kaydeden Fassino, Hollanda ve Fransa'daki referandumlardan sonra bazı Avrupa ülkelerinde Türkiye'nin AB üyeliğine kuşkuyla yaklaşıldığına dikkati çekti.
Fassino, ''Biz AB'nin kapılarını Türkiye'ye kapatmasının çok vahim bir hata olacağı düşüncesindeyiz. Böyle bir olay hem Türkiye hem de AB aleyhine sonuçlar doğurabilir. 70 milyonluk Türkiye gibi engin bir tarihi kültürü olan büyük bir ülkenin AB'ye entegrasyonunun özel bir süreç gerektirdiği konusunda hemfikiriz. Dolayısıyla bunun kademe kademe olması da gerekecektir tabii. Bunun temelinde de Türkiye'nin AB'ye üye olacağı inancı yatmaktadır. Ekim'de başlayacak olan müzakerelere bu yönde açık ve net bir mesaj verileceği inancını taşıyorum'' diye konuştu.
(AA)
|
|
|
|
|
 |
|
 |
|